Zelenom mediteranskom prehranom učinkovito se gubi masno tkivo na području trbuha

Smanjenje količine visceralnog masnog tkiva smatra se pravim ciljem mršavljenja i predstavlja važniji indikator uspješnosti nekog dijetnog režima od opsega struka ili ukupne tjelesne mase u kilogramima. Za razliku od masnog tkiva smještenog na bokovima, visceralno masno tkivo proizvodi hormone i „otrove“ odnosno upalne spojeve povezane s višim rizikom od bolesti srca, dijabetesom, demencijom i prijevremenom smrti. Novo istraživanje objavljeno u uglednom časopisu BMC Medicine otkrilo je kako zelena Mediteranska prehrana može značajno smanjiti količinu opasnog visceralnog masnog tkiva koje se nakuplja oko organa u trbušnoj šupljini i na taj način blagotvorno utjecati na zdravlje.

Usporedba tri prehrambena režima

Skupina međunarodnih znanstvenika na čelu sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Izraelu osmislila je koncept zelene Mediteranske prehrane, a radi se o modificiranoj verziji Mediteranske prehrane dodatno obogaćenoj polifenolima i s nižim udjelom crvenog i procesiranog mesa. U istraživanju koje je trajalo 18 mjeseci, sudjelovalo je gotovo 300 ispitanika podijeljenih u tri skupine. Prva skupina pridržavala se prehrane prema principima pravilne prehrane, druga skupina pridržavala se uobičajene Mediteranske prehrane, a treća je skupina bila na modificiranoj zelenoj Mediteranskoj prehrani. Ispitanici zadnje skupine svakodnevno su unosili oko 30 g oraha, 3 do 4 šalice zelenog čaja dnevno i frape s dodatkom 100 g smrznute biljke Wolffia globosa u kockicama. Wolffia globosa pripada istom rodu kao i biljka vodena leća, a radi se o vodenim biljkama koje prirodno nastanjuju vode stajaćice, bare, lokve i ribnjake. Na engleskom jeziku poznate su kao duckweed, a iako nisu široko poznate, jestive su i jedu se kao salata ili dodatak juhama i glavnim jelima te su nutritivno gledano pravi prirodni dragulji koji sadrži obilje proteina (gotovo 40%), minerale poput željeza i vitamina B12 i polifenole.

Izvrsni rezultati

Rezultati su pokazali kako je pridržavanje zelene Mediteranske prehrane kod ispitanika dovelo do smanjenja visceralnog masnog tkiva za 14,1%. Gubitak visceralnog masnog tkiva na ovoj novoj prehrani bio je više nego dvostruko veći u usporedbi s ostalim prehrambenim režimima. Uobičajena Mediteranska prehrana smanjila je količinu visceralne masti za 6%, a prehrana prema principima pravilne prehrane za 4,2%.

Pametno mršavljenje

Rezultati ovog istraživanja još su jedan u nizu dokaza koji pokazuju da kada je mršavljenje u pitanju, za uspješnu redukciju tjelesne mase kvaliteta same prehrane jednako je važna kao i ukupni broj kalorija koji se unosi. Također, izgleda kako korisni nutrijenti poput polifenola koji se mogu naći u brojnim vrstama voća i povrća, mogu utjecati na diferencijaciju masnih stanica i spriječiti njihovo pohranjivanje u unutarnjim organima i tako služiti kao pomoć kod mršavljenja i to konkretno za smanjenje masnog tkiva na području abdomena. Želimo li i sami promijeniti svoju prehranu na način da više nalikuje zelenoj Mediteranskoj prehrani tada se valja pridržavati uobičajenih postulata mediteranske prehrane uz dodatno smanjenje unosa mesa, a uvesti neki od biljnih izvora proteina. Umjesto frapea koji sadrži nama nedostupnu biljku Wolffia globosu, uvrstiti frape obogaćen primjerice proteinima graška.

Literatura:

  • Zelicha, H., Kloting, N., Kaplan, A. et al. The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial. BMC Med 20, 327 (2022). https://doi.org/10.1186/s12916-022-02525-8

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Piercing

Što kada trudnica ima ili želi piercing ?

Ovakvo pitanje bilo bi nezamislivo prije koje desetljeće, u vrijeme kada su majke današnjih mladih trudnica bile tek punoljetne. Vremena se mijenjaju, u nekim sadržajima na bolje, u drugima baš i ne, ali je činjenica kako neka „(dobra), stara vremena” ostaju tek stihovi u pjesmama. U tekstu koji je pred vama, razmotrit ćemo kako postupati […]

Djeca

Kako procijeniti može li dijete u školu ako se ne osjeća dobro?

Svakom je roditelju poznata situacija u kojoj dijete neposredno pred polazak u školu kaže da se ne osjeća dobro. Ako nema objektivnih pokazatelja bolesti, ponekad nije lako odlučiti treba li dijete poslati u školu ili je bolje da taj dan ostane kući. Najvažnija je dobrobit i sigurnost djeteta Ako se dijete ne osjeća dobro, treba […]

Abdomen

Bolovi u trbuhu

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana u prevenciji moždanog udara

Uvriježeno se kao primjer prehrane koja pogoduje zdravlju navodi mediteranska prehrana. Glavna okosnica razmišljanja o tzv. mediteranskoj prehrani kao zdravom prehrambenom temelju zasniva se na opažanju da su su stanovnici uz obalu Sredozemnog mora rijeđe oboljevali od srčanožilnih bolesti u odnosu na ostalu populaciju.

Maslinovo ulje

Zdravo mršavljenje uz mediteransku dijetu

Mediteranska prehrana prepoznata je i preporučena kao ogledni model prehrane za zdravlje i dugovječnost. Ujedno ima snažnu kulturološku dimenziju u smislu očuvanja tradicije, zaštite lokalnih receptura i načina pripreme hrane, zajedničkog objedovanja i općenito načina života karakterističnog za Sredozemlje.

Abdomen

Koje terapija je efikasnija?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi