Curenje nosa na hladnoći

Bistra sekrecija iz nosa kad s djetetom zimi izađete u park ne mora značiti da ste se istog trena prehladili. Zapravo, vodenasta sekrecija iz nosa na hladnoći je očekivana reakcija i znači da naš nos dobro izvršava svoju funkciju: vlaži i zagrijava zrak koji udišemo.

Kako nos mijenja zrak koji udišemo?

Kada dišemo kroz nos, zrak se najprije filtrira i čisti od većih čestica i onečišćenja pomoću finih dlačica u prednjem dijelu nosa. Potom se zrak u nosu priprema za ulazak u donje dišne puteve, vlaži se i zagrijava prolaskom kroz nosne hodnike. Nosna je šupljina obložena sluznicom koja je izuzetno dobro prokrvljena, a bogati spletovi malih krvnih žila nalaze se neposredno uz površinu sluznice. Cirkulacija krvi kroz te krvne žile omogućuje zagrijavanje zraka u nosu. U sluznici se nalazi i mnoštvo žlijezda koje izlučuju sluz i održavaju vlažnost površine nosne šupljine. Čak i kada su vanjske temperature ispod 0°C, disanje kroz nos je toliko učinkovito da je temperatura zraka u stražnjem dijelu nosa iznad 26°C, a vlažnost zraka je 100%.

Koje su još uloge nosa?

Sluz koja se izlučuje u nosu mehanički otplavljuje štetne tvari, viruse i bakterije. Ona sadrži stanice imunološkog sustava i njihove produkte koji su važan čimbenik obrane u prvom kontaktu s virusima i bakterijama. U nosu završe i suze, pomoću suznog kanala koji se otvara u donjem nosnom hodniku, te sekret iz sinusa. Prolazak zraka kroz nos je važan u pravilnom oblikovanju glasova kod govora. U nosu se nalazi živčani završeci koji nam omogućuju osjetilo mirisa. Dobra prohodnost nosa bitna je i za ventilaciju srednjeg uha, a time i održavanje zdravlja srednjeg uha i normalan sluh.

Zašto nam na hladnoći procuri nos?

Suh i hladan zrak iritira i isušuje sluznicu nosa, te dolazi do povećanog izlučivanja sluzi. To uzrokuje šmrcanje i curenje bistre sekrecije iz nosa. Zrak koji udišemo kroz nos dodatno se zagrijava u donjim dišnim putevima. U hladnim uvjetima dolazi do kondenzacije vode koju sadrži topao i vlažan zrak kojega izdišemo, u kontaktu s hladnijim prednjim dijelom nosa. Ta se voda miješa sa sluzi i dodatno ju razrjeđuje, povećavajući vodenastu sekreciju iz nosa. Procjenjuje se da gubitak vode kroz nos može biti i 300-400 mL na dan.

‘Skijaški nos’

Curenje nosa uzrokovano hladnoćom (cold-induced rhinorrhea ili cold-induced rhinitis) opisano je u literaturi prije 30ak godina, a popularno se ovo stanje naziva ‘skijaški nos’, jer se u nekom obliku javlja kod preko 50% ljudi tijekom skijanja. Osim bistre sekrecije iz nosa, ponekad se javlja začepljenost nosa i kihanje.

Koje je rješenje za curenje nosa na hladnoći?

Rješenje ovog problema najčešće se svodi na čiste papirnate maramice koje zimi treba uvijek imati pri ruci. Iako postoje lijekovi koji mogu smanjiti sekreciju iz nosa (npr. ipratropijev bromid u spreju), obzirom da se najčešće radi o prolaznoj i banalnoj tegobi, najjednostavnije je izbjegavati udisanje hladnog zraka omatanjem šala oko usta i nosa. Zagrijavanjem zraka u tako stvorenom predprostoru smanjit će se i curenje nosa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika