Listopad 15, 2020 09:01

Jaki bolovi u donjem dijelu stomaka

Poštovani, pišem Vam u ime svoje supruge, godište 1976., visina 165cm, težina 68 kg. Naime, ona već duže vrijeme ima bolove u donjem dijelu stomaka, već to traje više od šest godina. Bolovi se javljaju nakon obavljanja male nužde tj. kad je mjehur prazan. Radila je razne ginekološke preglede kod više specijalista, kao i preglede kod više specijalista urologa. Uradila je magnetnu rezonancu mokraćnog mjehura kao i CT snimak. Ni jedan snimak nije pokazao neki problem koji bi bio razlogom tih problema. Dijagnoze su bile različite od toga da probleme možda pravi spuštan jajnik do toga da bi možda trebala odstraniti matericu. Prije nepuna četiri mjeseci uradila je i cistoskopiju mokraćnog mjehura, pri čemu je specijalista ustanovio da se u mokraćnom mjehuru stvorila leukoplaktična naslaga što je on odstranio i to je kao bila dijagnoza. Tako nas je bio ohrabrio, kao to će boljeti još mjesec do dva i gotovo, uzimaj antibiotike i to je to. Bolovi su se umanjili znatno, ali nisu prestali, da bi se ponovo vratili i opet isto. Urinokultura ne ukazuje nikakvo prisustvo bakterije, urin sterilan. Ponovo je radila cistoskopiju , bukvalno sve ok, ustanovljen je cistitis na dva mjesta kao zrno pšenice, ali kako kaže ljekar to nikako ne bi stvaralo tolike tegobe. Ona i dalje ima problem i ne znamo što dalje. Jaki bolovi poslije mokrenja, nakon toga mora popiti veću količinu tekućine, kad se mjehur napuni bol se umanji. I to traje konstantno. Išli smo dva puta na Aćibadem kliniku u Istambul, tamo joj je dijagnosticirana pudendalna neuralgija i intercitijski cistitis. Uzimala je od terapije liriku, sad trenutno uzima exmal. Stanje loše, neznamo gdje da idemo i kome da se javimo za pomoć. Dr u Istambulu nam je predlagao hiruški da rješi problem sa nervom, ali nisam siguran koliko je to ok, jer i on nije se nadao da bi nam to potpuno rješilo probleme, u velikim smo problemima Nadam se Vašem brzom odgovoru.

Prim.dr.sc. Ante Reljić dr.med., spec.urolog
Ukoliko je dijagnoza intersticijskog cistitisa temeljito i točno postavljena (što je rijetko!), a radi se o rijetkoj bolesti, zapravo bitno učinkovite terapije i nema. Moguće je da se radi i o tzv. funkcijskim smetnjama mokrenja zbog prejake kontrakcije mokraćnog mjehura. Može gospođa uzimati solifenacin 1 tbl dnevno/3 mjeseca pa tako pokušati ublažiti tegobe. Svakako je potrebno i bakteriokoški nadziraqti barem svaka 2 mjeseca urin iako je, kako kažete, sada bakteriološki pregled urina uredan. Pozdrav!
Podijelite članak
Ispiši
Komentara (1)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (1)
himzoh@gmail.com 15.10.2020. 09:27

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za odgovor. Interesuje me još šta se može uraditi i može li šta sa pudendalnom neuralgijom..
lp,