PSA i ejakulacija

PSA (Prostata Specifični Antigen) je tumorski marker za rak prostate. Taj marker ne postavlja dijagnozu niti je isključuje nego definira rizik od raka prostate ili njegova nastanka u budućnosti.

PSA  (Prostata Specifični Antigen) je tumorski marker za rak prostate. Taj marker ne postavlja dijagnozu niti je isključuje nego definira rizik od raka prostate ili njegova nastanka u budućnosti. Ujedno, ta je pretraga vjerojatno i jedna od najčešćih koja se radi periodički opetovano u muškaraca starijih od 50 godina. Iz sasvim komercijalnih razloga radi se u mladih muškaraca, obično tijekom sistematskih pregleda, bez ikakvog racionalnog razloga.

   Poznato je da taj tumorski marker nije idealan, kao i niti jedan drugi, ali unatoč tome spada u red najboljih tumorskih markera u medicinskoj praksi. Glavni nedostaci su mu što rak prostate može imati i osoba s „normalnim“ vrijednostima PSA kao i činjenica da dosta drugih okolnosti može dovesti do povišenja PSA vrijednosti iznad gornje granice „normale“ koja se najčešće označava kao 4 ng/mL.

   U nekih muškaraca prostata se povećava s dobi. Obje činjenice, i rast prostate i samo starenje, povećavaju serumsku vrijednost PSA. Rast prostate (povećanje njezina volumena) je individualna karakteristika, a starenje je neizbježno. Na te okolnosti, poglavito na starenje, nemamo mnogo utjecaja. Međutim, serumsku vrijednost PSA mogu povećati i neke medicinske manipulacije ali i fiziološka zbivanja. Od medicinskih manipulacija treba spomenuti digitorektalni pregled, kateterizaciju i cistoskopiju koje će vjerojatno podići serumsku vrijednost PSA ako se učine neposredno ili dan-dva prije vađenja uzorka krvi za određivanje vrijednosti PSA.

    Jednako tako, u većine spolno aktivnih, će ejakulacija unutar 48 sati prije vađenja krvi za PSA podići njegovu serumsku vrijednost. To je osobito važna činjenica u mlađih muškaraca i u onih u kojih je vrijednost PSA iz nejasnih razloga kontinuirano povišena pa se češće kontroliraju, a svako povišenje indicira dodatne medicinske pretrage – najčešće ponavljhanje biopsije prostate. Nedovoljno često muškarci budu upozoreni da na tu činjenicu treba obratiti pozornost pa nerijetko određuju PSA prebrzo nakon ejakulacije.

    Dakle, barem 48 sati nakon ejakulacije NE TREBA vaditi krv za PSA test jer će on vjerojatno biti povišen, a koliko će to povišenje biti ne možemo pouzdano znati. Drugim riječima, u praksi je potrebno upozoriti muškarca, a osobito spolno aktivnog i onog s inače povišenim vrijednostima PSA, da prije vađenja krvi za PSA test NE SMIJE biti ejakulacije. U suprotnom, vrijednost će vjerojatno biti povišena što će rezultirati preporukom da se učini (ili ponovi) biopsija prostate.

   Takvo vađenje krvi za PSA test, u kontroliranim uvjetima, uvelike smanjuje šansu za tzv. lažno-pozitivni nalaz PSA i daljnju zabrinutost te dodatne medicinske dijagnostičke postupke koji nisu ni ugodni ni bezopasni.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika