Kako si pomoći kod masne jetre?

Pojava masne jetre posljednjih godina bilježi porast u mnogim dijelovima svijeta.

Pogađa oko 25% svjetske populacije, a predstavlja pretjerano nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra obično lagano do umjereno povećana.

Ovo stanje povezano je s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i drugim poremećajima, a ako se pravovremeno ne otkrije i ne liječi, može napredovati do ozbiljnijih bolesti jetre i drugih zdravstvenih problema.

Kako nastaje masna jetra?

Masna jetra nastaje kada nakupljanje masti u jetrenim stanicama premaši normalnih 5% mase ovog organa. Iako pretjerani unos alkohola može dovesti do pojave masne jetre, u mnogim slučajevima ne igra važnu ulogu. Brojni slučajevi masne jetre ulaze u kategoriju nealkoholne bolesti masne jetre (eng. non – alcoholic fatty liver disease, NAFLD), najčešće bolesti jetre u odraslih i djece zapadnih zemalja. Nealkoholna masna jetra je početno, reverzibilno stanje bolesti jetre koje, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih stanja kao što je nealkoholni steatohepatitis koji  povećava rizik za razvoj ciroze, odnosno karcinoma jetre.

Postoji nekoliko rizičnih čimbenika koji doprinose razvoju masne jetre:

  • pretilost – procjenjuje se da 30 – 90% pretilih odraslih osoba ima NAFLD;
  • pretjerani udio masnog tkiva na području trbuha;
  • inzulinska rezistencija – povećava skladištenje masti u jetri kod osoba s dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom;
  • pretjerani unos jednostavnih ugljikohidrata;
  • pretjerani unos zaslađenih pića i napitaka;
  • narušena ravnoteža crijevne mikrobiote.

Znakovi i simptomi masne jetre uključuju pojavu umora i slabosti, laganu bol u središtu ili desnoj strani abdomena (ispod desnog rebrenog luka), povišenu razinu jetrenih enzima, inzulina i/ili triglicerida. Ako masna jetra uznapreduje do stanja nealkoholnog steatohepatitisa, moguća je pojava gubitka apetita, mučnine i povraćanja, umjerene do jake boli u abdomenu te žutih bjeloočnica i kože. Stoga je vrlo važno redovito odlaziti na liječničke preglede kako bi se dijagnoza masne jetre postavila u ranom, reverzibilnom stadiju.

Prehrambene strategije kod masne jetre

Iako bi se na prvi pogled moglo činiti da je najlogičnija prehrambena strategija kod masne jetre smanjenje unosa masti, to ipak nije tako. Naime, do pretjerane proizvodnje i skladištenja masti u jetri dolazi zbog pretjeranog unosa jednostavnih ugljikohidrata, posebice visokofruktoznih namirnica i napitaka, tipičnih predstavika zapadnjačke prehrane.

Istraživanja pokazuju da prehrana s niskim udjelom jednostavnih, rafiniranih, ugljikohidrata može pomoći u  smanjenju masne jetre. Takva strategija uključuje dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, mediteransku dijetu i prehranu niskog glikemijskog indeksa. Rezultati studije objavljene 2013. godine u časopisu Journal of Hepatology pokazali su da je u osoba koje su slijedile mediteranski tip prehrane došlo do značajnijeg smanjenja udjela masti u jetri i inzulinske rezistencije, u odnosu na osobe koje su slijedile prehranu s niskim udjelom masti i visokim udjelom ugljikohidrata, iako je gubitak kilograma bio sličan kod obje skupine ispitanika.

Osim smanjenja pretjeranog unosa kalorija i jednostavnih ugljikohidrata, pomoći mogu i:

  • jednostruko nezasićene masne kiseline – znanstvenici napominju kako konzumacija namirnica bogatih jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, kao što je maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi, može utjecati na smanjenje masti u jetri.
  • proteini sirutke – studije pokazuju 20%-tno smanjenje masti u jetri kod pretilih žena nakon uzimanja proteina sirutke.
  • zeleni čaj – pokazalo se da katehini, skupina antioksidansa iz zelenog čaja, pomažu smanjiti upalu i razinu masti u jetri kod osoba s NAFLD.
  • topljiva vlakna – znanstvenici su otkrili da svakodnevni unos 10 – 14 g topljivih vlakana može pomoći u smanjenju razine masti u jetri, jetrenih enzima te povećati osjetljivost na inzulin.

Dodaci prehrani kod masne jetre

Sikavica (silimarin)

Sikavica je biljka koja je od davnina poznata po svojem zaštitnom učinku na zdravlje jetre zbog sadržaja aktivne komponente silimarina.  Istraživanja pokazuju da sikavica, samostalno ili u kombinaciji s vitaminom E, može pomoći smanjiti inzulinsku rezistenciju, upalu i oštećenje jetre u osoba oboljelih od NAFLD. Iako znanstvenici vjeruju da sikavica pokazuje obećavajuće rezultate kod NAFLD, smatraju da je potrebno još studija koje će dodatno potvrditi učinkovitost kratkoročnog i dugoročnog uzimanja sikavice.

Omega – 3 masne kiseline

Omega – 3 masne kiseline pokazuju brojne blagodati za zdravlje, a jedna je od njih je i zaštita zdravlja naše jetre. Nekoliko je studija otkrilo da uzimanje omega – 3 masnih kiselina porijeklom iz ulja račića krila ili ribljeg ulja kao dodatka prehrani može poboljšati zdravlje jetre u odraslih i djece s dijagnozom masne jetre.  Dnevne doze ovih masnih kiselina koje su korištene u studijama iznosile su od 500 – 1000 mg za djecu, odnosno  2 – 4 g u odraslih.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Digestive and liver disease u kojemu je sudjelovalo 40 odraslih osoba s masnom jetrom, pokazali su da je u 50% ispitanika koji su, uz promjenu prehrambenih navika, uzimali i riblje ulje došlo do smanjenja razine masti u jetri, a u 33% ispitanika došlo je kompletnog nestanka simptoma masne jetre.

Vitamin D, probiotici i prebiotici intenzivno se istražuju zbog povoljnih učinaka na masnu jetru te se preporučuje i njihova primjena.

Tjelovježba također može pomoći

Osim gubitka tjelesne mase i promjena prehrambenih navika, u smanjenju razine masti u jetri učinkovito pomaže i redovita tjelovježba. Bilo da je riječ o vježbama izdržljivosti, snage ili intervalnim treninzima visokog ili niskog intenziteta, istraživanja pokazuju da će sve ove vrste tjelesne aktivnosti pomoći u smanjenju masne jetre.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Masna jetra – ima li razloga za paniku?

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Anovulacija

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Abdomen

Uz mučnine koje su prisutne svaki dan javlja se i bol u abdomenu, tijekom vožnje ili u zagušljivom i vrućem prostoru dobijem osjećaj kao da ću izgubiti svijest. Molim savjet!

Alergije

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]