Siječanj 14, 2021 14:48

Krv u urinu

Postovani,

Imam 27 godina i prvi put sam trudna, trenutno u 19. sedmici i dosad sve protjece uredno. Jucer sam osjetila prvi put peckanje pri mokrenju i uradila urin test koji je pokazao krv u urinu. Otisla sam svojoj doktorici, potvrdila je i dala mi fosfomicin. Medjutim rekla je i da sam na prethodnim kontrolama uvijek imala tragove krvi u urinu (kazem tragove jer mi je urin sve vrijeme normalne boje i bez promjena) i pitala da li sam imala prije ikakve poteskoce, sto zaista nisam.
Ukoliko fosfomicin ne pomogne poslace me urologu.
Mene interesuje, naravno ne ocekujuci dijagnozu nego cisto Vase strucno misljenje, da li je moguce da prosto vucem neku asimptomatsku upalu duze vrijeme pa je radi toga bilo tragova krvi ili je to zabrinjavajuce ?
Hvala.

Prim.dr.sc. Ante Reljić dr.med., spec.urolog
Najvjerojatnije se ne radi ni o čemu opasnom i ugrožavajućem za Vas ili bebu. Pojava eritrocita u urinu nije znak upale. Upalu označavaju leukociti! U trudnoći je povećan rizik i vjerojatnost uroinfekcije pa je izbor fosfomicina dobar. Bude li se slična simptomatologija pojavljivala u kasnijoj trudnoći (što je vrlo moguće) svakako je uputno učiniti bakteriološki pregled prije korištenja antibiotika. Ukoliko od ranije imate mikrohematuriju to je relativno čest nalaz u mnogih ljudi bez ikakvog ozbiljnijeg uzroka, a osobito u trudnoći kada se mijenjaju anatomski odnosi u zdjelici. Svakako uzimajte 1,5 litru tekućine dnevno. Pozdrav!
Podijelite članak
Ispiši
Komentara (1)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (1)
Nin25 14.01.2021. 14:49

Hvala Vam na divnom pristupu i odgovoru. Svako dobro.