Začini u službi zdravlja kroz prizmu moderne znanosti

Bilo snažne ili blaže, bilo gorke ili pak nešto neutralnije arome, začine koristimo u različitim oblicima – listove, koru, gomolj, pupoljak, korijen, cvijet ili sjemenku. Ono čime nas u prvi trenutak zavodljivo privuku jesu njihove živopisne boje i arome, međutim tisućljetna upotreba širom svijeta pokazala je kako iza tog šarma stoji niz zdravstvenih blagodati, a to su u posljednje vrijeme dokazale i znanstvene studije.

Začini za zdravo srce

Jedna od značajnih prednosti upotrebe začina je što će dodatak minimalne količine začina jelu dati neslućene okusne varijante kakve samim soljenjem hrane ne možemo postići. Zamjena soli začinima donijet će veliko olakšanje kardiovaskularnom sustavu, pomoći u snižavanju krvnog tlaka te smanjiti rizik od bolesti srca, posebice u rizičnih pojedinaca.

Blagotvornom učinku na srce i krvožilje uvelike doprinosi i prevencija ateroskleroze, nakupljanja kolesterolom bogatih naslaga po unutarnjim stijenkama krvnih žila. U nastanku ateroskleroze ključnu ulogu igra peroksidacija masti, štetan proces koji se odvija pod utjecajem oksidativnog stresa odnosno slobodnih kisikovih radikala, a koji je u današnje vrijeme zbog stresnog načina života i nezdrave prehrane gotovo nemoguće zaobići. Svakodnevni pretjerani unos nezdravih masti, manjak tjelesne aktivnosti te prehrana siromašna voćem i povrćem kao izvorima antioksidansa glavni je saveznik takvog napada na kardiovaskularni sustav. Ovdje na scenu nastupaju začini koji svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem mogu pomoći smanjiti peroksidaciju masti.

Začinima do boljeg sastava crijevne mikrobiote

Brojna istraživanja pokazala su da bakterije crijevne mikrobiote imaju određenu ulogu u razvoju nezaraznih kroničnih bolesti, a postoje i dokazi kako zapadnjački način života negativno djeluje na crijevnu mikrobiotu, smanjujući njenu raznolikost.

S druge strane, začini i začinsko bilje obiluju spojevima iz skupine polifenola za koje se pokazalo da mogu pozitivno utjecati na sastav mikrobiote crijeva. Budući da učinak začina u dozama koje se uobičajeno koriste u kuhinji na sastav crijevne mikrobiote do sada nije ispitan u znanstvenim studijama, znanstvenici su ovu poveznicu odlučili ispitati u istraživanju, a rezultati su objavljeni u rujnu 2022. godine u časopisu Journal of Nutrition.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka začina i začinskog bilja tipičnoj zapadnjačkoj prehrani na sastav mikrobiote crijeva u odraslih osoba s rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. U studiji su sudjelovale 54 osobe prekomjerne tjelesne mase i prosječne dobi 45 godina. Ispitivanje je podijeljeno u tri dijela, od kojih je svaki trajao četiri tjedna, a između svakog dijela ispitanici su imali pauzu od minimalno dva tjedna. Ispitanici su se tijekom cijelog razdoblja istraživanja pridržavali tipične američke prehrane u kojoj su ugljikohidrati činili 50%, proteini 17%, ukupne masti 33%, a zasićene masti 11% ukupnog unosa energije koji je iznosi 2100 kcal. Međutim, tijekom pojedinog dijela istraživanja prehrana je uključivala i unos začina i začinskog bilja i to u količini od 0,5 g na dan (prehrana s niskim unosom začina, engl. Low Spice Diet, LSD), 3,3 g na dan (prehrana s umjerenim unosom začina, engl. Moderate Spice Diet; MSD), odnosno 6,6 g na dan (prehrana s visokim unosom začina, engl. High Spice Diet, HSD). Na početku i na kraju svakog od tri razdoblja ispitanicima su uzimani uzorci stolice kako bi se ispitao sastav crijevne mikrobiote.

Rezultati su pokazali kako je nakon MSD, u odnosu na LSD i prije početka studije, u ispitanika porasla raznolikost bakterija u crijevima. Osim toga, nakon HSD je primijećen i porast broja dobrih bakterija iz obitelji Ruminococcaceae. Znanstvenici su zaključili kako dodatak začina i začinskog bilja tipičnoj zapadnjačkoj prehrani nakon četiri tjedna izaziva promjene u sastavu crijevne mikrobiote u osoba s rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Literatura:

Petersen KS, Anderson S, Chen See JR, Leister J, Kris-Etherton PM, Lamendella R. Herbs and Spices Modulate Gut Bacterial Composition in Adults At Risk for Cardiovascular Disease: Results of a Pre-Specified Exploratory Analysis from a Randomized, Crossover, Controlled-Feeding Study. J Nutr. 2022 Sep 2;152(11):2461–70. doi: 10.1093/jn/nxac201. Epub ahead of print. PMID: 36055770; PMCID: PMC9644184.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dobar život

Rezultati najopsežnije studije o sreći (Mauricio Wajngarten, MD)

Harvardska studija razvoja odraslih možda je najopsežnija studija ikada provedena, budući da je pratila svoje ispitanike tijekom njihovog čitavog odraslog života. Studija je započela u Bostonu,  1938. godine i do sada je već obuhvatila tri generacije: djedove i bake, roditelje i djecu. U studiju je uključeno više od 2000 osoba tijekom 85 godina longitudinalne studije. […]

CT

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Gluten free

Proso kao zvijezda 2023. godine

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2023. godinu Međunarodnom godinom prosa kako bi se povećala svijest o zdravstvenim prednostima ove drevne žitarice koja je postala popularna zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti. Proso podrazumijeva skupinu žitarica koje pripadaju obitelji trava. Postoji oko 600 različita vrsta prosa koje se međusobno razlikuju po boji, obliku i vrsti. U […]

Belupo

Izmjerite svoje zdravlje uz Belupo

Pozivamo Vas na Belupovo tradicionalno mjerenje zdravlja ČUVAJMO ZDRAVLJE ZAJEDNO, koje će se održati u subotu, 6. svibnja, od 9 do 12 sati u Koprivnici na glavnom koprivničkom trgu.

Dojenje

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

Magnet

Molila bih vas savjet, što da činim sa svojim zdravljem?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]