Prijelom skafoidne kosti – 2. dio

Na lom skefoidne kosti treba posumnjati nakon tipične traume dok se ne dokaže suprotno. Potreban je klinički pregled i posebne rendgenske snimke.

Sumnja na prijelom.

Za postizanje najboljeg mogućeg liječenja određene ozljede jest najsigurnije da postoji svjest o mogućnosti ozljede, kao i sigurna dijagnostika.

Na lom skefoidne kosti treba posumnjati nakon tipične traume dok se ne dokaže suprotno. Potreban je klinički pregled i posebne rendgenske snimke.

Tradicionalno liječenje znači da se bolesnicima s akutnom ozljedom ručnog zgloba, gdje se sumnja na frakturu skafoida s urednom rendgenskom snimkom stavi gips, te se napravi novi rondgen nakon nešto više od tjedan dana. Ako je ishod tada isti, tada se napravi MR skafoida u roku od tjedan dana. Ako se tada MRI pokaže kao negativan, a bolesnik očigledno ima simptome, tada je potrebno odlučiti treba li izvršiti artroskopiju zgloba u razumnom roku od 4 do 6 tjedana.

Novije smjernice govore da je 6 tjedana gipsa dovoljno za 90 posto svih bolesnika s lomovima skafoida.

Ponekad se simptomi pojavljuju daleko poslije ozljede ove kosti, što na kraju ne dovodi do dijagnoze. Kao komlikacija može nastati post-traumatski artritis koji se razvija nakon 3–15 godina. Tada je prekasno za ”popravak” izvorne ozljede, a liječenje se mora usredotočiti na neku vrstu postupka usmjerenog na smanjenje boli. Budući da se ovdje radi o prilično mladoj populaciji (prosječna dob 32 godine), nastaje invalidnost u rasponu od 1 do 15 posto ukoliko se ova ozljeda ne liječi ili dijagnoza nije postavljena u pravo vrijeme.

Moramo imati na umu da MR prepoznaje samo oko 60-70 posto slučajeva ozljede ligamenta vezanog uz ovu kost. Stoga, postoji određeni rizik da će rani normalni MRI nalaz propustiti ovu ozljedu.

Bolesnici s ovom ozljedon trebaju biti bez simptoma nakon 4-5 tjedana. Ako to nije slučaj, postoji veliki rizik da se radi o propuštenom lomu ili značajnim ozljedama ligamenta, barem dok se ne dokaže suprotno.

Propušteni prijelom ili prijelom koji se, unatoč liječenju ne zarasta, rezultira takozvanom pseudartrozom. Ukoliko se pseudoartroza ne liječi može dovesti do progresivnog kolapsa karpalnog zgloba, nazvanog SNAC (scaphoid nonunion advanced kolaps) i uznapredovalog osteoartritisa zgloba. SNAC osteoartritis uzrokuje bol i smanjenu snagu i pokretljivost u zglobu i mnogo puta gubitak radne sposobnosti često mladih pojedinaca.

Pokazalo se da računalna tomografija (CT) i snimanje magnetskom rezonancom (MRT) imaju prednosti u odnosu na konvencionalne rendgenske zrake u dijagnosticiranju lomova skafoida. Osobito uz pomoć MRI, dobiva se sigurnija dijagnoza primarnog frakture, dok se zacjeljivanje frakture najbolje procjenjuje s CT-om.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika