Križobolja – 5.dio

Cilj liječenja je otkloniti i ublažiti simptome i spriječiti nastanak komplikacija bolesti. Također nam je cilj i održavanje i/ili poboljšanja kvalitete života bolesnika. Liječenje se provodi kombinacijom lijekova i rehabilitacijskih postupaka.

Liječenje bolesti

Cilj liječenja je otkloniti i ublažiti simptome i spriječiti nastanak komplikacija bolesti. Također nam je cilj i održavanje i/ili poboljšanja kvalitete života bolesnika. Liječenje se provodi kombinacijom lijekova i rehabilitacijskih postupaka. Većina akutnih križobolja prođe, odnosno smanji se tijekom nekoliko tjedana kućne njege. U većini slučajeva za otklanjanje boli je dovoljna upotreba hladnih ili toplih obloga, leda ili OTC (over-the-counter) analgetika. OTC su lijekovi koji se kupuju u slobodnoj prodaji u ljekarni. U ovu skupinu lijekova pripadaju nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su ibuprofen (Neofen) koji mogu ublažiti akutnu bol. Ili lijekovi za bol kao paracetamol (Lupocet).  Izrazito je važno da se lijekovi konzumiraju prema uputi liječnika ili farmaceuta jer prekomjerna količina lijekova može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

U liječenju križobolje se ne preporučuje mirovanje. Bolesnik bi trebao nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima koliko god ih je moguće tolerirati s obzirom na bol koju uzrokuju. U tom slučaju preporučuju se manje zahtjevnije aktivnosti kao što su hodanje, kućanski poslovi koji ne uključuju podizanje teškoga tereta i ostale svakodnevne aktivnosti za održavanje normalnog života bolesnika. Ukoliko bolesnik osjeti preveliku bol zbog neke od aktivnosti, trebao bi prestati s tom aktivnosti, ali nikako izbjegavanje aktivnosti zbog strah od boli. Ukoliko kućna terapija (OTC lijekovi, oblozi) se ne pokaže djelotvornom nakon nekoliko tjedana, bolesnik bi se trebao obratiti liječniku.

 S obzirom na tip boli koji se javlja bolesniku, liječnik može propisati različite lijekove:

Paracetamol – koristi se kod blage križobolje koja se javlja povremeno, pri fizičkom opterećenju. Lijek ima dobar sigurnosni profil i malo nuspojava ako se ne prekorači preporučena doza. Svakako treba izbjegavati istovremenu konzumaciju većih količina alkohola jer u tom slučaju može doći do oštećenja jetrene funkcije.
 
Nesteroidni antireumatici (NSAR) – lijekovi kao što su ibuprofen, ketoprofen i slični uz bol mogu smanjiti i upalu.  Koriste se za liječenje umjerene i jake boli. Potreban je oprez kod njihove primjene jer su moguće nuspojave sa strane gastrointestinalnog sustava (želučane smetnje),  kardiovaskularnog sustava (povišen rizik od moždanog i srčanog udara)  te oštećenje bubrega. Korisno je naglasiti da se povećanjem doze iznad maksimalne ne postiže veći učinak, ali se značajno povećava rizik od nuspojava. S obzirom na moguće neželjene posljedice ti lijekovi se u pravilu uzimaju u najnižoj učinkovitoj dozi i u što kraćem trajanju. Ne preporučuje se istodobna primjena 2 ili više nesteroidnih antireumatika. Bolesnicima koji imaju izraženu bol tijekom čitavog dana treba davati punu protuupalnu dozu s pokrivenošću lijekom kroz 24 sata. Mogu se kombinirati i sa čistim analgeticima (lijekovima koji prvenstveno djeluju na bol), kao paracetamolom i tramadolom.
 
Opioidi – djeluju samo na bol, a ne i na upalu. Najčešće korišteni je tramadol koji često dolazi u kombinaciji s paracetamolom čime se pojačava učinak na smanjenje boli. U češće nuspojave ovih lijekova ubrajaju se mučnina, zatvor stolice i vrtoglavica.
 
Kortikosteroidi – ove snažni lijekovi  mogu biti vrlo korisni u liječenju mnogih stanja koja uzrokuju bol u zglobovima, uključujući i križobolju. Injekcija kortikosteroidima pomaže u ublažavanju boli tako što smanjuje upalu u i oko zgloba. Koliko dugo će kortikosteroidi ublažiti bol ovisi isključivo o individualnoj zdravstvenoj situaciji pacijenta. Nekim pacijentima simptomi će se vratiti već nakon tjedan dana, dok se kod nekih simptomi ne vraćaju mjesecima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika