Komplikacije radikalne prostatektomije II

Kako smo već ranije naveli, opisujući komplikacije radikalne prostatektomije (RP), dvije su specifične komplikacije te operacije.

To su inkontinencija, o kojoj je detaljnije bilo riječi, i erekcijska disfunkcija (impotencija). Obje funkcije, ovom operacijom, budu znatno oštećene ali oporavak im se značajno razlikuje. Inkontinencija je znatno rjeđa komplikacija, a oporavak se dešava relativno brzo u postoperacijskom razdoblju. Erekcijska disfunkcija je redovita komplikacija nakon RP i potrebno je mnogo želje, ustrajnosti, vremena pa i financijskih sredstava da bi se eventualno postigao kakav-takav oporavak. Funkcija kontinencije se oporavlja unutar prvih 6 mjeseci nakon operacije i kasniji oporavak je minimalan. Erekcijska funkcija se može oporavljati, uz ranije navedene uvjete, u razdoblju i do dvije godine pa katkad čak i dulje.

Vrlo bitno je stanje libida (spolne želje) i erekcijske funkcije prije same operacije. U velikoj većini operiranih bolesnika radi se o muškarcima iznad 60 godina, dakle razdoblju u životu muškarca kad spolni nagon kao i erekcijska funkcija znatno slabe. Tek oko polovica muškaraca te dobi, ili čak i manje, je zainteresirana (makar deklarativno) za očuvanje erekcijske funkcije kad se nađu suočeni s rakom prostate čije liječenje neizbježno dovodi impotencije. U dobi iznad 70 godina proporcija zainteresiranih za erekciju je minimalna. Možemo reći da je pitanje postoperacijske erekcijske disfunkcije najvažnije za mali broj oboljelih u pedesetim i ranim šezdesetim godinama života.

U bolesnika s jačim spolnim nagonom i adekvatnim načinom života prije operacije postojat će i veća zainteresiranost za postoperativno očuvanje ne samo erekcijske funkcije nego spolnog života u širem smislu. Međutim, sama činjenica suočenja s malignom bolešću stavlja seksualni život u „drugi plan“ čovjekovih aktivnosti. Pored toga, radikalno kirurško liječenje, kao i zračenje, raka prostate oštećuje znatno cirkulaciju u zdjelici i neuralne strukture u neposrednoj blizini prostate koje znanto sudjeluju u nastanku erekcije. Taj proces „nastanka erekcije“ nikako ne treba jednostavno mehanički shvatiti i nemogućnost njezina postizanja pripisati samo kirurškom oštećenju tih neurovaskularnih struktura. Potreban je oporavak više funkcija da bi se konačno stvorili preduvjeti za sam oporavak erekcijske funkcije – želja treba prerasti u potrebu, potreba u mogućnost izvedbe, a za sve to je potrebna i odmjerena (prezahtjevna je kontraproduktivna) stimulacija od strane adekvatnog spolnog partnera. Jasno je, iz navedenog, kako oporavak funkcije erekcije u mnogome ovisi i o psihičkom profilu para.

Gledano striktno s organske strane, zainteresirane je potrebno  uputiti da će oporavak biti dug i postepen. Što ranije nakon operacije (neki preporučuju čak i prije odstranjenja katetera!) potrebno je, u cilju rehabilitacije erekcijske funkcije, započeti redovitim (svaki ili svaki drugi dan) uzimanjem sildenafila i potom ustrajno pratiti ima li napretka u oporavku te funkcije. Naravno, ne smiju postojati nikakave kontraindikacije za primjenu sildenafila, a takva terapija predstavlja i stanoviti financijski problem. Što zbog toga, ali i radi nepotpune usuglašenosti urološke struke oko rane primjene sildenafila (zbog moguće opasnosti ugrožavanja kirurškog rezultata i dodatnih komplikacija) ovakva praksa se rijetko provodi. Zagovornici rane primjene sildenafila, naravno, govore kako svako odlaganje smanjuje šanse za oporavak potencije. S druge strane, iznimno rijetko su i sami (nedavno operirani!) bolesnici zaineresirani i motivirani u tom ranom postoperacijskom razdoblju išta poduzimati po pitanju oporavka te funkcije. Pažnja i ciljevi su im, u to vrijeme, fokusirani na druge aspekte oporavka što je i razmljivo. Međutim, kako vrijeme prolazi interes za erekcijskom funkcijom se u određene proporcije bolesnika vraća. Pa i tada, ukoliko postoje povoljne okolnosti, potrebno je pokušati oporaviti erekcijsku i spolnu funkciju uz pomoć sildenafila. Iako šanse oporavka nisu velike, osobito u starijoj dobi i kod manje motiviranih, rehabilitacija erekcijske funkcije je moguća (za motivirane i uporne) i nakon godinu dana nakon operacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika