Hrana koja djeluje protuupalno

Upalni proces je stanje u organizmu koje uzrokuje reakcija tkiva na iritaciju, ozljedu ili infekciju. Upalni simptomi uključuju bol, natečenost i crvenilo kože. Može se reći da je razvitak upale u organizmu jedan od najprimitivnijih obrambenih mehanizama u našem tijelu, a ono što je važno naglasiti je da se danas smatra kako upravo takva reakcija organizma na infekciju ili ozljedu leži u podlozi mnogih kroničnih bolesti uključujući artritis, bolesti srca, dijabetes, debljinu i karcinom. 
Neki stručnjaci smatraju kako hrana može ostvariti pozitivan, ali i negativan utjecaj na te procese. Kako bi se spriječila upala u organizmu svakako se preporuča izbjegavati brzu hranu, masno meso, prekomjeran unos rafiniranog šećera i procesirano meso.
Mogući izvor iritacije su i biljke iz porodice Solanaceae u koju se ubrajaju krumpir, rajčica i patlidžan. Iako se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može donijeti zaključak, moguće je kako alkaloid solanin iz te porodice biljaka izaziva upalu i da je odgovoran zašto se nekim osobama koje pate od upale popraćene jakom boli, simptomi ublaže kada eliminiraju navedene namirnice iz prehrane.
Namirnice koje smanjuju upalu mogu se naći u svim skupinama, pa tako u skupini masti, unos omega – 3 masnih kiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina djeluje povoljno. Za razliku od nezasićenih masnih kiselina, zasićene masti koje se nalaze namirnicama životinjskog porijekla aktiviraju receptore smještene na masnim te imunološkim stanicama makrofagima što dovodi do proizvodnje proupalnih supstanci. S druge strane, nezasićene se masti vežu na te iste receptore i djeluju na način da gase „požar“ upalnih supstanci. Omega – 3 masnih kiselina ima najviše u ribi (losos, srdele, bakalar), a nalaze se i u lanenim sjemenkama i orasima.
Unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina, čiji su izvor maslinovo ulje, orašasti plodovi i avokado, doveden je u vezu sa smanjenjem upalnog procesa na stijenkama krvnih žila, a time i sa smanjenim rizika od kardiovaskularnih bolesti. Snažnu vezu između upalnih markera i bolesti srca i krvnih žila pokazale su mnoge epidemiološke i kliničke studije. Upala se u sustavu krvnih žila javlja kao rezultat ozlijede, infekcije i oksidacije lipida. Čimbenici rizika za bolesti srca uključuju hipertenziju, dijabetes i pušenje, a pojačani su štetnim učinkom oksidiranog LDL kolesterola koji započinje upalnu reakciju, a rezultira nastankom plaka sklonog pucanju i uzrokovanju tromboze. Jednostruko nezasićene masne kiseline sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola i čuvaju od razvitka upalnog procesa.
Saveznici u borbi protiv upale mogu se pronaći u voću i povrću poglavito u zelenom lisnatom povrću i bobičastom voću gdje ih ima u izobilju, a nalaze se u obliku fitokemikalija koje imaju antioksidativno djelovanje.
I proteini mogu imati protuupalno djelovanje ako dolaze iz izvora kao što je meso peradi, riba, morski plodovi, mahunarke ali i soja. Znanstvenici su nedavno iz soje izolirali peptid lunasin koji ima protuupalno djelovanje.

Prehranu koja obiluje protuupalnim supstancama nije teško postići ukoliko se poštuju ove smjernice:

• Idealan protuupalni doručak je onaj koji sadrži cjelovite žitarice (primjerice zobenu kašu) servirane u kombinaciji sa svježim bobičastim voćem i orasima
• Uputno je konzumirati međuobroke (voće, orašaste plodove, sjemenke)
• Preporuča se smanjiti unos mesa, a povećati unos ribe
• Koristiti maslinovo ulje što je više moguće
• Što češće pripremati salate koje sadrže raznovrsno povrće
• Izbjegavati pohanu i prženu hranu
• Nastojati da polovicu tanjura za ručak svakodnevno ispuni povrće jarkih boja
• Konzumirati dovoljno tekućine u obliku čiste vode, niskomasnog mlijeka, svježe cijeđenih voćnih sokova te zelenog čaja i biljnih čajeva

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

B kompleks

Gađenje prema hrani

Acetilsalicilna kiselina

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Dodaci prehrani

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Dojenje

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

gađenje prema hrani

Imam želju jesti hranu, ali mi se gadi i bude mi muka. Što da poduzmem po tom pitanju?

Hrana

5 koraka za bolju sigurnost hrane

Procjenjuje se da svake godine u svijetu 1.8 milijuna ljudi umire od posljedica bolesti koje se prenose zagađenom hranom i vodom. Sigurnost hrane svakako je veći problem u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim zemljama bolesti koje se prenose hranom uzrokuju značajan pobol, osobito među najmlađima. Zato je važno poduzimati sve što možemo kako […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]