Prijapizam

     U grčkoj mitologiji Prijap je zaštitnig plodnosti i muških genitalija. Redovito je likovno prikazivan s ekstremno velikim spolovilom u erekciji. Stoga je i patološko medicinsko stanje produljene erekcije nazvano upravo po njemu – prijapizam.

   Prijapizam je rijetko, neželjeno stanje znatno produljene erekcije koja traje i po nekoliko sati, spontano ne prolazi, a najčešće postaje i bolna. Vrlo često nije povezana s nikakvim seksualnim uzbuđenjem ili povišenim stanjem libida – spolnom željom. U oko dvije trećine slučajeva prijapizmu ne znamo uzrok dok je u ostatka povezan s postojanjem hematoloških abnormalnosti (određene vrste anemije, leukemije) ili pak zdjeličnom traumom, ozljedom leđne moždine i uzimanjem nekih lijekova. Ovdje, kod lijekova, vrijedi napomenuti kako uobičajene tablete za tretman erekcijske disfunkcije (sildenafil i njegove inačice), u predviđenim terapijskim dozama, tek iznimno rijetko dovode do prijapizma kao nuspojave. Češće je to slučaj s lijekovima koji se injekcijom primjenjuju u sam penis (kavernozno tkivo) iako čak ni tada prijapizam ne možemo nazvati čestom pojavom. Uzimaju li se navedeni lijekovi s kombinaciji s drugim psihotropnim tvarima, kao što su stimulativne droge, pojava prijapizma je znatno češća.

    Sam mehanizam nastanka prijapizma i dalje ostaje većim dijelom nepoznat. Bolesnci se obično javljaju urologu nakon nekoliko sati neprekinute erekcije koja je postala značajnije bolna. Glavić penisa (dakle, i spongiozno tijelo – koje obavija mokraćnu cijev na donjoj strani penisa) je mekan i nezahvaćen erekcijom dok su oba kavernozna tijela (sam penis, njegovo tijelo) tvrdi i najčešće bolni.  Osobito se to viđa kod tzv. ishemijskog ili low-flow prijapizma koji često, a unatoč poduzetim terapijskim mjerama, rezultira definitvnom impotencijom. Ona je posljedica dugotrajnog zastoja krvi u kavernoznim tijelima penisa, a to vodi u trombozu i fibrozu što konačno rezultira ireparabilnom impotencijom. Najvjerojatnije se radi o otežnom odtoku krvi venskim, drenažnim putevima, iako, napominjem, uzrok nije potpuno razjašnjen. Neishemijski ili tzv. high-flow prijapizam posljedica je pojačanog dotoka krvi, a može biti posljedica traume (osobito međice, lat.,-perineum) i nastanka arterio-venske fistule, aneurizme ili drugih, nepoznatih, uzroka. Ovaj oblik prijapizma, nakon provedene adekvatne terapije, znatno rjeđe rezultira definitivnom impotencijom.

    U svakom slučaju, produljena, bolja erekcija je ono što zahtijeva intervenciju urologa, a zbog toga bolesnik najčešće i traži pomoć urologa. Moguće je djelovati injekcijom adrenalina (u vrlo visokom razrjeđenju!) direktno u kavernozno tijelo, ali češće se je potrebno kirurškom metodom evakuirati gustu (i dijelom već zgrušanu) krv širokom iglom. Vraća li se erekcija ubrzo ponovo, potrebno je poduzeti tzv. proceduru po Winteru kojom se formira umjetni spoj između kavernoznog (tvrdog, ispunjenog i erektiranog) i spongioznog (praznog, neerektiranog) tijela sa ciljem omogućenja odtoka krvi odnosno drenaže kavernoznih tijela.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika