Srpanj 31, 2020 08:19

PREURANJENA MENOPAUZA

Zdravo,imam 23 godine. 2018 godine sam odstranila oba jajnika zbog disgerminoma jajnika ,te prošla kroz 4 ciklusa kemoterapije .
Trenutno koristim Activelle tablete kao nadomjestaj hormona ,međutim u zadnjih nekoliko sedimica mi se ponovono javljaju valunzi kojih nije bilo skoro godinu dana .Valunzi su jači nego prije ,više puta dnevno se javaljaju i podižu temperaturu skoro do 37.
Zadnji kontrolni nalazi hormona su bili uredni .

Zanima me da li bi trebala možda promijeniti terapiju koju koristim ili još nešto dodatno uzimati ?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prim.dr.sc. Vesna Stepanić spec. ginekologije, subspec. gin. onkologije
Poštovana, zahvaljujem na pitanju. Vi ste mlada, hrabra žena, koja vrlo racionalno razmišlja o svojoj situaciji. Vi ste u tzv. iatrogenoj menopauzi, dakle umjetno izazvanoj, te je s obzirom na Vašu dob svakako preporučljivo uzimati hormonsko nadomjesno liječenje. No, s obzirom na kompleksnost stanja, nije moguće jednoznačno napisati kako će se problemi rješiti promjenom HNL-a. S obzirom na Vašu dob, prirodu bolesti i provedeno liječenje, treba biti obazriv u planiranju daljnje terapije. Osobno bih najprije preporučila kontrolu štitnjače, krvnog tlaka i možda još ponešto, što bi se iskristaliziralo u direktnom razgovoru s Vama i pregleda. Čuvajte se i lijepi pozdrav.
Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)