Listopad 15, 2020 09:03

Prebrzo povecavanje PSA prostate..?

Pozdrav,
Imam 58g. i zadnjih nekoliko godina imam povecanu prostatu.Mislim da sam premlad za povecanu prostatu.
Predpostavljam da je razlog taj..sto sam prije nekoliko godina 2 puta dobio od urologa injekciju "Nebida" zbog slabe erekcije i poslije "Nebida mi se prostata povecala.
Kad sam to primjetio ne uzimam vise "Nebido". Zadnjih godina kontroliram PSA (uvijek u istom laboratoriju) i rezultati su ovakvi:
2012...0.72 mikrogr/L
2013...0.96
2014...0.88
2018...1.01
2019...1.05
2020...1.33
Pitanje: Meni se cini da mi PSA prebzo raste pa se pitam da li to ide u smjeru maligniteta i da li bi vec sad trebao "poduzeti" biopsiju prostate zbog boljeg razjasnjenja stvari....tj. iskljucivanja ev. malignosti...Ili je ovakvo povecanje PSA normalno i kod benignog povecanja prostate- Hvala najljepsa....Pozdrav!

Prim.dr.sc. Ante Reljić dr.med., spec.urolog
Apsolutno nema indikacije za biopsiju prostate ako sudimo samo prema vrijednostima PSA. Potrebno je učiniti i fizikalni pregled urologa koji uključuje digitorektalni pregled. Sa 58 g niste premladi za povećanje prostate, ali povećanje prostate samo po sebi ne znači ništa niti u smislu simptoma poremećenog mokrenja niti u smislu rizika od raka prostate. Klasično, biopsija se indicira tek kad vrijednost PSA prijeđe 4,0 i to mjereno u optimalnim uvjetima (a i tada nije uvijek neophodna) ili/i ukoliko postoji suspektan nalaz digitorektalne pretrage. Pozdrav!
Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)