Sildenafil – nepoznato o poznatome

Ljeto je i potrošnja lijekova za erekcijsku disfunkciju, kao i svake godine, ulazi u svoje „zlatno doba godine“. Sudeći po tome seksualna aktivnost populacije, ili barem nekih njenih dobnih skupina, enormno se povećava. Sildenafil, vardenafil, tadalafil i avanafil su u nas dostupni, i od struke priznati, lijekovi…

Ljeto je i potrošnja lijekova za erekcijsku disfunkciju, kao i svake godine, ulazi u svoje „zlatno doba godine“. Sudeći po tome seksualna aktivnost populacije, ili barem nekih njenih dobnih skupina, enormno se povećava. Sildenafil, vardenafil, tadalafil i avanafil su u nas dostupni, i od struke priznati, lijekovi. Postoje i drugi preparati koji se u marketinškim prilozima na tv i u drugim medijima deklariraju kao sredstva koja općenito blagotvorno djeluju na „muško zdravlje“, što god se od tim podrazumijevalo.

Od svih navedenih lijekova daleko najčešće je korišten sildenafil, a poznat je u ovoj indikaciji još od 1998. godine. Unatoč masovnoj upotrebi unazad gotovo 20 godina (od 2004. godine izdano je više od 25 milijuna recepata za ovaj lijek) iznenađuje činjenica kako neke notorne činjenice o ovom lijeku nisu dovoljno poznate. Upravo to je i motiv za pisanje ovog članka, ne bismo li razjasnili neka svojstva tog lijeka koja bi trebala biti poznata – a to nisu!

Mnogi se začude kad doznaju da sama činjenica uzimanja tablete sildenafila neće nikakvim automatizmom dovesti do stanja erekcije. Dakle, seksualna stimulacija je nužna! Nadalje, sildenafil nema nikakvog učinka na libido! To nije lijek koji jača spolni nagon ili budi spolnu želju – on jednostavo olakšava ili omogućuje nastanak erekcije. Nemate li, u datom trenutku ili okolnostima, ili prema određenoj osobi spolne želje, nemojte očekivati da će vam je sildenafil nekim čudom stvoriti! Isto tako, nemojte tada zaključiti da je lijek nedjelotvoran!

Ne zaboravite da taj lijek ne ide „rukom pod ruku“ s velikim količinama alkohola. Ako ste već unaprijed obilnom količinom alkohola pobudili vlastite seksualne apetite i oslabili svoju moć, nemojte od sildenafila očekivati djelotvornost. Štoviše, stariji konzumenti, kao i neki srčani bolesnici mogu, u okolnostima pijanstva, očekivati samo naglašene nuspojave koje mogu biti i potencijalno vrlo opasne. Ipak, tako što se ipak događa iznimno rijetko, a za to ne treba kriviti sildenafil nego vlastitu nekritičnost! Slična je stvar i s obilnom, masnijom hranom. Treba znati da takva hrana, a ona obično i ide uz veće količine alkohola, umanjuje učinke sildenafila. Jednako je tako i s drugim stimulativnim sredstvima koje, pak, većinom koriste mlađe dobne skupine čiji su pripadnici načelno zdravi pa su i opasnosti uzimanja sildenafila u raznim kombinacijama nešto manje.

Sildenafil je idealno popiti ili tabletu sažvakati 30 min do sat vremena prije moguće seksualne aktivnosti, a njegovo djelovanje traje 4-6 sati. Kroz to vrijeme mogu se pojaviti i neke neželjene nuspojave, a najčešće su glavobolja, ubrzan rad srca, crvenilo lica i blago zamućen vid. One nisu neizbježne i ne javljaju se uvijek i kod svakoga te variraju u svom intenzitetu.

Nekoliko navedenih činjenica dobro je upamtiti i prisjetiti ih se ako u ovim ljetnim mjesecima odlučite iskusiti učinak sildenafila.  Preporučena početna dnevna doza je 50 mg i ne treba je prekoračivati – povećanjem doze raste vjerojatnost opasnih posljedica, a učinak na postizanje, održanje i tvrdoću i trajanje erekcije nije proporcionalno veći!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika