Križobolja – 2.dio

Križobolja, bolna križa ili „lumbalgija“ su različiti nazivi za bolove što ih opisuju bolesnici s tegobama u slabinskom (lumbalnom) dijelu kralježnice.

Neki od češćih mogućih uzroka križobolje su:

 •  Išijas – bol koja se proteže putem grananja istoimenog živca, ischiadicusa, od donje kralježnice, zgloba kuka, stražnjice do stopala.
 • Hernija diska – odnosi se na izbočenje „diskova“ koji se nalaze između kralježaka te tako povezuju kralješke u cjelinu – kralježnicu. Navedeni diskovi su smješteni između dva susjedna kralješka, a omeđuje ih prsten tako da ne pritišću na živce u okolini.
 • Sindrom mišića piriformisa- navedeni mišić vrši rotaciju u zglobu kuka. Može doći do upalnih ili degenerativnih promjena u navedenom mišiću ili njegovog spazma (grča). Javlja se bol u području stražnjice koja se pojačava prilikom pokreta rotacija u zglobu kuka.
 • Osteoartritis – najčešći oblik artritisa koji se javlja kada se zaštitna hrskavica na epifizama (krajevima) kostiju istroši, a proces je degenerativnih promjena na kostima i zglobovima, slično kao i kod kuka i koljena.
 • Spinalna stenoza – suženje prostora unutar kralježnice, gdje se nalazi kralježnička moždina i pripadajući živci. Navedene promjene mogu uzrokovati pritisak na živce.
 • Prijelom kod osteoporoze – uzrokuje slabe i krhke kosti. Kosti postanu toliko krhke da pad, pa čak i najmanji stres kao što je savijanje ili kašalj mogu uzrokovati prijelom.
 • Sakroileitis – upala jednog ili oba sakroilijačna zgloba (zglobovi između slabinske kralježnice i zdjelice). Sakroileitis može uzrokovati bol u stražnjici ili u donjem dijelu kralježnice te se bol može prenijeti na jednu ili obje noge. Dugotrajno stajanje ili uspinjanje po stepenicama može pogoršati simptome. Jedan od tipičnih primjera sakroileitisa je ankilozantni spondilitis. A tu još ubrajamo i psorijatični artritis, enteropatski artritis i slično.
 • Ankilozantni spondilitis – je kronična reumatska upalna bolest koja najčešće zahvaća kralježnicu, ali može zahvatiti i druge zglobove i organe. Izraz ankilozantni se odnosi na ukočenost, a spondililis na upalu zglobova između kralježaka. Bolest prvenstveno zahvaća kralježnicu, tj. sakroilijakalne zglobove (područje gdje se spajaju kralježnica i zdjelica). Upalni proces koji zahvati kralježnicu dovodi do okoštavanja kako zglobnih, tako i vezivnih struktura izvan zgloba, što rezultira gubitkom pokretljivosti same kralježnice i na kraju njenim ukočenjem tj. ankilozom. S vremenom kralježnica pacijenta poprima karakterističan izgled u obliku polumjera, a taj proces obično traje 10-ak godina. Ako su zahvaćena i rebra može biti otežano i disanje.
 • Reumatoidni artritis – je kronična bolest koja zahvaća više organskih sustava. Nepoznatog je uzroka, a karakteristično obilježje bolesti je trajna upala sinovijalne ovojnice zglobova. Sinovijalna ovojnica je membrana koja okružuje zglob i stvara zaštitnu vreću oko zgloba. Ova vrećica je ispunjena tekućinom koja oblaže zglob, a naziva se sinovijalnom tekućinom. Navedena tekućina, štiti zglob, te opskrbljuje hranjivim tvarima hrskavicu i meko tkivo u zglobu. Trajna upala sinovijalne ovojnice dovodi do oštećenje hrskavice i kosti u zglobu, što se očituje oticanjem, bolnošću, ukočenosti i gubitkom funkcije zgloba.
 • Melargia parestetica – stanje obilježeno trncima, utrnulosti i žarom u vanjskom djelu bedra. Uzrok ovog stanja je kompresija živca koji daje osjetnu inervaciju kože u tom području.
 • Pijelonefritis – infekcija bubrega, vrsta mokraćne infekcije koja započinje u ureteru (mokraćovodu) ili u mokraćnom mjehuru i širi se na bubrege.
 • Osteomjelitis – infekcija kostiju. Infekcija može zahvatiti kosti šireći se krvotokom ili širenjem iz okolnog tkiva. Infekcija također može započeti i iz kosti u slučaju kada ozlijeđena kost dođe u kontakt s bakterijama.
 • Skolioza – „iskrivljenje“ kralježnice koja se najčešće javlja tijekom rasta prije puberteta. Može biti uzrokovana specifičnim bolestima kao mišićna distrofija ili cerebralna paraliza, dok kod većine skolioza ne znamo uzrok.
 • Pagetova bolest kosti – nastaje kada novo koštano tkivo postupno zamjenjuje staro koštano tkivo. Tijekom vremena, zahvaćene kosti mogu postati krhke i deformirane.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika