Želudac

Djevojka ima bolove u trbuhu, jake plinove, žari je u predjelu želudca i u predjelu ispod rebra, bila je kod doktora dobila terapiju controloc, spasmo(neznam točan naziv) i linex, prvih tjedanje sve bilo super, sad je opet žari i boli, i ima čudan okus u ustima, radila je ultrazvuk abdomena i vadila krv i marker i sve je ok, ima problem sa iritabilnim kolonom al pazi što jede i izbjegava hranu i slatko koje joj smeta. Molim vas neki savjet, nesto bar da joj pomogne, unaprijed zahvaljujem

21.2.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Sindrom iritabilnog crijeva složen je sindrom koji se ubraja u funkcionalne smetnje i ne predstavlja ozbiljnu bolest probavnog sustava, iako simptomi mogu biti neugodni za pacijenta. Ako se bolovi ne smire preporučila bih Vašoj djevojci da se ponovno javi gastroenterologu koji će eventualno proširiti dijagnostičku obradu i uskladiti terapiju.

Definirani su određeni prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su preosjetljivost na hranu, neravnoteža crijevne mikroflore, pretjeran unos masnoća, prejedanje, neredovito i prebrzo konzumiranje hrane te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.

Također, novija saznanja o vezi prehrane i sindroma iritabilnog crijeva pokazuju da vrlo restriktivna prehrana siromašna određenim prirodnim šećerima ublažava osjećaj nadutosti, smanjuje količinu plinova, olakšava bol u trbuhu te druge simptome u oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Ovaj je zaključak rezultat nekoliko manjih studija koje su utvrdile značajno poboljšanje simptoma u pacijenata koji su iz prehrane izbacili hranu bogatu određenim prirodnim šećerima (fermentabilnim šećerima, oligosaharidima, disaharidima, monosaharidima  i poliolima – tzv. FODMAP hrana) poput raži, pšenice, češnjaka, luka, artičoka, gljiva, cvjetače, graha, slanutka, leće, mliječnih proizvoda osim tvrdog sira, meda, jabuka, kruški, lubenice, manga.

Iako prehrana koja isključuje tzv. FODMAP hranu ne djeluje kod svih oboljelih, sve veći broj stručnjaka podržava njene principe. Ipak, takva je prehrana poprilično složena i potrebno je provoditi uz nadzor liječnika ili nutricionista kako bi prehrana i dalje ostala nutritivno uravnotežena.

Bez obzira na to koji su pravi čimbenici usljed kojih nastaje sindrom iritabilnog kolona -infekcija, hormoni, stres ili neravnoteža crijevne mikroflore – promjene prehrambenih navika mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu koju osjećaju osobe koje pate od sindroma. Iako ne postoji univerzalna dijeta koja može koristiti svim oboljelima, postoje neke opće smjernice koje pomažu većini. Tako bi se prehrana dizajnirana za olakšavanje simptoma sindroma iritabilnog kolona trebala sastojati od određenih vrsta žitarica, voća i povrća te nemasnog mesa, ribe i fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probiotičkim bakterijama. Istovremeno, preporuka je izbjegavati namirnice koje obiluju mastima i šećerima te kofein i alkohol. Svakako valja pripaziti na dovoljan unos vode te izbjegavati gazirane napitke.

Ukoliko oboljeli pati od nadutosti poželjno je da iz prehrane izbaci i namirnice koje nadimaju poput povrća iz skupine kupusnjača i mahunarki. Zob, chia sjemenke i mljeveni lan mogu pomoći kod problema s konstipacijom.

 

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]