Još jedan razlog zašto popularne ekstremne dijete nisu dobra ideja

Dijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni.

Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati rizik od smrtnosti. S obzirom na popularnost dijeta s ekstremno niskim unosom ugljikohidrata i masti kao strategije za poboljšanje zdravlja, znanstvenici su željeli istražiti kako dijete s niskim unosom ugljikohidrata i masti utječu na rizik od smrtnosti.

Najsvježije novosti iz znanosti

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Nagoya u Japanu proveli su opsežno istraživanje tijekom 9 godina u koje je bilo uključeno čak više od 80 000 muškaraca i žena iz Japana. Kako bi procijenili prehrambene navike ispitanika, svakodnevni unos ugljikohidrata, masti i ukupni unos energije u prehrani ispitan je putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane. Ovaj unos je izračunat kao postotak ukupnog energijskog unosa ugljikohidrata i masti. Također je analizirana kvaliteta unesenih ugljikohidrata, uspoređujući rafinirane i minimalno prerađene ugljikohidrate, te kvaliteta masti, uspoređujući unos zasićenih i nezasićenih masti, kako bi se ispitao utjecaj kvalitete prehrane na rizik od smrtnosti.

Neadekvatan unos ugljikohidrata i rizik od smrtnosti

Istraživači su otkrili da su muškarci koji su unosili manje od 40% ukupne energetske vrijednosti iz ugljikohidrata imali značajno povećan rizik od smrtnosti, uključujući i smrtnost povezanu s karcinomom. Zanimljivo je kako je ovaj trend primijećen bez obzira na vrstu ugljikohidrata koja se konzumira. S druge strane, kod žena koje su konzumirale više od 65% svoje ukupne energije iz ugljikohidrata pokazale su veći rizik od smrtnosti.

Neadekvatan unos masti i rizik od smrtnosti

Što se tiče unosa masti, muškarci koji su unosili više od 35% svoje ukupne energije iz masti imali su veći rizik od smrtnosti povezane s karcinomom. Također je primijećeno da nizak unos nezasićenih masti, kao što su blagotvorne omega-3 masne kiseline, kod muškaraca povećava rizik od smrtnosti. S druge strane, ukupni unos masti i unos zasićenih masti kod žena su pokazali obrnutu povezanost s rizikom smrtnosti i smrtnosti povezane s karcinomom. Drugim riječima, što je unos masti kod žena bio veći, to je i rizik od smrtnosti bio manji. Ovi rezultati ukazuju kako visok unos masti možda nije štetan za dugovječnost žena i da razlike između spolova mogu djelomično objasniti ovu obrnutu povezanost.

Zaključak

Općenito, uravnoteženom prehranom smatra se ona u kojoj su ugljikohidrati zastupljeni u 50% energijskog unosa, masti u 30% unosa energije, dok bi proteini trebali čini oko 20% energijskog unosa. Ovo istraživanje pokazalo je nepovoljnu povezanost između premalog unosa ugljikohidrata kod muškaraca, odnosno previsokog unosa ugljikohidrata kod žena i smrtnosti, dok se visok unos masti može povezati s manjim rizikom smrtnosti kod žena. Dobiveni rezultati još jednom su potvrdili da ekstremni pristupi u prehrani dugoročno nisu održivi, već naprotiv, mogu biti opasni za zdravlje. Ako postoji potreba za uvođenjem promjena u prehrani, mudriji izbor bi bio potražiti pomoć nutricionista, školovanog stručnjaka koji će vam personaliziranim pristupom pomoći da dođete do vlastitog cilja.

Literatura:

  • Takashi Tamura, Kenji Wakai, Yasufumi Kato, Yudai Tamada, Yoko Kubo, Rieko Okada, Mako Nagayoshi, Asahi Hishida, Nahomi Imaeda, Chiho Goto, Hiroaki Ikezaki, Jun Otonari, Megumi Hara, Keitaro Tanaka, Yohko Nakamura, Miho Kusakabe, Rie Ibusuki, Chihaya Koriyama, Isao Oze, Hidemi Ito, Sadao Suzuki, Hiroko Nakagawa-Senda, Etsuko Ozaki, Daisuke Matsui, Kiyonori Kuriki, Keiko Kondo, Naoyuki Takashima, Takeshi Watanabe, Sakurako Katsuura-Kamano, Keitaro Matsuo, Dietary Carbohydrate and Fat Intakes and Risk of Mortality in the Japanese Population: the Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study, The Journal of Nutrition, Volume 153, Issue 8, 2023, Pages 2352-2368, ISSN 0022-3166, https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.05.027.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Antioksidansi

Svi aduti maslina

Masline su izuzetno zdrava namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Bogate su antioksidansima, zdravim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti održavanju dobrobiti organizma. U svom sastavu sadrže 11 do 15% masti od čega više od 70% čini jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina. Ova masna kiselina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje jer smanjuje upalu […]

Dijeta

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Dijeta

Kako izgubiti kilograme?

Dijeta

Kvalitetnim snom do željene tjelesne mase

Želite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.

Gubitak kilograma

Želim izgubiti 30 suvišnih kilograma

Dijeta

Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Najnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]