Rujan 16, 2016 12:47

Antitijela u trudnoći

Pozdrav. Ovako trudna sam 13 tjedana. Poslana sam vaditi krv za krvnu grupu. Krvna grupa mi je B + a mome dečku A+, međutim Indirektni antiglobulinski test mi je pozitivan. Nakon toga sam poslana u Za, Petrova vaditi krv za dodatnu imunohematolosku obradu. Rezultat je pokazao da imam antitijela Anti-M. Pod napomenom pise da to uzrokuje poslijetransfuzijsku hemoliticku reakciju i hemoliticku bolest fetusa i novorođenčeta (HBFN). Također pise da je titar Anti-M protutijeela negativan. Potrebno je odrediti MN fenotip oca djeteta. Napominjem da ni ja ni otac djeteta nikad nismo primali neku drugu krv. Zanima me koliko je to opasno? I zbog cega je to tako? Da li je moguće da je zbog toga što sam pila kontracepcije pilule pa da je ostalo od toga nesto? Inace na ultrazvuku je sa bebom sve u redu. Unaprijed hvala.

Prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

Poštovana Slađa,

kontracepcijske tablete nisu uzrok ovakvom nalazu antitijela u krvi. Idemo dalje. U nalazu vjerojatno piše kako navedeno MOŽE uzrokovati hemolitičku bolest u novorođenčeta, odnosno vjerojatno ne piše decidirano da uzrokuje. Naime, sve navedeno se rutinski radi u trudnoći, upravo kako bi se napravio plan za daljnje postupanje u slučaju da se ustanove neka odstupanja od uobičajenoga. U Vas je ustanovljen određeni problem, novorođenče će biti pod pojačanom skrbi neonatologa, učinit će se dodatne pretrage i problema ne bi trebalo biti. Također, dalje tijekom trudnoće ponovit će se u Vas neke pretrage, pratit će se koncentracija antitijela, ... a transfuziolozi će dati neke detaljnije upute ako budu smatrali da je potrebno.

Je li Vam to prva trudnoća, ako nije je li prva sa sadašnjim partnerom? Ovo su isto tako važni podaci, a ima ih još. Zato ipak ništa ne može zamjeniti direktan razgovor s liječnikom.

Svako dobro,

Vaša Belupo-ginekologinja

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)