Kalendar ovulacije

U kalendaru u nastavku označite početni dan posljednje menstruacije te izaberite trajanje ciklusa, a mi ćemo za vas izraditi kalendar plodnih dana.

Kalendar ovulacije služi za praćenje svih relevantnih informacija o menstruacijskom ciklusu te pomoću njega možete utvrditi razdoblje u kojem je moguće postići trudnoću (plodni dani), kao i razdoblje smanjenog rizika od začeća (neplodni dani). Ukoliko ne planirate trudnoću, za vrijeme cijelog ciklusa potrebno je kombinirati i druge metode kontracepcije. Pomoću kalendara možete utvrditi i koji su datumi optimalni za podvrgavanje testu za trudnoću.

Trajanje menstrualnog ciklusa (u danima):

Testiranje trudnoće

Početak mjesečnice

Kašnjenje mjesečnice

Plodni dani

Jako plodni dani

Ovulacija

Menstruacijski ciklus započinje prvim danom menstruacijskog krvarenja, a traje do prvog dana sljedeće menstruacije. Prosječna duljina ciklusa iznosi 28 dana, ali duljina varira od žene do žene te ciklus može biti kraći ili dulji.

Ovulacija je dio normalnog menstruacijskog ciklusa. Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu te je mogućnost začeća najveća u tjednu u kojem dolazi do ovulacije.

Računanje plodnih dana može se smatrati pouzdanim ukoliko su menstruacijski ciklusi pravilni. Ukoliko se iz mjeseca u mjesec mijenja duljina ciklusa, izračun plodnih dana je manje pouzdan.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika