Svibanj 22, 2020 13:04

MR

Poštovani, molim vas za savjet što dalje jer se nalazimo u zbunjujućoj situaciji. Priča je duga, ali pokušati ću skratiti. Mama sam dječaka rođenog u 39.tj iz uredne trudnoće. Porod je bio težak i dug (16h) uz drip i dvije doze epiduralne od kojih prva nije djelovala, a druga jest međutim data mi je dosta kasno. Samim time izgon sam odradila bez osjećaja za trudove, a dijete je bilo u šoku i slabijih vitalnih funkcija po rođenju, ali su uradili neki hvat i nakon tog je zaplakao. Apgar 7/9. Nakon toga rečeno sve ok, neće biti nikakvih posljedica. Prvih dana u rodilištu primijećeno da ima izražen novorođenački tremor( grubi tremor ekstremiteta) . Zbog tremora mu je 4. dan života napravljen MR koji je bio uredan. Poslani smo na Goljak i pratimo se čitavo vrijeme tamo, idemo jednom mjesečno na vježbe. Kroz prvih par mjeseci rađen mu je eeg-uredan, uzv-krvarenje 1.stupnja za koje nam je rečeno da ne ostavlja nikakve posljedice i da se ne brinemo oko toga. Vađenje krvi, sve uredno osim aminokiseline alanin i glutamin u serumu koje su bile malo povišene. Nakon toga pod sumnjom na metaboličke bolesti dr. specijalista ga je pregledao i rečeno je od strane njega da se njemu čini dijete sasvim zdravo i uredu, ali da ponovimo pretragu, iako te AK znaju nekad tako biti povišene kod dojenčadi koja ne može biti dugo na tašte. Ponovili smo pretragu i još čekamo rezultate. Tokom svega ovoga dijete ima sasvim normalan psihomotorički razvoj i tremor više nema odavno osim mahanja rukicama pri uzbuđenju. Na vježbama ne dobiva neke posebne vježbe jer sve savlada sam u skladu s dobi, čak kažu da je malo ispred svoje dobi. Uredno se cijepi. Nije imao ni nekih akutnih bolesti do sada, a često je u kontaktu s vrtićkom djecom od rodbine. Sada mu je nepunih 10 mj. Bili smo nedavno na pregledu kod njegove neuroped. I očekivali da će biti zadovoljna s njim medutim tu nastaje novi problem. Opseg glave mu je narastao blizu gornje granice (glava je pravilnog oblika okruglasta). Neuroped traži ponovni MR (prema uzv vidi se valjda dovoljno da pretraga nije hitna pošto je rekla da ćemo čekati minimalno par mjeseci). U domu zdravlja na cijepljenju dr je isto prije 2 mjeseca mjerila opseg međutim nije ništa spomenula kao da je čudno. Pri rođenju mu je opseg glave bio 50.centil, sa 4.5mj 75 centil, i sada sa 9. 5mj 90-95.centil. Trebamo ponoviti takoder eeg.
Moje pitanje glasi, pošto znamo da opća anestezija koju bi morao primiti za mr, i to ponavljana, kod tako male djece nosi ozbiljne rizike i moguće komplikacije... Je li zaista taj opseg glave indikacija za to, ako dijete nema nikakvih dr problema ni simptoma? Dojma smo da ga se olako šalje na to sve, samo da se utvrdi nesto sto je ionako vrlo vjerojatno genetski (muž ima veću glavu, a i majka i njena sestra) i zato jer je imao tremor pri rođenju.
Još jedno pitanje je konkretno ovo - koje su to moguće bolesti ili dijagnoze koje bi mogle uzrokovati rast glave kao kod njega, a da pritome pretraga MR nije hitna, odn.može se na nju čekati oko 6mj? Nikako mi taj dio nije jasan, odnosno imam dojam da je nešto opasno, dobili bi preporuku za hitan magnet, ovako mislim da je poslat eto tek toliko, da se utvrdi da nije ništa posebno, ali ne vodi se računa da je rizična ta anestezija koja bi mogla od mog zdravog djeteta npr napraviti bolesno, jer ju ponavlja dva puta u tako maloj dobi? Nadam se da razumijete, moj strah.
S njim stalno idemo po svim pretragama od kad se rodio i svi su mu nalazi uvijek uredni. Lijepo se razvija, znatiželjno je i aktivno dijete, ali to kao da nije bitno. Imamo dojam da to uopće nije bitno, kad je izmjeren opseg glave nije nas se nije pitalo jel moguće da je genetski ni ništa. Odmah zaključak mora na MR da se otkloni svaka sumnja (na ne znam što?). Gdje god dođemo s njim uvijek je komentar ma zašto ste došli, vidi se na njemu da je zdravo dijete, ali ajde napravit ćemo i tu pretragu da bi bili sigurni. Vodili smo ga i privatno na drugo mišljenje u priznatu polikliniku i tamo nam je rečeno da je dječak super, razvija se za svoju dob, a tremor odn sada to mlataranje rukicama pri uzbuđenju nije patološki nego njegov način da izrazi svoje emocije. I njegova fizioterapeutica je istog mišljenja. Hvala, SP

Maja Lemac dr. med., spec. pedijatar
Poštovana, Vaše dijete su u ovih par mjeseci pregledali brojni specijalisti i subspecijalisti, napravljen je EEG, UZV mozga, MR mozga i metabolička obrada. Kako navodite svi fizikalni pregledi su bili uredni, uredan je neurorazvoj, kao i rezultati svih do sada napravljenih slikovnih i laboratorijskih pretraga. Ne znam koliko je moje mišljenje potrebno nakon svega toga, osobito uz ogradu da dijete nisam vidjela, ali po svemu sudeći, Vaše se dijete doima zdravo. Po meni se s dodatnom obradom može pričekati do daljnjega, te se za sada dijete može pratiti klinički, uključujući i opseg glave. Ako je fontanela još otvorena, može se ev. napraviti kontrolni UZV mozga. Naravno, u slučaju bilo kakvog odstupanja ili daljnjeg povećanja opsega glavice, treba postupiti po preporuci liječnika koji dijete prati. Srdačan pozdrav i sretno dr M. Lemac
Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)