Upala pluća kod djece

Sumnja na upalu pluća kod djece postavlja se na temelju kliničke slike vrućice, otežanog i ubrzanog disanja, te kašlja. Obzirom da je klinički i laboratorijski teško diferencirati virusnu od bakterijske upale pluća, većina djece liječi se antibiotikom, uz simptomatske mjere.

Upala pluća – podjela

Upala pluća (lat. pneumonia) je akutna infekcija tkiva pluća uzrokovana virusima ili bakterijama. Pretpostavljeni uzročnici i pristup liječenju razlikuju se kod djece koja su se razboljela u kolektivu ili kod kuće i kod onih koji su se razboljeli za vrijeme boravka u bolnici iz nekog drugog razloga. Zato upalu pluća dijelimo na izvanbolničku (upala pluća iz opće populacije, engl. community acquired pneumonia – CAP) i bolničku (engl. hospital acquired pneumonia – HAP). Treći tip upale pluća je aspiracijska upala pluća koja nastaje npr. nakon utapanja, udisanja hrane ili povraćenog sadržaja. Zbog lakše razumljivosti i većeg javnozdravstvenog značaja, u ovom prikazu ćemo govoriti samo o izvanbolničkim upalama pluća.

Izvanbolničke upale pluća

Izvanbolnička upala pluća definirana je kao prisutnost kliničkih znakova i simptoma upale pluća kod prethodno zdravog djeteta, uslijed infekcije stečene izvan bolnice. Zahvaljujući suvremenim laboratorijskim tehnikama, kod većine djece s upalom pluća moguće je detektirati uzročnika (kod 65-85% bolesnika). U oko trećine bolesnika se radi o infekciji s nekoliko uzročnika, često kombinaciji virusa i bakterija. Mikrobiološke nalaze treba interpretirati uz oprez, osobito one dobivene obriskom gornjih dišnih puteva, jer se često radi o kolonizaciji.

Virusi kao uzročnici izvanbolničkih upala pluća

Virusi uzrokuju 30–60% svih upala pluća u djece, bilo sami ili u koinfekciji s bakterijama. Najčešći virusni uzročnik upale pluća kod djece je respiratorni sincicijski virus (RSV) kojega nalazimo u 20% bolesnika, osobito mlađih od 2 godine. RSV se javlja sezonski, u hladnijem dijelu godine (od studenog do ožujka). Osim RSVa, značajni uzročnici virusnih upala pluća kod djece su virusi influence (gripa), virusi parainfluence tipa 1, 2 i 3, te humani rinovirusi, bocavirusi, humani metapneumovirus, adenovirusi i koronavirusi. U oko petine bolesnika se iz uzoraka dobivenih iz donjih dišnih puteva mogu detektirati dva, a ponekad i tri virusna uzročnika.

Bakterije kao uzročnici izvanbolničkih upala pluća

Najznačajniji bakterijski uzročnik upale pluća kod djece je Streptococcus pneumoniae (pneumokok). U Republici Hrvatskoj je cjepivo protiv pneumokoka uvedeno u program obveznog cijepljenja od 2019.-e godine. Nedvojbeno je da je cijepljenjem protiv pneumokoka značajno smanjen pobol od upale pluća u djece. Ipak, zbog velikog broja serotipova od kojih je samo dio zastupljen u cjepivima, pneumokok i dalje ostaje vodeći bakterijski uzročnik upale pluća kod djece. Najčešće uzrokuje upalu pluća kod djece u dobi 6 mjeseci do 5 godina, a dominantno se javlja u hladnijem dijelu godine. Ostali bakterijski uzročnici su Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes (betahemolitički streptokok grupe A – BHSA), te netipabilni sojevi bakterije Haemophilus influenzae. Od ‘atipičnih’ uzročnika najznačajniji je Mycoplasma pneumoniae (mikoplazma) koja uzrokuje i do 40% svih upala pluća, osobito kod djece starije od 5 godina, a zbog visoke zaraznosti često se javlja u obliku manjih epidemija u zatvorenim kolektivima.

Klinička slika i postavljanje dijagnoze

Sumnju na upalu pluća treba pobuditi kašalj, te otežano i ubrzano disanje kod djeteta s vrućicom. Kod dojenčadi i male djece može se vidjeti klonulost ili pojačana razdražljivost, te gubitak apetita, poteškoće hranjenja i povraćanje. Osim toga, predškolska i školska djeca s upalom pluća ponekad javljaju osjećaj nedostatka zraka, glavobolju, bolove u prsima i u trbuhu. Na temelju kliničkih znakova postavljamo sumnju na upalu pluća i procjenjujemo težinu bolesti, ali ne možemo pouzdano reći radi li se o bakterijskoj ili virusnoj upali pluća. Ipak, teža klinička slika s temperaturom >38.5°C, frekvencijom disanja >50/min i znakovima otežanog disanja (uvlačenje međurebrenih prostora, širenje nosnica, stenjanje), govori više u prilog bakterijskoj upali pluća. Kliničkim pregledom može se naći smanjena zasićenost krvi kisikom, te auskultacijski promijenjen nalaz nad plućima (npr. pooštreno disanje, oslabljeno disanje, krepitacije ili hropci). Uredan auskultacijski nalaz ne isključuje upalu pluća.

Koje su pretrage potrebne kod sumnje na upalu pluća?

Djeci sa sumnjom na upalu pluća često se određuju nalazi kompletne krvne slike (KKS) i reaktanti akutne faze upale (npr. C reaktivni protein – CRP). Ipak, nađeno je da ovi nalazi nisu pouzdani ni u procjeni težine kliničke slike niti u procjeni vjerojatnog uzročnika. Stoga kod djece liječene ambulantno nisu nužni. Slično je i s rendgenskom slikom pluća, koja kod djece liječene ambulantno nije potrebna, ali se preporuča napraviti ju kod teže kliničke slike i sumnje na komplikacije. Ultrazvuk pluća je metoda koja dijete ne izlaže štetnom ionizirajućem zračenju, a napravljena od strane iskusnog ultrasoničara može biti korisna u postavljanju dijagnoze i praćenju bolesnika. Mikrobiološka dijagnostika ne provodi se u djece liječene ambulantno, jer je poznato da bakterije pronađene u uzorcima iz gornjih dišnih puteva često odražavaju kolonizaciju, a ne dokazuju uzročnika upale pluća. Jednako tako i virusi dokazani iz uzoraka gornjih dišnih puteva ne isključuju bakterijsku upalu pluća, obzirom na mogućnost istovremene bakterijske i virusne infekcije, te kod nekompliciranih upala pluća ni taj nalaz nije nužan.

Liječenje upale pluća kod djece

Većina djece s upalom pluća može se liječiti ambulantno. Hospitalizacija je potrebna u slučaju teže kliničke slike, dehidracije, razvoja komplikacija, bakterijske upale pluća kod djeteta mlađeg od 6 mjeseci, kod djece koja imaju osnovnu bolest koja ih predisponira za teži klinički tijek, te u slučaju neuspjeha ambulantog liječenja ili nemogućnosti zbrinjavanja kod kuće. Kod sve djece je potrebno primjenjivati mjere simptomatskog liječenja (snižavanje vrućice, primjerena hidracija i toaleta gornjih dišnih puteva kod manje djece). Obzirom da je u većini slučajeva uzročnika teško pouzdano dokazati, dijete kod kojega postoji klinička sumnja na bakterijsku infekciju ili se klinički ne može utvrditi o kakvom se uzročniku radi (virus ili bakterija), treba početi liječiti antibiotikom. Prema preporukama Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju, lijek prvog izbora u liječenju upale pluća kod djece je amoksicilin u dozi 90 mg/kg/dan, podijeljeno u 2-3 doze, kroz 7-10 dana. Zbog visoke rezistencije pneumokoka kod nas, makrolidni antibiotici se ne preporučuju kao prvi lijek u liječenju upale pluća kod djece. Njihova primjena dolazi u obzir kada klinička slika upućuje na atipične uzročnike, osobito kod djece starije od 5 godina ili ukoliko nije bilo zadovoljavajućeg učinka liječenja amoksicilinom. Tada se u praksi preporuča azitromicin u dozi 10 mg/kg, kroz 3-5 dana. I pneumokok i H. Influenzae pokazuju za sada dobru osjetljivost na antibiotike iz treće generacije cefalosporina. Kod upale pluće u tijeku infekcije virusom influence, u terapiji se daje oseltamivir.

Prevencija

Primarna prevencija najučinkovitije se provodi cijepljenjem. Cjepiva protiv tuberkuloze, Haemophilus influenzae tip B, bakterije Bordettela pertussis, virusa morbila i protiv pneumokoka, dio su programa obveznog cijepljenja u RH. Dodatno se cijepe protiv RSVa i protiv gripe djeca iz definiranih rizičnih skupina. Također je važno provoditi opće mjere prevencije zaraznih bolesti (higijena ruku, provjetravanje prostorija i dezinfekcija površina i igračaka u kolektivima, izdvajanje iz kolektiva djece sa simptomima infekcije, održavanje higijene nosa). Treba poticati boravak djece na otvorenom i upozoravati da se u sezoni respiratornih infekcija izbjegava s djecom boraviti u zatvrenim prostorima s puno ljudi (trgovački centri, javni prijevoz, čekaonice u ambulantama!).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijete

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Dijete

Kako pripremiti dijete za polazak u vrtić

Prvi dan vrtića je veliki događaj u životu djeteta. Za neku će djecu ovo biti prvo odvajanje od obitelji, a strah i zabrinutost često osjećaju ne samo mališani, nego i roditelji. Evo kako djetetu možemo pomoći da novo razdoblje u životu bude pozitivno iskustvo. Poticati samostalnost djeteta Dijete treba od najranije dobi ohrabrivati da preuzme […]

Dijete

Epilepsija kod djeteta: napadi se ponavljaju unatoč terapiji

Anus

Streptokokni perianalni dermatitis kod djece

Perianalni dermatitis kod djece u praksi vezujemo uz gljivične infekcije i iritacije kože, ponekad uz parazitarne i druge bolesti. Neopravdano se rijetko posumnja da je uzrok simptoma infekcija streptokokom, bakterijom koju češće nalazimo kao uzročnika infekcija grla i dišnih puteva. Što je streptokokni perianalni dermatitis i kako ga prepoznati? Radi se o površinskoj infekciji kože […]

Dijete

Pokreti rukom kod djeteta – o čemu je riječ?

Anksioznost

Uloga igre u razvoju djeteta – 2. dio

Prema Winnicottu anksioznost često predstavlja važan, a ponekad i neizostavni čimbenik u igri djeteta. Prekomjerna anksioznost vodi u kompulzivnu igru, repetitivnu igru ili pretjerano traženje zadovoljstva koji se pronalazi u igri, no ako je anksioznost prevelika, igra se raspada u čisto traženje olakšanja. Isti autor ističe postojanje potencijalnog prostora između bebe i majke u kojem […]

Iz iste kategorije

Pedijatrija

Pitanje o prehrani dojenčeta mliječnom formulom

Pedijatrija

Bolan zglob u pedijatrijskoj ambulanti – i djeca mogu imati artritis

Bol u zglobu čest je problem zbog kojega roditelji dovode dijete u primarnu pedijatrijsku ambulantu. Ove su tegobe najčešće uzrokovane benignim stanjima i prolaze spontano, ali ponekad se može raditi i o ozbiljnim bolestima koje mogu imati dugoročne posljedice po funkciju zahvaćenog zgloba, a mogu biti i životno ugrožavajuće ako se ne dijagnosticiraju i ne […]

Pedijatrija

Hripavac – koliko je opasan i kako se zaštititi?

Proteklih tjedana i mjeseci u našoj zemlji svjedočimo pojavi većeg broja oboljelih od hripavca. Oboljela djeca su uglavnom grupirana u sredinama s niskim stopama procijepljenosti. Hripavac je iznimno opasan za novorođenčad i malu dojenčad koja mogu razviti ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije ove bolesti. Što je hripavac? Hripavac (kukurikavac, magareći kašalj) je vrlo zarazna bolest […]

Pedijatrija

Treba li djecu cijepiti protiv vodenih kozica?

Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana pojavom tipičnog osipa. Kod većine djece bolest prolazi uz blagu vrućicu i dosta nervoze zbog svrbeža, ali bez značajno narušenog općeg stanja. Ipak, dio oboljelih će razviti komplikacije, a najveći je oprez potreban kad se bolest javi u ranoj novorođenčkoj dobi, kod adolescenata i odraslih, trudnica, te […]

Pedijatrija

Sumnja na anemiju kod djeteta koje je imalo konvulzije u febrilitetu

Pedijatrija

Sideropenična anemija – anemija zbog nedostatka željeza

Anemija je stanje u kojem je snižena koncentracija hemoglobina u krvi, zbog čega se smanjuje sposobnost krvi da prenosi kisik. Najčešća anemija dječje dobi je ona uzrokovana nedostatkom željeza. Što je hemoglobin i zašto je bitno željezo? Crvene krvne stanice (eritrociti) prenose kisik pomoću hemoglobina, složenog proteina koji u svojoj strukturi sadrži željezo. Manjak željeza […]

Pedijatrija

Njega i kućno liječenje djeteta koje ima vodene kozice

Vodene kozice su uobičajena zarazna bolest dječje dobi koja kod većine djece prolazi uz blage opće simptome i nelagodu. Važno je da roditelji znaju kako djetetu olakšati tegobe i kako na vrijeme prepoznati znakove komplikacija. Kako prepoznati vodene kozice? Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest, uzrokovana varicela-zoster virusom. Simptomi se javljaju 10-21 dan nakon […]

Pedijatrija

Konstipacija u djece

Otežano pražnjenje crijeva česta je tegoba u djece i razlog za posjet pedijatru. Kod rješavanja ovog problema važna je edukacija roditelja jer su njihova informiranost i strpljenje ključni za prevladavanje tegoba kod djeteta. Kako prepoznati da dijete pati od konstipacije? Pojam konstipacija označava otežano pražnjenje crijeva. Pri tom neredovitost stolice nije jedini kriterij. Osim neredovitog […]