Kolike i neutješan plač dojenčeta

Briga za dijete koje ima dojenačke kolike može biti pravi izazov za cijelu obitelj. Često su roditelji ispunjeni strahom, frustracijom i osjećajem neuspjeha jer im se čini da ne mogu pomoći svom djetetu…

Što su dojenačke kolike (grčevi)?

Kolike su ponavljani periodi produženog plača dojenčeta i izrazite uznemirenosti koji započinju bez jasnog uzroka. Dijete se doima neutješno jer uobičajeni postupci umirivanja ne daju očekivani rezultat. Pri tom dijete često crveni u licu, stiska šake i grčevito privlači nožice trbuhu koji se doima napuhnut. Stječe se dojam da dijete plače jer ga boli trbuh, ali pravi razlog kolikama do danas nije sa sigurnošću utvrđen.

Važno je napomenuti da je sasvim uobičajeno da malo dojenče plače ukupno do 2 sata tijekom dana. Ukoliko plač traje više od ukupno 3 sata tijekom dana i javlja se češće od 3 dana u tjednu, moguće je da se radi o kolikama.

Kolike se javljaju u oko 20% dojenčadi, najčešće u dobi od dva tjedna, najjače su izražene oko šestog tjedna, a obično spontano prolaze iza trećeg ili četvrtog mjeseca života. Kod većine djece tegobe se javljaju u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima.

Kako bi postavili dijagnozu, potrebno je isključiti organski uzrok neutješnog plača djeteta. Ukoliko nema drugih znakova bolesti (nema povišene temperature, dijete dobro jede, ne povraća, dobro mokri, stolice su normalne, između perioda intenzivnog plača dijete bistro gleda i doima se zadovoljno), te ako pri pregledu dijete izgleda zdravo i lijepo napreduje, vjerojatno se radi o kolikama. Jedina laboratorijska pretraga koju ima smisla napraviti u tom slučaju je pregled urina jer se kod oko 5% dojenčadi s težom slikom kolika može raditi o mokraćnoj infekciji. Ukoliko postoje drugi znakovi bolesti ili bilo kakvo odstupanje pri pregledu, potrebno je dalje tražiti uzrok neutješnom plaču.

Kako pomoći djetetu (i majci)?

Koliko god dramatične kolike bile za cijelu obitelj, važno je zapamtiti da se radi o zdravom djetetu, da će tegobe proći sa sazrijevanjem djeteta i pokušati zadržati mirnoću u postupanju s djetetom. Ovdje navodimo više postupaka koje možete primijeniti, s napomenom da je svako dijete drugačije, te treba naći metodu koja mu najbolje odgovara.

1. Pokušajte obuzdati pretjerano mahanje rukama i nogama i izvijanje djeteta tako da ga nježno umotate u dekicu, s rukama i nogama privučenim tijelu, u položaju koji je najsličniji položaju djeteta u maternici.

2. Privijte dijete nježno uz sebe, neka osjeti vašu toplinu i pjevušite mu ili pričajte tihim glasom.

3. Nježno ljuljuškajte dijete ritmičkim pokretima, možete se njihati u sjedalici za ljuljanje ili na pilates lopti.

4. Pokušajte koristiti ‘bijeli šum’, tiho jednolično brujanje sušila za kosu ili drugih kućanskih aparata.

5. Ukoliko je dijete na prsima i siše halapljivo, moguće je da se naguta zraka tijekom podoja. Pomozite djetetu da podrigne i oslobodi se viška zraka, ako je potrebno i više puta tijekom podoja. Pazite na pravilan položaj djeteta na dojci, ukoliko ste nesigurni potražite savjet stručne osobe. Ako primijetite da vaše dojeno dijete reagira kolikama na neku hranu koju ste konzumirali, izbjegavajte tu namirnicu kroz nekoliko tjedana. Ako vaše dijete dobro napreduje na težini, nemojte zbog kolika odustati od dojenja!

6. Dijete hranjeno mliječnom formulom pokušajte hraniti u položaju u kojem je bočica postavljena što okomitije, kako bi se smanjilo gutanje zraka. Pokušajte promijeniti dudu na bočici ako vam se čini da se dijete jako muči zbog premale rupice na dudi.

7. Neka se djeca umire u položaju u kojem dijete nosite potrbuške na podlaktici, glava djeteta je bliže vašem laktu, a rukom podržavate trbuščić. Možete pritom dijete lagano tapšati po leđima.

8. Pokušajte masažu trbuha u smjeru kazaljke na satu ili postavljanje toplog obloga na trbuščić (pazite da oblog nije vruć!)

9. Pokušajte imati svakodnevno istu rutinu pripreme za spavanje koja se odvija u mirnoj atmosferi bez previše zvučnih i svjetlosnih podražaja.

10. Prema literaturi, postoje dokazi da uključenje probiotika koji sadrže L. reuteri ima utjecaja na smanjenje kolika.

11. Prema podacima u literaturi, kapi simetikona nemaju štetnog učinka, ali nema niti jasnih dokaza da djeluju na smanjenje kolika.

12. Manji dio djece s teškim kliničkim slikama dojenačkih kolika ima alergiju na proteine kravljeg mlijeka. Djecu hranjenu dojenačkim mliječnim formulama može se pokušati hraniti formulama za djecu alergičnu na kravlje mlijeko (tzv. ekstenzivni hidrolizati). I djeca koja su isključivo dojena mogu biti alergična na proteine kravljeg mlijeka kojima su izloženi kroz majčino mlijeko. Majka u tom slučaju može pokušati izbaciti iz svoje prehrane kravlje mlijeko na 2 tjedna, uz uvođenje dodatnog kalcija i vitamina D u prehranu. Prije bilo kakve promjene u prehrani majke ili djeteta posavjetujte se s pedijatrom.

Nemojte niti od jedne od ovih metoda očekivati da kolike nestanu ‘kao rukom odnešene’, budite uporni i strpljivi. Zadržite pozitivan stav i vjerujte da će tegobe proći, koliko god vam se teška situacija činila. Iako su dojenačke kolike u osnovi bezazlene i ne nose bilo kakav povećan rizik za zdravlje djeteta, često su uzrok velike frustracije i pritiska koji osjeća majka djeteta, te fizičke i psihičke iscrpljenosti zbog neprospavanih noći. U takvom stanju majci je teško zadržati mirnoću koja je nužna kako bi se mogla dobro skrbiti o djetetu. Neophodno je uključiti u brigu o djetetu druge članove obitelji i pružiti majci priliku za odmor.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bol

Uloga vitamina D kod ublažavanja menstrualnih bolova

Bol, grčevi i neugoda tijekom menstruacije normalna su pojava međutim, jaku bol koja onemogućuje provođenje svakodnevnih aktivnosti ne bismo trebali smatrati normalnim stanjem. Bolna menstruacija naziva se još i dismenoreja i postoje dva tipa dismenoreje: primarna i sekundarna. Primarna dismenoreja odnosi se na bol neposredno prije i tijekom menstruacije, dok sekundarna dismenoreja predstavlja pojavu menstrualne […]

EMNG

Grčevi u stopalu – koje još pretrage trebam napraviti?

Dojenčad

‘Tummy time’ ili potrbušni položaj za dojenčad – zašto je važan?

Aktivnost u potrbušnom položaju jedna je od prvih vježbi koje možemo provoditi s djetetom već od prvog dana po dolasku iz rodilišta. Redovita igra s djetetom u ovom položaju ima brojne povoljne učinke na normalan razvoj djeteta i olakšava usvajanje za dob odgovarajućih motoričkih obrazaca. Što je ‘tummy time’? ‘Tummy time’ je oblik fizičke aktivnosti […]

Bol

Grčevi u mišićima

Najčešći uzroci grčeva u mišićima su dobroćudni grčevi u nogama koji se javljaju bez poznatog razloga, obično noću.

Dojenčad

Prehrana dojilja

Period dojenja je još jedan sasvim poseban period u životu žene, koji je, između ostaloga, važan kao direktni kontakt majke i novorođenčeta, ali i kao prvi obrok u životu djeteta. Zato majčino mlijeko mora zadovoljiti potrebe organizma dojenčeta za energijom i nutrijentima.

Bolovi

Kako si olakšati kod grčeva i bolova? Imam ciste na janicima.

Iz iste kategorije

Pedijatrija

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Pedijatrija

Sumnja na vodene kozice kod djeteta – kako biti siguran?

Pedijatrija

Infekcije adenovirusima u dječjoj dobi

Adenovirusi kod ljudi uzrokuju različite kliničke slike u kojima je uglavnom zahvaćen respiratorni sustav, oči, te gastrointestinalni sustav. Većina infekcija ovim virusima je blagog tijeka, ali su ponekad mogući i teži oblici bolesti koji zahvaćaju živčani sustav, srce i druge organe, a najugroženija su novorođenčad i djeca s oslabljenim imunološkim sustavom. Zašto djeca obolijevaju od […]

Pedijatrija

IgA vaskulitis (Henoch–Schönleinova purpura)

IgA vaskulitis je najčešći vaskulitis dječje dobi, a karakteriziran je naglim razvojem tipičnog osipa na nogama. Uz osip se može javiti bolnost i otok zglobova, bolovi u trbuhu i pojava krvi u urinu. Prognoza bolesti je dobra i većina bolesnika se spontano oporavi u roku nekoliko tjedana. Kod neke djece bolest može poprimiti kronični tijek […]

Pedijatrija

Upala pluća kod djece

Sumnja na upalu pluća kod djece postavlja se na temelju kliničke slike vrućice, otežanog i ubrzanog disanja, te kašlja. Obzirom da je klinički i laboratorijski teško diferencirati virusnu od bakterijske upale pluća, većina djece liječi se antibiotikom, uz simptomatske mjere. Upala pluća – podjela Upala pluća (lat. pneumonia) je akutna infekcija tkiva pluća uzrokovana virusima […]

Pedijatrija

Bolan zglob u pedijatrijskoj ambulanti – i djeca mogu imati artritis

Bol u zglobu čest je problem zbog kojega roditelji dovode dijete u primarnu pedijatrijsku ambulantu. Ove su tegobe najčešće uzrokovane benignim stanjima i prolaze spontano, ali ponekad se može raditi i o ozbiljnim bolestima koje mogu imati dugoročne posljedice po funkciju zahvaćenog zgloba, a mogu biti i životno ugrožavajuće ako se ne dijagnosticiraju i ne […]

Pedijatrija

Hripavac – koliko je opasan i kako se zaštititi?

Proteklih tjedana i mjeseci u našoj zemlji svjedočimo pojavi većeg broja oboljelih od hripavca. Oboljela djeca su uglavnom grupirana u sredinama s niskim stopama procijepljenosti. Hripavac je iznimno opasan za novorođenčad i malu dojenčad koja mogu razviti ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije ove bolesti. Što je hripavac? Hripavac (kukurikavac, magareći kašalj) je vrlo zarazna bolest […]

Pedijatrija

Probiotici, vitamin K i vitamin D za novorođenče i malo dojenče?