Gastritis

Poštovani,
molim Vas za tumačenje nalaza gastroskopije i RTG jednjaka s aktom gutanja. Da li je nalaz zabrinjavajući? Zanima me ovaj Ph nalaz – da li te žlijezde imaju maligni potencijal?
EGD:
Jednjak: lumen uredan, dobro se dilatira, nepravilna Z linija na 38 cm od zubnog grebena s 2-3 kratke erozije u sanaciji, kardija ne zatvara, upalne promjene na kolumnarnom epitelu u bijelom svijetlu, propulzija nabora sluznice želuca u jednjaka kod antiperistaltike – aksijalna hijatalna hernija
Želudac: lumen uredan, nešto se slabije dilatra na račun hijatalne hernije, nabori i peristaltika uredni, sluznica antralno diskolorirana, pilorus ureda. U fundusu više diminutivnih sesilnih polipa do 2-3 mm od kojih se 1 odstrani kliještima za biopsiju.
Dvanaesnik: uredan nalaz bulbusa, postbulbarnog segmenta i papile Vateri, uredna sluznca i Kierkirngovi nabori aboralnog dijela II odsječka dvanaesnika
DG: Oesophagitis e regurg gr A sec LA, Hernia hiatalis, Gastritis chr,. Polypi parvi fundi ventriculi
Th: Emanera 2×40 mg 1 mj., dalje 2 X 20 mg pp u egzacerbaciji dispepsije, dijeta za GERD,
PH nalaz: materijal je komadić sluznice korpusa želuca. Epitel je uredan, žlijezde su primjerene debljine, a vidi se tek po koja blaže cistično proširena žlijezda, koja odgovara manjem početnom adenomu proširenih pundisnih žlijezda.
.RTG želuca i duodenuma: Dijaskopija želuca pokazuje uredno smješten, primjereno velik, normotoničan želudac urednog makroreljefa. Konture male i velike krivine su jasno ocrtane i elastične. Peristaltika uredna, prati se antralnom regijom do centralno smještenog i uredno prohodnog pilorusa. Bulbus duodenuma se dobro puni i spontano prazni, pravilnih je kontura i primjerene veličine. Duodenalni kvadrant je fiziološki oblikovan.
Rtg akt gutanja s pasažom jednjaka: Akt gutanja neometan, valekule su asimetrične, naglašenih nabora. U desnoj defekt kontrastnog punjenja veličine 6×3 mm.Primjereno se pune i prazne.
.Piriformni recesusi su simetrični, istovremeno i primjereno se pune i prazne. Pasaža jednjaka pokazuje urednu propulziju kontrastnog bolusa, bez znakova opstrukcije. Jednjak je mediponiran, primjerene širine lumena i sluzničkih nabora. GER u ležećem položaju u proksimalnu trećinu jednjaka, stojeći do polovine jednjaka. Klizna aksijalna hijatalna hernija vel. 25 mm x 20 mm.

Srdačan pozdrav

27.3.2018

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

U vašem nalazu treba obratiti pozornost na nekoliko činjenica:

1. Dijagnoza kroničnog gastritisa zahtijeva dugoročnu terapiju i utvrđivanje potencijalnih uzročnih faktora te njihovo smanjenje odnosno uklanjanje. Gastritis se danas uspješno liječi jer su identificirani osnovni uzroci bolesti na koje se može djelovati (kod gastritisa uzrokovanog uzimanjem NSAR prestati uzimati tu vrstu lijekova, eradicirati bakteriju H.pylori), uz iznimno djelotvornu antisekrecijsku terapiju lijekovima (ukidanje lučenja želučane kiseline). Unatoč tome, bolesnik nakon dijagnoze gastritisa (inicijalno se većina bolesnika liječi kod svog izabranog liječnika opće medicine) i provedene terapije i dalje ima slične tegobe ili se one brzo vraćaju, potrebno je obratiti se gastroenterologu zbog dodatne obrade. Najčešće se radi o činjenici da bolesnici zapravo boluju od neke druge bolesti koja ima slične simptome (funkcionalna dispepsija, GERB, hijatalna hernija, žučni kamenci i drugo). Gastritis je svakako bitno liječiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca. Prema histološkoj podjeli po Laurenu, razlikuju se dva tipa raka želuca – intestinalni i difuzni. Intestinalnom tipu raka želuca prethode dugotrajne histološke promjene, a u pravilu se pojavljuje na maloj krivini i u antrumu želuca. Difuzni tip raka želuca nije vezan uz postojanje predmalignih stanica, javlja se po cijelom želucu i ima lošiju prognozu. Za uspješno liječenje gastritisa potrebno je smanjiti izlaganje stresu na najmanju moguću mjeru i usvajanje zdravih prehrambenih navika. To će ujedno biti i najbolja prevencija za održanje što zdravije funkcije želučane sluznice.

2. Hijatalna hernija ili želučana kila predstavlja prolaps (hernijaciju) dijelova želuca kroz otvor jednjaka na dijafragmi u grudni koš. Ukoliko postoji hernija hijatusa jednjaka, normalan mehanizam sprječavanja refluksa želučanog sadržaja u jednjak gotovo da ne postoji, tako da su simptomi poput žgaravice i regurgitacije kod ovih osoba veoma česte. Većina bolesnika sa klizajućom hernijom hijatusa jednjaka nemaju nikakve simptome i ona se uglavnom otkriva slučajno prilikom radiografskog ili endoskopskog pregleda.

3. Kao posljedice hijatalne hernije mogu se pojaviti i dodatni zdravstveni problemi. Zbog promjene položaja organa u grudnom košu uslijed nastanka želučane kile, može doći do aritmije srca, anksioznosi jer mnogi pacijenti zbog gastroezofagealne refluksne bolesti, neugodnosti ili krivo postavljenih dijagnoza pate od anksioznosti, a kronična bolest poput želučane kile predstavlja problem koji se nastavlja dugi niz godina. Kod većih želučanih kila može doći do problema s disanjem jer hernija pritišće ošit koji obavija pluća i ima važnu ulogu u disanju. Ukoliko je funkcija vašeg srca uredna, to bi mogao biti jedan od razloga teškoća s disanjem. Posavjetujte s gastroenterologom oko ove mogućnosti.

4. U većini slučajeva želučana kila ne zahtijeva liječenje. Najčešće se liječe simptomi gastroezofagealne refluksne bolesti ili žgaravice. To uključuje: smanjenje refluksa želučane kiseline, izbjegavanje namirnica koje iritiraju želučanu ovojnicu, promjene životnih navika koje pogoduju smanjenju želučane kiseline. GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest – često nastaje zbog oslabljenog pritiska na otvor želuca koji se češće otvara i propušta želučanu kiselinu u jednjak, što rezultira povraćanjem i izrazitom žgaravicom, upalom jednjaka (zbog učestalog refluksa želučane kiseline), uz mogućnost manjeg ili većeg krvarenja iz sluznice. Simptomi ezofagitisa (upala jednjaka) se javljaju kad kiseli želučani sadržaj dolazi u donji dio jednjaka koji po svojoj građi ne trpi duže i često prisutstvo kiselog sadržaja. U normalnim uvjetima, progutana hrana pomiješana sa slinom valovito putuje prema želucu. Da se hrana ne bi vraćala u jednjak, prolaz zatvara kružni mišić koji je vezivnom svezom pričvršćen za ošit. U slučaju labavljenja kružnog mišića ili vezivne sveze, kiseli sadržaj i hrana se vraćaju u jednjak, te nastaju simptomi. Tome pridonese i stanja kod kojih naglo raste tlak u trbuhu: udarci u trbuh ili prsni koš, dizanje tereta, česti položaj tijela u sagnutom ili čučećem položaju, uzimanje nekih lijekova (lijekovi protiv reumatskih bolova oštećuju sluznicu ili npr. neki lijekovi koji se uzimaju za sniženje tlaka uzrokuju labavljenje kružnog mišića). Uzimanje obilnih obroka, naročito bogatih masnoćama, obilni kasnovečernji obroci, veća količina čokolade, pušenje, uzimanje alkoholnih i gaziranih pića imaju utjecaja na vraćanje hrane u jednjak i nastanak upalnih promjena koje rezultiraju simptomima. Za liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti bolje se posavjetovati s liječnikom, jer svi lijekovi nemaju dobre rezultate u liječenju ove bolesti, liječenje dugo traje (šest-12 mjeseci u težih oblika, pa čak i godinama ako je vezano uz kašalj).

5. Za adenokarcinom jednjaka se pretpostavlja da jedan od najvažnijih čimbenika može biti dugotrajni gastroezofagealni refluks (GERB) s posljedičnom promjenom stanica epitela donjeg dijela jednjaka, poznatom kao Barrettov jednjak. Radi se o stanju u kojem je kraći ili duži odsječak sluznice jednjaka iznad kardije, zamijenjen želučanom sluznicom, u kojoj se može biopsijom dokazati i sluznica nalik crijevnoj (intestinalna metaplazija). Za dugoročnu prevenciju očuvanja zdrave sluznice jednjaka nužno je liječiti GERB, odnsono smanjiti rizike za nastanak kroničnih promjena na spoju jednjaka i želuca kao i erozija na sluznici jednjaka.

6. Želučani polipi mogu biti prekursori raka želuca. Upalni polipi se mogu javiti u bolesnika koji uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove. Folveolarni polipi želučanog fundusa česti su u bolesnika koji uzimaju inhibitore protonske pumpe. Adenomatozni polipi, osobito oni multipli, premda rijetki, najčešće prijeđu u malignitet. Malignitet je vrlo vjerojatan ukoliko je adenomatozni polip promjera većeg od 2 cm ili pokazuje viloznu histologiju. Kako se maligna transformacija ne može otkriti inspekcijom, uočene polipe treba endoskopski ukloniti.

Kod vas se radi o nizu tegoba vezanih uz probavni sustav, zbog čega je potrebna cjeloživotna briga o usvajanju zdravih navika života uz odgovarajuću prehranu te isključivanje poznatih rizika. Dijagnosticirane promjene (kronični gastritis, ezofagitis, hijatalna hernija, želučani polipi) potrebno je po odluci specijalista gastroeneterologa periodički kontrolirati i povremeno uključivati antisekretorne lijekove i drugu simptomatsku terapiju. Svako dobro!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Obiteljska medicina

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Obiteljska medicina

Vrtoglavica

Vrtoglavica/vertigo je nespecifičan simptom koji je vrlo čest u praksi liječnika opće/obiteljske medicine (LOM-a), te čini oko 2-3 % razloga posjeta. Vrtoglavica je iluzija okretanja tijela ili okoline te je simptom, a ne dijagnoza. Pri obradi bolesnika najvažnije je utvrditi radi li se uopće o vrtoglavici ili se radi o poremećaju ravnoteže, presinkopalnom stanju, fobičkom […]

Obiteljska medicina

RTG pluća – molim Vaše mišljenje

Obiteljska medicina

Bakterijski konjuktivitis

Konjuktivitis je upalni proces spojnice (konjunktive) oka. Različito se očituje, prema vrsti i stupnju upale, a obično je uzrok infekcija, alergija ili fizikalno-kemijski iritans. Prema trajanju, konjunktivitisi se dijele na akutne (nastupa naglo, u početku unilateralno sa zahvaćanjem drugog oka unutar jednog tjedna te traje manje od 4tj) te kronične (traje duže od 3-4 tj). […]

Obiteljska medicina

Gravesova bolest

Gravesova bolest (Basedowljeva bolest, difuzna toksična guša) najčešći je uzrok hipertireoze. Uzrokovana je autoprotutijelima na TSH receptore, koja su stimulacijska pa potiču trajnu sintezu i lučenje suviška T4 i T3. Ponekad se javlja uz druge autoimune bolesti, kao što su DM tipa 1, vitiligo, perniciozna anemija, kolagenoze. Može se genetski prenositi, a pogađa žene više […]

Obiteljska medicina

Je li uzrok mom suhom kašlju alergija?

Obiteljska medicina

Pijelonefritis

Pijelonefritis je bakterijska infekcija jednog ili oba bubrega. Najčešći uzročnik infekcija bubrega je E. coli, bakterija koja se normalno nalazi u debelom crijevu, a uzrokuje 90% vanbolničkih te 50% bolničkih infekcija bubrega. Infekcije obično nastaju kad bakterije migriraju iz anusa prema mokraćnoj cijevi, duž mokraćne cijevi u mokraćni mjehur pa opet uzlazno, prema bubregu. Infekciji […]

Obiteljska medicina

Depresija

Učestalost depresije je u porastu te se smatra da će uskoro postati drugi svjetski zdravstveni problem. Procjenjuje se da tijekom života od depresije oboli oko 20% žena i 10% muškaraca. Depresija se javlja u svim razdobljima života, ali je najčešća pojavnost u ljudi srednje životne dobi što sa sobom nosi brojne posljedice: poteškoće u radnom […]