Upala vanjskog uha – ‘plivačko uho’

U zimskim mjesecima uhobolja kod djece najčešće je uzrokovana upalom srednjeg uha kao komplikacijom respiratornih viroza, dok je u ljeto uhobolja češće simptom upale vanjskog uha ili zvukovoda.

U zimskim mjesecima uhobolja kod djece najčešće je uzrokovana upalom srednjeg uha kao komplikacijom respiratornih viroza, dok je u ljeto uhobolja češće simptom upale vanjskog uha ili zvukovoda.

Zvukovod je kanal koji vodi od uške do bubnjića. Koža zvukovoda je tanka i osjetljiva, pa upala zvukovoda uzrokuje jaku bol i nelagodu. Upalu vanjskog uha (otitis externa) nazivamo još i ‘plivačkim uhom’ jer se često javlja kod djece koja provode dosta vremena u vodi. Stalna vlažnost uha uzrokuje iritaciju kože zvukovoda, a osobito u kombinaciji s mehaničkim oštećenjem (kod pokušaja čišćenja zvukovoda), omogućuje prodor bakterija u kožu.

Kako prepoznati upalu zvukovoda?

U početku se dijete žali na nelagodu i svrbež u uhu, a bolnost se javlja kod žvakanja, povlačenja uške i pritiska na tragus uške (mala izbočina na uški, ispred zvukovoda). Može se uočiti otok i crvenilo kože zvukovoda, te curenje zamućene tekućine iz uha. Zbog otoka i obilne sekrecije, dijete osjeća da su mu uši začepljene, te često slabije čuje na to uho. S daljnjim napredovanjem infekcije bol u uhu postaje izrazito jaka i stalno prisutna, a može se javiti i otok limfnih čvorova na vratu i povišena temperatura.

Čimbenici rizika

Osim dugotrajnog boravka u vodi, postoje i drugi čimbenici koji uzrokuju sklonost upali vanjskog uha. Kod djece je zvukovod uzak i tekućina se u njemu ‘zarobi’ lakše nego kod odraslih. Pokušaj čišćenja zvukovoda vatenim štapićima, a osobito drugim predmetima (npr. ukosnicama) nikako se ne preporuča kod djece. Guranjem prstiju u zvukovod dijete samo može oštetiti osjetljivu kožu zvukovoda, a nerijetko se kao uzrok upale nađe oštećenje stranim tijelom (igračke, bojice, olovke). Kod starije djece problem može nastati zbog opetovanog umetanja slušalica u zvukovod.

Kako se liječi ‘plivačko uho’?

Za blagi oblik ‘plivačkog uha’ koji se očituje umjerenom nelagodom i bolnošću uha, bez curenja iz uha i drugih tegoba, može se pokušati liječenje kod kuće  simptomatskim i prirodnim lijekovima. Za uhobolju treba djetetu dati analgetik (ibuprofen, paracetamol). Bol i nelagodu olakšava primjena toplih obloga na uho. Jedan od prirodnih lijekova je 2% ocat (može se kupiti kao gotova otopina ili dobiti miješanjem 1 dijela 9%-tnog alkoholnog octa s 3 dijela vode), primjenjuje se dva puta dnevno po 3 kapi u svako uho. Dijete treba ležati na boku, nakon primjene kapi ušku treba primiti i pomicati ju naprijed-natrag kako bi se kapi bolje rasporedile. Nakon 4-5 minuta nagnuti glavu na tu stranu kako bi se odstranio višak tekućine i nježno obrisati. Primjenom octa vraća se prirodna ravnoteža i kiselost kože zvukovoda, te se smanjuje rast bakterija.

Ukoliko se bol u uhu pojačava ili ne prolazi nakon 1-2 dana, svakako potražite pomoć liječnika koji će za upalu zvukovoda propisati kapi koje sadrže antibiotik i kortikosteroid kako bi se smanjio otok i upala. Važno je ne močiti uho dok traje liječenje.

Ako se pravilno i na vrijeme liječi, upala zvukovoda ima povoljan tijek i simptomi se obično povlače u prvih tjedan dana. Izrazito rijetko upala može imati kroničan tijek sa simptomima koji traju dulje od 3 mjeseca ili može zahvatiti dublje strukture uha, glave i vrata.

Prevencija

Kako bi spriječili upalu zvukovoda, pobrinite se da uši djeteta budu suhe. Nakon kupanja nagnite glavu djeteta na stranu i pričekajte da se tekućina iscijedi iz zvukovoda. Potom obrišite ušku ručnikom, a možete koristiti i sušilo za kosu, pazeći da je zrak topao, a ne vruć i da je sušilo na udaljenosti od najmanje 30 centimetara. Nikad ne gurajte štapiće za uši niti druge predmete u zvukovod.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika