„Počeši s razlogom“ – znaš li što češeš?

Naslov ovog teksta je pomalo neozbiljan, a provociran je nazivom javno-zdravstvene kampanje pod nazivom „Počeši s razlogom“. Kampanja se odnosi na edukaciju i širenje svjesnosti o mogućnostima i potrebi samokontrole muškaraca sa ciljem što ranije dijagnostike jedne razmjerno rijetke bolesti – tumora testisa…

     Naslov ovog teksta je pomalo neozbiljan, a provociran je nazivom javno-zdravstvene kampanje pod nazivom „Počeši s razlogom“. Kampanja se odnosi na edukaciju i širenje svjesnosti o mogućnostima i potrebi samokontrole muškaraca sa ciljem što ranije dijagnostike jedne razmjerno rijetke bolesti – tumora testisa (sjemenika). Obilno poduprta kvalitetnom, pa rekao bih i nadahnutom, medijskom pomoći ova kampanja je polučila znatan interes u ciljnom pučanstvu – muškarci mlađih dobnih skupina. Isto tako i ne mali broj starijih muškaraca (valjda više čitaju novine i provode vremena pred tv), u kojih bolest nije česta pa ne predstavljaju ciljnu populaciju, zainteresirao se za poruke te kampanje – i „počešao“.

    Tako je u urološke ambulante gotovo nahrupio velik broj muškaraca razne dobi koji su nešto primijetili ili napipali, ili im se učinilo da su napipali, ili nisu napipali ništa pa ih je to zabrinulo, ili „za svaki slučaj – nikad se ne zna“ ili katkad kao da je nešto, a opet nije … !?  Radi se naravno o opipavanju vlastitih sjemenika. Naime, svi koji jesu nešto ili nisu ništa napipali dolaze krajnje zabrinuti ili čak i uplašeni pa ih je teško razuvjeriti u njihove strahove i još teže uvjeriti da (najčešće) nema znakova nikakve bolesti.

    Cilj je ovog teksta podučiti čitatelja što može očekivati opipavajući vlastite testise, što se „krije“ u skrotumu (mošnje), što je normalan nalaz i kakav je to nalaz koji istinski treba pobuditi sumnju na tumor! Prije svega, bilo kakva promjena na koži mošnji (skrotuma), koja je odvojena od samog testisa, načelno ne predstavlja nikakav zabrinjavajući nalaz. Nadalje, uz sam testis odnosno uz njegovu stražnju stranu, uzdužno od gornjeg do donjeg pola testisa, nalazi se jedan mali duguljasti, elastični i katkad blaže bolno osjetljiv organ kojemu je tu i mjesto – zove se epididimis (pasjemenik). On je najdeblji u gornjem dijelu i tu ga muškarci obično i napipaju pa tako jedan normalno smješten, nužan i potreban organ postaje nepotrebno predmet brige i straha. Dakle, ne zaboravite, uz sam testis možete napipati i epididimis – to je normalno! Pažljiviji, pedantniji ili talentiraniji mogu, također u gornjem segmentu testisa, ali s prednje strane napipati paradidimis. To je sitna bezbolna tvorba na površini samog testisa katkad i veličine zrna riže koji predstavlja ostatak iz embrionalnog razvoja. Paradidimis ima svatko, ne može se u svakog napipati, a predstavlja normalan nalaz.

    Dakle, ponovimo – uz sam testis, unutar skrotuma (mošnje) zdravog muškarca možete napipati i epididimis pa katkad i paradidimis. Ono na što treba prilikom opipavanja samog testisa obratiti osobito pažnju jesu veličina (lijevi je normalno nešto niže postavljen i neznatno veći od desnog), konzistencija i bol. Bilo kakvo bezbolno otvrdnuće testisa ili makar samo jednog njegovog dijela znak je za alarm! Radi li se o tumoru takvo otvrdnuće će rasti i postupno zauzimati sve veći dio testisa. Nemojte čekati! Oba zdrava testisa trebaju biti mekano-elastične, u cijelosti homogene konzistencije, pomična unutar skrotuma, blago osjetljiva na grublju manipulaciju. Tumor se, ponavljam, pipa kao bezbolno otvrdnuće unutar samog testisu. Naravno, bit će ga teže napipati raste li u sredini testisa, a lakše ako je pod samom ovojnicom.

    Kad već pipate uputno je znati što možete napipati i što je normalno a što od normalne odstupa. Nije na odmet još jednom naglasiti – bezbolno otvrdnuće testisa ili makar jednog njegovog dijela patološki je nalaz i, tim više što ne boli (!), potražite pomoć urologa. Neka Vas strukture oko testisa – epididimis ili paradidimis – ne uznemire.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika