Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi kroz krvne žile, potreban je snažniji rad srca. Prilikom mjerenja vrijednosti krvnog tlaka, mjeri se sistolički i dijastolički krvni tlak, a hipertenzijom se smatra stanje kod kojeg su vrijednosti krvnog tlaka trajno na razini iznad 140/90 mmHg.

Što nam govore smjernice i preporuke za unos soli?

Prema smjernicama za liječenje arterijske hipertenzije promjene životnih navika mogu dovesti do značajnog smanjenja vrijednosti krvnog tlaka. U sklopu promjene životnih navika preporučuje se smanjenje unosa soli na manje od 5 grama dnevno, smanjenje konzumacije alkohola i crvenog mesa, povećan unos voća i povrća, ribe i nezasićenih masnih kiselina te regulacija tjelesne mase uz redovitu tjelesnu aktivnost. Iako su male količine soli potrebne za normalan rad organizma i dalje je u svijetu uobičajeni unos soli povišen te iznosi između 9 i 12 grama dnevno, što odgovara dnevnom unosu natrija od 3,5 i 5,5 grama. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, dnevni unos soli ne bi trebao biti veći od 5 grama, što odgovara unosu natrija manjem od 2 grama dnevno. Ključno je naglasiti da se najveća količina soli nalazi u polugotovoj i gotovoj hrani.  Stoga smanjenje unosa kuhinjske soli podrazumijeva mnogo više od samog smanjenja dodavanja soli prilikom pripremanja ili konzumiranja hrane.

Sol i hipertenzija – crtice iz znanosti

Cilj nedavno provedenog istraživanja bio je procijeniti može li se smanjenjem unosa soli sniziti krvni tlak, čak i kod osoba koje uzimaju lijekove za krvni tlak. Studija je uključila osobe srednje do starije dobi (50 do 70 godina) koje su nasumično raspoređene u dvije skupine. Jedna skupina bila je na dijeti s visokim unosom natrija (2200 mg dnevno uz uobičajenu prehranu) dok je druga bila na dijeti s niskim unosom natrija (ukupno 500 mg na dan) tijekom tjedan dana. Sudionici su nosili uređaje za mjerenje krvnog tlaka te su prikupljali urin tijekom 24 sata.

Rezultati su pokazali da je kod 213 sudionika sistolički krvni tlak bio je značajno snižen za 7 do 8 mmHg kada su bili na dijeti s niskim unosom natrija, u usporedbi s dijetom s visokim unosom natrija, te za 6 mmHg u usporedbi s njihovom uobičajenom prehranom. Kod sveukupno 72% sudionika primijećeno je smanjenje sistoličkog krvnog tlaka na dijeti s niskim udjelom natrija u usporedbi s njihovom uobičajenom prehranom. Učinak smanjenja vrijednosti krvnog tlaka bio je uočen kod gotovo svih pojedinaca, uključujući one s normalnim, visokim, liječenim i neliječenim krvnim tlakom.

Znanstvenici ističu da strategijom smanjenja unosa natrija gotovo svatko može sniziti krvni tlak, čak i osobe koje trenutno uzimaju lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Činjenica da se krvni tlak tako brzo smanjio u samo tjedan dana važna je i naglašava potencijalni utjecaj smanjenja unosa natrija u prehrani stanovništva.

Kako mudro birati namirnice u trgovini?

Kuhinjska sol po kemijskom je sastavu natrij klorid, a natrij je taj koji kada se unosi u prevelikim količinama uzrokuje štetne učinke na organizam. Na deklaracijama proizvoda obično je izražena količina natrija u gramima. Da bismo dobili količinu soli koju sadrži ta namirnica, tada količinu natrija (g) pomnožimo sa 2,5. Kako bismo mogli odrediti je li ta količina soli mala ili velika u odnosu na količinu hrane u koju je dodana možemo se poslužiti sljedećim vodičem:

  • Visoka – količina soli koja je veća od 1,5g na 100 g proizvoda (što iznosi oko 0,6 g natrija)
  • Niska – količina soli koja je manja od 0,3 g soli na 100 g proizvoda (što iznosi oko 0,1 g natrija).

Ako se količina soli na 100 g namirnice nalazi između te dvije vrijednosti tada možemo smatrati da unosimo umjerenu količinu soli, a prednost svakako treba dati onim namirnicama koje pripadaju kategoriji niske količine soli.

Kako kuhati ukusno, ali ne slano?

Iako veliki udio soli unosimo već gotovom industrijski priređenom hranom, ipak možemo i sami utjecati na ukupni unos soli. Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana i čitavog niza egzotičnih začina poput kurkume, curryja i đumbira može hrani dati neslućene okusne varijante kakve samim soljenjem hrane ne možemo postići. Sol u maloj količini naglašava gorak i sladak okus hrane, dok u većim količinama prekriva druge okuse. Također možemo napraviti i sol kojom ćemo uz unos natrija osigurati i određenu količinu kalcija, a i osebujan okus i miris jelu. Jednu žličicu soli pomiješamo sa 18 žličica mljevenog zrna sezama i dobiti ćemo gomashio, cijenjeni začin u makrobiotičkoj kuhinji, kojim se dosoljavaju juhe, variva i druga jela.

Literatura:

Deepak K. Gupta, Cora E. Lewis, Krista A. Varady, Yan Ru Su, Meena S. Madhur, Daniel T. Lackland, Jared P. Reis, Thomas J. Wang, Donald M. Lloyd-Jones, Norrina B. Allen. Effect of Dietary Sodium on Blood Pressure. JAMA, 2023; DOI: 10.1001/jama.2023.23651

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Fizijatar

Bolovi u gornjem dijelu tijela – što mi je?

Dijabetes

Vrućine i povišeni krvni tlak

Dolaskom ljeta dolazi i toplo vrijeme. Termometar se često penje iznad 30 stupnjeva. Za vrijeme ljetnih vrućina, u tijelu se šire krvne žile kako bi se bolje ohladilo. Time se za vrijeme dana zna dogoditi da se snize vrijednosti krvnog tlaka. Kod osoba koje inače pate od hipertenzije, može se desiti da izmjerene vrijednosti tlaka budu […]

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Kratkoća daha

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS)

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) je stanje koje uzrokuje simptome ubrzanog rada srca, vrtoglavice i umora pri ustajanju iz ležećeg u stojeći položaj. Autonomni živčani sustav uravnotežuje broj otkucaja srca i krvni tlak koji su konstantni bez obzira na položaj tijela (ležeći ili stojeći položaj). U slučaju POTS-a tijelo ne može koordinirati balansiranja stijenki krvnih […]

Color Doppler

Žarenje u nogama i povišen krvni tlak

Arterijski tlak

Utjecaj hladnoće na srce i krvne žile

Ljetni, ali osobito zimski mjeseci povećavaju incidenciju srčanožilnih bolesti i mortaliteta. Nagle promjene vanjske temperature i atmosferskog tlaka su osobito opasne. One uzrokuju fiziološki stres na organizam. Od hladnog vremena sužavaju se krvne žile i arterijski tlak raste. Dolazi do povećavanja sklonosti zgrušavanja krvi, porasta srčane frekvencije, te se povećava srčana aktivnost. U slučajevima suženih […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]