Upala vanjskog uha – ‘plivačko uho’

U zimskim mjesecima uhobolja kod djece najčešće je uzrokovana upalom srednjeg uha kao komplikacijom respiratornih viroza, dok je u ljeto uhobolja češće simptom upale vanjskog uha ili zvukovoda.

U zimskim mjesecima uhobolja kod djece najčešće je uzrokovana upalom srednjeg uha kao komplikacijom respiratornih viroza, dok je u ljeto uhobolja češće simptom upale vanjskog uha ili zvukovoda.

Zvukovod je kanal koji vodi od uške do bubnjića. Koža zvukovoda je tanka i osjetljiva, pa upala zvukovoda uzrokuje jaku bol i nelagodu. Upalu vanjskog uha (otitis externa) nazivamo još i ‘plivačkim uhom’ jer se često javlja kod djece koja provode dosta vremena u vodi. Stalna vlažnost uha uzrokuje iritaciju kože zvukovoda, a osobito u kombinaciji s mehaničkim oštećenjem (kod pokušaja čišćenja zvukovoda), omogućuje prodor bakterija u kožu.

Kako prepoznati upalu zvukovoda?

U početku se dijete žali na nelagodu i svrbež u uhu, a bolnost se javlja kod žvakanja, povlačenja uške i pritiska na tragus uške (mala izbočina na uški, ispred zvukovoda). Može se uočiti otok i crvenilo kože zvukovoda, te curenje zamućene tekućine iz uha. Zbog otoka i obilne sekrecije, dijete osjeća da su mu uši začepljene, te često slabije čuje na to uho. S daljnjim napredovanjem infekcije bol u uhu postaje izrazito jaka i stalno prisutna, a može se javiti i otok limfnih čvorova na vratu i povišena temperatura.

Čimbenici rizika

Osim dugotrajnog boravka u vodi, postoje i drugi čimbenici koji uzrokuju sklonost upali vanjskog uha. Kod djece je zvukovod uzak i tekućina se u njemu ‘zarobi’ lakše nego kod odraslih. Pokušaj čišćenja zvukovoda vatenim štapićima, a osobito drugim predmetima (npr. ukosnicama) nikako se ne preporuča kod djece. Guranjem prstiju u zvukovod dijete samo može oštetiti osjetljivu kožu zvukovoda, a nerijetko se kao uzrok upale nađe oštećenje stranim tijelom (igračke, bojice, olovke). Kod starije djece problem može nastati zbog opetovanog umetanja slušalica u zvukovod.

Kako se liječi ‘plivačko uho’?

Za blagi oblik ‘plivačkog uha’ koji se očituje umjerenom nelagodom i bolnošću uha, bez curenja iz uha i drugih tegoba, može se pokušati liječenje kod kuće  simptomatskim i prirodnim lijekovima. Za uhobolju treba djetetu dati analgetik (ibuprofen, paracetamol). Bol i nelagodu olakšava primjena toplih obloga na uho. Jedan od prirodnih lijekova je 2% ocat (može se kupiti kao gotova otopina ili dobiti miješanjem 1 dijela 9%-tnog alkoholnog octa s 3 dijela vode), primjenjuje se dva puta dnevno po 3 kapi u svako uho. Dijete treba ležati na boku, nakon primjene kapi ušku treba primiti i pomicati ju naprijed-natrag kako bi se kapi bolje rasporedile. Nakon 4-5 minuta nagnuti glavu na tu stranu kako bi se odstranio višak tekućine i nježno obrisati. Primjenom octa vraća se prirodna ravnoteža i kiselost kože zvukovoda, te se smanjuje rast bakterija.

Ukoliko se bol u uhu pojačava ili ne prolazi nakon 1-2 dana, svakako potražite pomoć liječnika koji će za upalu zvukovoda propisati kapi koje sadrže antibiotik i kortikosteroid kako bi se smanjio otok i upala. Važno je ne močiti uho dok traje liječenje.

Ako se pravilno i na vrijeme liječi, upala zvukovoda ima povoljan tijek i simptomi se obično povlače u prvih tjedan dana. Izrazito rijetko upala može imati kroničan tijek sa simptomima koji traju dulje od 3 mjeseca ili može zahvatiti dublje strukture uha, glave i vrata.

Prevencija

Kako bi spriječili upalu zvukovoda, pobrinite se da uši djeteta budu suhe. Nakon kupanja nagnite glavu djeteta na stranu i pričekajte da se tekućina iscijedi iz zvukovoda. Potom obrišite ušku ručnikom, a možete koristiti i sušilo za kosu, pazeći da je zrak topao, a ne vruć i da je sušilo na udaljenosti od najmanje 30 centimetara. Nikad ne gurajte štapiće za uši niti druge predmete u zvukovod.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Pedijatrija

Upala pluća kod djece

Sumnja na upalu pluća kod djece postavlja se na temelju kliničke slike vrućice, otežanog i ubrzanog disanja, te kašlja. Obzirom da je klinički i laboratorijski teško diferencirati virusnu od bakterijske upale pluća, većina djece liječi se antibiotikom, uz simptomatske mjere. Upala pluća – podjela Upala pluća (lat. pneumonia) je akutna infekcija tkiva pluća uzrokovana virusima […]

Pedijatrija

Bolan zglob u pedijatrijskoj ambulanti – i djeca mogu imati artritis

Bol u zglobu čest je problem zbog kojega roditelji dovode dijete u primarnu pedijatrijsku ambulantu. Ove su tegobe najčešće uzrokovane benignim stanjima i prolaze spontano, ali ponekad se može raditi i o ozbiljnim bolestima koje mogu imati dugoročne posljedice po funkciju zahvaćenog zgloba, a mogu biti i životno ugrožavajuće ako se ne dijagnosticiraju i ne […]

Pedijatrija

Hripavac – koliko je opasan i kako se zaštititi?

Proteklih tjedana i mjeseci u našoj zemlji svjedočimo pojavi većeg broja oboljelih od hripavca. Oboljela djeca su uglavnom grupirana u sredinama s niskim stopama procijepljenosti. Hripavac je iznimno opasan za novorođenčad i malu dojenčad koja mogu razviti ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije ove bolesti. Što je hripavac? Hripavac (kukurikavac, magareći kašalj) je vrlo zarazna bolest […]

Pedijatrija

Problemi sa stolicom kod djeteta

Pedijatrija

Treba li djecu cijepiti protiv vodenih kozica?

Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana pojavom tipičnog osipa. Kod većine djece bolest prolazi uz blagu vrućicu i dosta nervoze zbog svrbeža, ali bez značajno narušenog općeg stanja. Ipak, dio oboljelih će razviti komplikacije, a najveći je oprez potreban kad se bolest javi u ranoj novorođenčkoj dobi, kod adolescenata i odraslih, trudnica, te […]

Pedijatrija

Osip na leđima djeteta – je li od znojenja?

Pedijatrija

Kako pripremiti dijete za polazak u vrtić

Prvi dan vrtića je veliki događaj u životu djeteta. Za neku će djecu ovo biti prvo odvajanje od obitelji, a strah i zabrinutost često osjećaju ne samo mališani, nego i roditelji. Evo kako djetetu možemo pomoći da novo razdoblje u životu bude pozitivno iskustvo. Poticati samostalnost djeteta Dijete treba od najranije dobi ohrabrivati da preuzme […]

Pedijatrija

Streptokokni perianalni dermatitis kod djece

Perianalni dermatitis kod djece u praksi vezujemo uz gljivične infekcije i iritacije kože, ponekad uz parazitarne i druge bolesti. Neopravdano se rijetko posumnja da je uzrok simptoma infekcija streptokokom, bakterijom koju češće nalazimo kao uzročnika infekcija grla i dišnih puteva. Što je streptokokni perianalni dermatitis i kako ga prepoznati? Radi se o površinskoj infekciji kože […]