Prijelom skafoidne kosti – 1. dio

Simptomi prijeloma obično uključuju bol i osjetljivost u području neposredno ispod baze palca. Simptomi se mogu pogoršati ukoliko se nešto pokuša dohvatiti ili stisnuti rukom.

Uvod.

Prijelom skafoidne kosti je treći najčešći prijelom ručnog zgloba i šake, nakon prijeloma palčane i lakatne kosti, te čini ukupno 2 posto svih prijeloma u tijelu. Ozljeda obično pogađa mlade muškarce s najvećom učestalosti u u dobi između 15. i 30. godine života. Ova vrsta prijeloma najčešće nastaje nakon pada na ispruženu ruku. Simptomi prijeloma obično uključuju bol i osjetljivost u području neposredno ispod baze palca. Simptomi se mogu pogoršati ukoliko se nešto pokuša dohvatiti ili stisnuti rukom.

Ovaj prijelom je teško dijganosticirati budući da otprilike 25 posto nedislociranih prijeloma (prijeloma bez pomaka) nije  moguće vidjeti na rendgenu (RTG). Rendgen se može ponovno obaviti nakon tjedan dana. Osjetljivost se tada povećava s oko 70 na 90 posto. Također se može napraviti i MR dijagnostika.

Opskrba krvi ove kosti je relativno osjetljiva, što pridonosi činjenici da oko 10 posto prijeloma ne zaraste unatoč odgovarajućoj terapiji. Postoji rizik da prijelom ove kosti ne zacijeli ukoliko se ne započne rano s adekvatnim liječenjem. Smatra se da fraktura ometa opskrbu kosti krvlju i tako ometa normalno zaraštanje prijeloma. Najmanji je dotok krvi u proksimalnom djelu kosti (bliže ručnom zglobu), zbog čega ti prijelome najteže zacijele.  

Relativno je često da bolesnik ne potraži pomoć u startu nakon ozljede, jer se ozljeda u početku doživljava kao trivijalna. Ako se dijagnoza odgodi, povećava se rizik lošeg cjeljena loma i može se razviti pseudartroza (lažan zglob). Međutim, kasnije otkriveni prijelom je mnogo bolja situacija nego ako dijagnoza uopće nije postavila. Prije nego što se razvio kolaps i osteoartritis, postoje dobre mogućnosti za ponovno stvaranje dobrog zgloba s dobrom funkcijom kao krajnjim rezultatom. Osamdeset posto lezija pseudaroze u skafoidnoj kosti ima dobru prognozu nakon operacije. 

Funkcija skafoidne kosti.

Skafoidna kost jedna je od kostiju dlana koja je u dirktnom kontaktu s radiusom (palčanoj kosti). Kost je važna kako za kretanje tako i za stabilnost ručnog zgloba. Riječ “scaphoid” dolazi od grčkog izraza za “brod”, budući da kost po svom oblikom nalikuje čamcu.

Frakture skafoidne kosti se najčešće događaju pri padu na ispruženu ruku s tim da težina tjela pada na dlan. Također se može pojaviti i prilikom sportske aktivnosti kao boks ili kod prometne nesreće. Najčešće se skafoidnakost lomi u svojoj sredini, koji se naziva “struk”, no prijelomi se još mogu pojaviti i na proksimalnom i distalnom kraju kosti. Prijelom može bit bez pomaka ulomka kosti ili s pomakom.

Sve ne zarasle frakture skafoida će dovesti do posttraumatske artrose koja se očituje izrazito smanjenom funkcijom šake sa smanjenom pokretljivošću u šaci, boli i velikim poteškoćama priručnom radu.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika