Veljača 21, 2019 15:51

Nocno znojenje

Imam 26 godina i probleme s nocnim znojenjem u zadnjih godinu dana. Nisam pusac, ne pijem kavu, rijetko i alkohol. Problemi s vremenom su sve jaci i ne prodje ni jedna vecer da se ne moram presvuci i promijeniti posteljinu. Dr.obiteljske medicine prije pola godine mi je pregledao bubrege i krv i rekao da je sve u redu, te pritom mi je propisao vitamine koji nazalost nisu promijenili moje zdravstveno stanje.

Irena Matić-Trputec dr.med.

U većini slučajeva noćno znojenje ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem već je nelagoda koja smanjuje komfor, zadovoljstvo a može dovesti i do kroničnog umora zbog loše kvalitete sna. U velikoj mjeri stres i životni problemi mogu utjecati na pojavu noćnog znojenja. U tome mogu pomoći različite tehnike relaksacije. Vježbajte opuštajuću jogu prije spavanja, meditirajte, čitajte zanimljivu knjigu, slušajte laganu glazbu ili mazite kućnog ljubimca (psa, mačku). Pokrivajte se u slojevima, kako biste tijekom noći mogli regulirati debljinu pokrivača u odnosu na vanjsku temperaturu i na vaš unutarnji osjećaj topline.

Nooćno znojenje može biti udruženo i s drugim tegobama, što može predstavljati manje ili više ozbiljan zdravstveni problem. Obratite pažnju javlja li se noćno znojenje istodobno s epizodama refluksa kiseline, epizodama povišene tjelesne temperature ili se javlja vrućica tijekom noći. Nateknuti limfni čvorovi, osip po tijelu ili gubitak apetita upućuju na ozbiljnije probleme, zbog kojih biste trebali smjesta kontaktirati svog liječnika. Svako dobro!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)