Željezo -
esencijalni mineral čija koncentracija u krvi može upućivati na različite bolesti poput anemije ili hemokromatoze.
Žutica - žuta pigmentacija kože i sluznica uzrokovana povišenim vrijednostima žučnog pigmenta bilirubina u krvi.
Žuta Groznica - akutna virusna bolest koja se širi ubodom komarca. Obilježena je vrućicom i žutom bojom kože.
Žulj - podebljanje kože na stopalima izazvano neprekidnim podražajima i pritiscima.
Žučni Mjehur - skladište za žuč smješten ispod jetre.
Žučni Kamenac - tvorba slična kamenu koja se oblikuje u žučnom mjehuru.
Žuč - sekret stanica jetre koji se skladišti u žučnom mjehuru.
Žlijezde Lojnice - male žlijezde u koži koje otpuštaju masnu tvar kroz folikul dlake.
Žlijezda - Organ koji otpušta kemikaliju. Endokrine žlijezde nemaju odvod i luče hormone izravno u krv. Eksokrine žlijezde luče prema van kroz cjevčicu ili odvod.
Živci - građeni su od vlakana koji prenose električne impulse iz jednog dijela tijela u drugi.
Žgaravica - loša probava. Osjećaj žarenja u prsima zbog vraćanja kiseline u jednjak ili previše kiseline u želucu.
Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]
Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]
Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]
Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]