Prijelom skafoidne kosti – 6. dio

Bez obzira na to je li lječenje bilo kirurško ili operativno, možda će biti potrebno nositi gips do 6 mjeseci ili dok prijelom ne zacijeli.

Rizici za komplikacije pri liječenju:
– Dijabetes,

– liječenje NSAID lijekovima i kortikosteroidima,

– kao i loše pridržavanje uputa
– pušenje je od velike važnosti za cijeljenje nakon operacije pseudartroze skafoidnog zgloba, međutim, veza između pušenja i zacjeljivanja loma nije tako jasna kod akutnog loma skefoida.
– zakašnjela dijagnoza

Zakašnjela dijagnoza prijeloma može dovesti do produljenog vremena ozdravljenja i povećanog rizika od pseudartroze. Prijelomi dijagnosticirani do 12 tjedana nakon traume također se mogu liječiti konzervativno, ali s dužim vremenom cijepljenja.

 Prognoza.

Bez obzira na to je li lječenje bilo kirurško ili operativno, možda će biti potrebno nositi gips do 6 mjeseci ili dok prijelom ne zacijeli. Za razliku od većine drugih prijeloma, skefoidni prijelomi obično polako zacjeljuju. Tijekom tog vremena, bi trebalo izbjegavati sljedeće aktivnosti:
• podizanje i nošenje više od jedne kilograma težine
• sudjelovanje u kontaktnim sportovima
• penjanje ljestvama
• sudjelovanje u aktivnostima s rizikom pada na ruku, kao što su rolanje ili skakanje
• korištenje teških ili vibracijskih strojeva
• pušenje

Neki bolesnici imaju ukočenost nakon lomova skafoida. To je češće kod bolesnika koji dulje vrijeme nose gips ili zahtijevaju opsežnije operacije.
Važno je održavati puni pokret prstiju tijekom razdoblja oporavka. Fizioterapeut će pokazi program vježbanja koji će pomoći da se vrati što više pokreta i snage u zglobu.
Unatoč fizikalnoj terapiji i velikom naporu bolesnika tijekom terapije, na žalost, pojedini bolesnici možda neće vratiti onaj rasponu pokreta i snage koji su imali prije ozljede.

 Povratak na posao i sportske aktivnosti.

Većina bolesnika se može vratiti na posao već u vrijeme liječenja. Bolesnici s težim ručnim radom se mogu vratiti na posao kad se zaraštanje prijeloma tijekom kliničkog pregleda i na CT-u ocijeni dobrim. Bolesnik bi rebao vratiti  snagu i pokretljivost u rasponu od 60-75 posto od one prije ozljede prije povratka poslu.
Sportovi poput nogometa i atletike se mogu izvoditi nakon imobilizacije od 3-4 tjedna. Sportovi koji zahtijeva upotrebu ruku, poput rukometnih sportova ili tenisa, se mogu izvoditi kada prijelom zacijeli skroz.

Sortovi gdje je ručni zglob izložen velikim opterećenjima, poput gimnastike, se ne smiju izvoditi najranije 8-12 tjedana nakon što se prijelom skroz zacijeli.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 2. dio

Simptomi koji se javljaju kod ACNES-a? Simptomi ACNES-a mogu biti akutni ili dugotrajni. Bol se opisuje kao lokalizirana, tupa i kao osjećaj pečenja. Bol se može pogoršati prilikom aktivnosti, npr. kada se bolesnik okreće ili saginje. Odmaranje može pomoći u smanjenju intenziteta bola. Bol se obično javlja kod mlađih ljudi i obično započinje noću. Bolesnici […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 1. dio

Što je ACNES ? Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca (Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome – ACNES) je stanje koje može uzrokovati dugotrajnu bol u području trbuha. Može se pojaviti kada su završne grane donjih međurebrenih živaca pritisnute u području trbušnih mišića. ACNES se očituje kao intenzivna lokalizirana neuropatska bol. Budući da se radi o rijetkom […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u koljenu – možete li mi očitati MR?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 2. dio

Simptomi Prilikom ozljede tijelo pokušava samo popraviti oštećenje, primjerice zaustaviti krvarenje, spriječiti infekciju i očuvati pokretljivost. U ovoj fazi je bitno pomoći organizmu u oporavku i moderne preporuke ukazuju da su opioidi korisni u akutnoj boli s korištenjem tri do pet dana. Njihov svrha je pomoći tijelu u mobilizaciji nakon ozljede. Osim u pomoći pri […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u lopatici – što bi to moglo biti?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 1. dio

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? Hiperalgezija je pojačan doživljaj bola u odnosu na podražaj koji inače ne bi izazvao toliku bol. Dakle bolni podražaj koji uzrokuje blagu bol se doživi kao bol visokog inteziteta. Ponekad sami opiodi mogu uzrokovati pojačanu osjetljivost na bol ili hiperalgeziju. Na prvi pogled se čini dosta neobično da opioidi, lijekovi koji […]