Kako smanjiti unos soli u prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Korištenjem zamjena za sol umjesto kuhinjske soli ili morske soli s lakoćom možemo postići cilj smanjenja unosa soli u prehrani. Podravkin Salut® je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli …

Uslijed modernog načina života, procjenjuje se kako današnji čovjek unosi prosječno oko 5  do 10 grama soli više u odnosu na fiziološke potrebe.  Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5 grama, a maksimalan unos ograničava se na 6 grama soli dnevno. Prekomjeran unos soli značajan je čimbenik rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila, a u izravnoj je vezi s pojavom povišenog krvnog tlaka ili hipertenzije. Osim s razvojem kardiovaskularnih bolesti, povećani se unos soli povezuje i s nastankom karcinoma želuca, bubrežnih bolesti, osteoporoze i katarakte. Globalni cilj WHO-a je do 2025. godine smanjiti konzumaciju soli za 30% u cilju ostvarenja preporučene konzumacije od 5 g/dan (2 g natrija/dan). Procijenjeno je da se na taj način u svijetu može spriječiti 2,5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje.

Postoji nekoliko načina kako smanjiti unos soli u svojoj svakodnevnoj prehrani, a da i dalje uživamo u ukusnim obrocima. Posebne zamjene za sol, na bazi kalija učinkovito pomažu u smanjenju udjela natrija u prehrani. Prvi takav proizvod iz naše domaće prehrambene industrije dostupan je pod trgovačkim nazivom Salut®, a radi se o patentiranoj mješavini mineralnih soli s 35% manje natrija. Prilikom razvoja takve soli nove generacije najveći izazov predstavljaju finalne organoleptičke karakteristike. Stoga je zanimljivo znati kako su ispitanici (200 dobrovoljaca uključujući i kuhare) nakon kušanja ove zamjene za sol opisali senzorski doživljaj proizvoda karakterističnog blagog, prirodnog okusa, ugodnog intenziteta, bez neugodne jačine koju daje obična sol te da nema strani okus svojstven zamjenama za sol, a profil okusa je gotovo identičan prirodnim solima. Kada se ova zamjena za sol usporedi s morskom i himalajskom soli, ona sadrži 30-40% manje natrija, 928 puta više kalija od morske soli  i 89 puta više magnezija od morske soli. Pritom je omjer natrija i kalija u skladu s preporukama i iznosi 1,6.

Osim primjene zamjena za sol, smanjenju ukupnog unosa soli možemo značajno doprinijeti upotrebom začinskog bilja poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, i čitavog niza egzotičnih začina poput kurkume, currya, đumbira, pimeta koji mogu hrani dati neslućene okusne varijante kakve samim soljenjem hrane ne možemo postići. Začini imaju brojne prednosti za naše zdravlje. Primjerice, dokazano povisuju bazalni metabolizam te pomažu pri gubitku suvišnih kilograma, smanjuju potrebu za soljenjem jela i daju jelu posebnu aromu i sadrže biljne kemikalije s povoljnim učinkom na zdravlje.

Zamjene za sol stavite na stol

Korištenjem zamjena za sol umjesto kuhinjske soli ili morske soli s lakoćom možemo postići cilj smanjenja unosa soli u prehrani. Kuhinjska sol sastavom je natrij klorid, međutim natrij je mineral koji kada se unosi u prevelikim količinama uzrokuje štetne učinke na organizam. Zamjene za sol su mješavina mineralnih soli, a nastaju tako da se dio natrijevog klorida iz kuhinjske soli zamijeni kalijevim kloridom i na taj način dobijemo sol sa smanjenim udjelom natrija. Kalij i namirnice koje sadrže kalij izvrsni su saveznici u snižavanju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja srca. Za zaštitu srca, izuzetno je važan omjer natrija i kalija u prehrani, a njihov idealan omjer iznosi oko 1,2.

Podravkin Salut® je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli (natrijev klorid, kalijev klorid, kalijev magnezij citrat) koja ima istu funkcionalnost kao kuhinjska sol, no sadrži 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol. Salut® se može koristiti kao potpuna ili djelomična zamjena za kuhinjsku sol. Ukoliko se želi u potpunosti zamijeniti npr. 1 g kuhinjske soli u jelu, ista količina Salut®-a se može dodati, bez značajne izmjene okusa. Štoviše, zbog svog posebnog sastava, „dopušta“ ostalim sastojcima jela da dođu do izražaja, pa će ukupni dojam premda manje slan, biti finiji, zaokruženiji i puniji okus jela.

Svjesnost o štetnosti prekomjernog unosa soli sve je veća, no mnogi se nevoljko odlučuju smanjiti unos soli u svojoj svakodnevnoj prehrani zbog uvriježenih navika konzumacije slane hrane i averzije od hrane koja neće pružiti očekivano zadovoljstvo. No, uz maštovitu upotrebu začina u kuhinji te uz pametne zamjene za sol, očekivani okus hrane neće izostati. Dapače, hrana može postati još ukusnija i primamljivija, a vaš organizam zdraviji i zadovoljniji.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?