Svibanj 22, 2020 13:07

Povišeni bilirubini

Poštovani, beba ima 2,5 mjeseca. Po rođenju je imala žuticu, vrijednost bilirubina 252 umol/l. Po izlasku iz bolnice 3.dan vrijednost bilirubina iznosi 213. Beba je primila samo fract. infuziju sa 10% glukozom. Danas smo vadili krv i vrijednost bilirubina iznosi 56 jos uvijek je povećan. Jetrene probe su u redu, eritrociti su na donjoj granici (ne znam koliko iznose nemam nalaz kod sebe samo mi je tako rekla pedijatrica preko telefona). Beba dobiva moje mlijeķo i ponekad joj dam dohranu ako nemam dovoljno svoga mlijeka.
Ono sto me muči je što trebamo bebu cijepiti za 2 dana, a ne znam ako smijemo zbog povišenih bilirubina, ima li to kakve veze? I zašto se ti bilirubini tako sporo spuštaju, da li je to zbog moga mlijeka? Ne bi htjela prestati dojiti bebu. Inače beba uredno mokri i ima stolicu u prosjeku svakih 3-5 dana. Prije mjesec dana otpusna težina je bila 4530g, a rodila se sa 3200g.
Molim vas pojasnjenje za povisene bilirubine i ima li to utjecaj na cijepljenje.

Lp

Maja Lemac dr. med., spec. pedijatar
Poštovana, Ako su svi drugi nalazi uredni, povišeni ukupni bilirubin u ovom slučaju može biti vezan s dojenjem ili moguće s nasljednom varijantom promijenjenog metabolizma bilirubina (npr Gilbertov sindrom). Vjerojatno će se s daljnjim praćenjem pokazati da će se ovaj nalaz normalizirati. U svakom slučaju, ako dijete normalno napreduje i razvija se i nema bilo kakvog drugog odstupanja, ovaj nalaz nije kontraindikacija za cijepljenje. Molim Vas da se svakako još posavjetujete s pedijatrom koji će dijete cijepiti i koji će Vam sigurno sve objasniti. Nastavite dojiti dijete kao do sada. Srdačan pozdrav dr M. Lemac
Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)