Mirja Zupčić mag. nutr.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Zelenom mediteranskom prehranom učinkovito se gubi masno tkivo na području trbuha

Smanjenje količine visceralnog masnog tkiva smatra se pravim ciljem mršavljenja i predstavlja važniji indikator uspješnosti nekog dijetnog režima od opsega struka ili ukupne tjelesne mase u kilogramima. Za razliku od masnog tkiva smještenog na bokovima, visceralno masno tkivo proizvodi hormone i „otrove“ odnosno upalne spojeve povezane s višim rizikom od bolesti srca, dijabetesom, demencijom i […]

Nutricionizam

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Nutricionizam

Jesu li sirova jaja vrhunski izvor proteina?

Film Rocky, američka sportska drama iz 1976. godine o boksaču Rockyju Balboi obilježen je brojnim upečatljivim scenama, a jedna od nezaboravnih je i scena u kojoj se Rocky budi u četiri sata ujutro i prije odlaska na trening trčanja po stepenicama, iz hladnjaka izvadi jaja, razbije pet komada u čašu i odjednom ispije čitav sadržaj, […]

Nutricionizam

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Poznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]

Nutricionizam

Trebamo li se bojati aluminija iz kave?

Aluminij je postao nezamjenjiv materijal u svakodnevnom životu. Iako je ovaj metal treći najzastupljeniji element u zemljinoj kori, u ljudskom organizmu nema biološku funkciju već pokazuje visoku toksičnost. Udio aluminija među živim organizmima posljednjih se godina drastično povećao. Ljudi su svakodnevno u kontaktu s aluminijem i njegovim spojevima i to putem dezodoransa, cjepiva, lijekova, ambalaže […]

Nutricionizam

Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti pesticidi iz voća i povrća?

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. […]

Nutricionizam

Prehrana kod hemokromatoze

Hemokromatoza je poremećaj koji uzrokuje prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. Neliječena hemokromatoza uzrokuje oštećenje organa, a može biti i opasna po život. Temelj prehrane oboljelih od hemokromatoze je izbjegavanje namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, iznutrica i školjaka kao i pametno planiranje obroka odnosno unos namirnica koje ometaju apsorpciju željeza. Kod hemokromatoze apsorpcija željeza raste […]

Nutricionizam

Cimet u prehrani

Cimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu. Zašto cejlonski cimet nosi nadimak „pravi“ cimet Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne […]

Nutricionizam

Smokve su prava riznica zdravlja, ali postoji kvaka

Smokve su tipično voće područja s toplom i suhom klimom te se osim u Mediteranskim zemljama uzgajaju i na Bliskom istoku. Biološki gledano smokva je obrnuti cvijet s laticama koje se razvijaju unutar ploda, a koje kasnije dozrijeva i postaje voćka koju konzumiramo. Postoji više od 800 različitih vrsta smokava, a najveći proizvođač je Turska. […]