Svibanj 15, 2019 10:56

Hipoehogeni areal u GLK desne desne dojke

Poštovana, citiram UZV nalaz dojke od 14. 4. 2019. :

"U GLK desne dojke uz mamilu nepravilni hipoehogeni areal unutar kojeg su sitni hiperehogeni odjeci 12 x 5.6 mm za koji se preporuča citološka punkcija.
Primjeren je izgled kože i potkožnog tkiva obje dojke.
Primjeren je izgled i raspored masnih lobulusa i fibroglandularnog tkiva. Aksile su neupadljivog prikaza.
Preporuča se učiniti i mamografiju."

Napravljena je citološka punkcija te citiram njen nalaz od 26. 4. 2019.:

Punkcija hipoehogene zone u GLK desne dojke uz mamilu 12 x 5.6 mm.
Punktirani sadržaj je acelularan."


Moje pitanje je :
Ukazuje li ovaj nalaz i na kakve degenerativne promjene koje bi zahtjevale dalju obradu i koju po Vašemu mišljenju? Imam li razloga za brigu, uz napomenu da svake godine radim UZV dojki, a nakon traumatičnog iskustva mamografskog pregleda, mamografiju izbjegavam. Ima li svrhe raditi mamografiju ako UZV (valjda) nije pronašao neke sumnjive sadržaje?

Unaprijed zahvaljujem uz lijep podrav.

Silvija Žanetić

Irena Matić-Trputec dr.med.

Obzirom da je dojka građena od tkiva različite gustoće i konzistencije, a kako bi se pravilno interpretirala eventualna odstupanja od njene prirodne građe, odnosno odstupanja u okviru fizioloških granica, dobro je kombinirati različite slikovne metode prikaza tkiva. Stoga je dobro da svake godine obavite redoviti kontrolni ultrazvučni pregled dojki, a po preporuci liječnika i mamografiju, obično svake 2 godine. U slučaju nekih nedoumica na nalazima, liječnik će vas možda uputiti da napravite i magnetsku rezonanciju dojki. Usporedbom ovih pretraga moći će se točnije objasniti priroda eventualno uočenih promjena na tkivu dojke te procijeniti njihova klinička važnost. Svako dobro!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)