Erektilna disfunkcija

Proces starenja počinje rođenjem, a manifestne promjene, kako funkcijske tako i anatomske, viđaju se već u dobi od 40 godina života.

Proces starenja počinje  rođenjem, a manifestne  promjene, kako funkcijske tako i anatomske, viđaju  se već u dobi od 40 godina života. Iz gerijatrijskih pogleda  prema  definiciji Svjetske zdravstvene organizacije starije su osobe u dobi od 60 do 75 godina, stare od 76 do 90 godina, a jako stare iznad 90 godina. No uzimanje tih granica nije idealno jer bi smo trebali  definirati  starost i na osnovi bioloških, a ne samo kalendarskih pokazatelja. Početkom prošlog stoljeća prosječna životna dob iznosila je oko 50 godina, a danas ona iznosi 75 godina. Iako je evidentno prisutan stalni porast starije muške populacije, nažalost, još je često tabu tema njihova seksualnost. Osnova  za to je višestruka -počevši od toga da je seksualnost intima u koju se ne bi trebalo zadirati, zatim je tu percepcija da spolni organi u toj dobi nisu od  vitalnog  značenja, ali isto tako i educiransot  liječnika o toj problematici.

Zablude  o  seksualnoj  neaktivnosti  

Prema  MMAS-u (Massachusetts Male  Aging Study, do sada najvećoj metodičnoj studiji seksualnih disfunkcija, koja uzima  u obzir dob, socijalne i antropometrične faktore, životne navike i zdravstvene faktore) pokazalo se da 5 posto 40-godišnjak i 15 posto 70 godišnjaka ima erektilne smetnje. Sličnu učestalost prikazali su Blanker i suradnici na 1688 holandskih muškaraca, među kojima 3 posto muškaraca od 50 do 54 godina te 26 posto muškaraca od 70 do 80 godina ima erektilne smetnje, a od 3 do 35 posto poteškoće s usporenom ili suhom ejakulacijom. U studiji je prikazano da je 25 posto erektilne disfunkcije psihogenog  porijekla ,a 75 posto ima za osnovu organsku bolest. Iako se seksualna aktivnost smanjuje nakon 60. godine života, prema MMAS studiji stariji su muškarci seksualno aktivni, a i u visokoj starosnoj dobi mogu biti prisutne  seksualne želje i fantazije. Tako na 1299 anketiranih starijih muškaraca 75,4 posto njih imalo je intimni kontakt, a od toga 83 posto u odnosu s partnerom, a 27 posto bez partnera. Blanker i suradnici u svojem su radu pokazali da 17-28 posto muškaraca starije dobi nema erekciju, ali da erekcija nije apsulutna pretpostavka za senzualan i seksualan odnos. Starenje danas više ne znači pasivan život, nego se sve više postavlja model kreativnog aktivnog starenja. Hartman i suradnici navode da na 26.000  ispitanih muškaraca i žena u dobi od 40 do 80 godina, 83 posto muškaraca i 63 posto žena navodi da seksualnost zauzima važno mjesto u njihovim životima. Stoga je danas perecepcija muškaraca starije dobi kao aseksualne osobe neodrživa.

Lijekovi i seksualni podražaj

Želja je svakog muškarca zadržati i poboljšati erekciju. Erekcija  nastaje pojačanim dotokom arterijske krvi u kavernozno tijelo uz blokadu venoznog odljeva. Seksualni podražaj bilo koje vrste  dovodi do porasta dušičnog oksida koji se oslobađa iz endotela kavernoznih tijela i živčanih završetaka te ulazi u glatke mišićne stanice gdje stimulira enzim guanilat ciklazu. Enzim guanilat ciklaza pretvara GTP (gvanizin trifosfat) u djelotvorni oblik cGMP (ciklički gvanozin monofosfat), koji snižava intracelularni kalciji i dovodi do relaksacije kavernoznih  mišića i erekcije. Enzim  5 fosfodiesteraza innhibira  cGMP, što ima za posljedicu kontrakciju kavernoznih mišića i detumescijenciju. Na temelju tih istraživanja napravljeni su lijekovi koji blokiraju djelovanje  5 fosfodiesteraze i time održavaju visoku razinu cGMP koji potiče erekciju.Prvi takav lijek bio je sildenafil (Viagra, Dinamico, Viner), a nakon toga pronađeni su tadalafil (Cialis) te  vardenafil (Levitra). Svi ti lijekovi, dakle, djeluju na istom principu, a razlika je u visini potrebne doze, početku i trajanju djelovanja te nuspojavama. Lijek se uzima peroralno, što je i najlakše starijoj populaciji.

Na razgovor o problemima spremna samo četvrtina muškaraca

1. Ispitivanja   MMAS studije pokazala su da muškarci žele brz i pouzdan učinak lijeka, a upravo Viner  ima najbrže djelovanje  – već nakon 10 minuta, a djelovanje je do 10 sati nakon uzimanja.  Uzimanje alkoholnih pića nije kontraindikacija za uzimanje Vinera, a uzimanje masnog obrok nije preporučljivo uzimati dva sata prije uzimanja ljeka zbog slabije apsorbcije. Tim su lijekovima ostali terapijski postupci u erektilnoj disfunkciji, kao što su injekcije prostanglandinima  u kavernozno tijelo penisa, kreme koje se stavljaju u mokraćnu cijev, vakum –aparati, dovedeni u drugi plan, to više što način primjene nije pogodan za starije muškarce. Najčešći karcinoma u starijih muškaraca jest karcinom prostate. Gotovo 50 posto operiranih pacijenta po radikalnoj operaciji prostate metodom poštede živaca/nerv spering/imaju poteškoće s potencijom. Više od 70 posto bolesnika po prostatektomiji  imalo je poboljšanje erekcije uz 100 mg Vinera, ako se lijek davao odmah po operativnom zahvatu odnosno po vađenju urinarnog katetera. Unatoč svim dosadašnjim saznanjima, još uvijek se svega 25 posto starijih muškaraca odlučuje progovoriti o svojim problemima u ambulantama opće medicine. Razloga je za to više, ali najprije treba istaknuti nedovoljnu informiranost o mogućnosti dijagnosticiranja i uspješnog liječenja. Samo aktivnim pristupom problematici putem tribina, člancima u novinama, portaslima, možemo promijeniti u nama prisutne tabue, kako seksualnost starije dobi ne bi više bila preskočena tema.
                                           

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika