Lipanj 12, 2019 14:51

Česti prolivi

Već dve godine imam retke stolice. U poslednje vreme 4-5 na dan, nadutost bolovi oko pupka. Radila sam analize krvi sve je OK, ali test na okultno krvarenje je u sva tri uzorka positivan i kalprotektin j je 119. Bila sam kod gastroenterolog koji mi je samo konstatovati nervozna creva, dobila sam Colospa retard 2 puta dnevno da pijem Laksabion i Loperamid, posle svake stolice po dva da popijem. Dijetalna retim ishrane. Ali ja i dalje imam iste tegobe. Šta da radim dalje? I vitamin d mi je 37.4.

Prof.dr.sc.. Darija Vranešić Bender

Poštovana,

prema vrijednosti kaprotektina ne treba zanemariti postojanje upale u crijevima. Moguće je da se radi o niskom stupnju upale karakterističnom za sindrom iritabilnog crijeva (IBS), no ako se simptomi ne smire kroz neko vrijeme, preporučila bih Vam da napravite kolonoskopiju. Niste naveli jedinice u kojima je izražen vitamin D, ako su to nmol/L, onda vam je potrebna nadoknada vitamina D.

IBS se uglavnom manifestira gastrointestinalnim simptomima poput nadutosti, flatulencije, boli u abdomenu, dijareje ili konstipacije.

Osnovna patologija IBS nije još u potpunosti razjašnjena te je prisutan velik broj faktora koji mogu utjecati na pojavu simptoma.

Fermetabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli (FODMAPs) su nutrijenti koji se nalaze u hrani koju jedemo. FODMAPs su šećeri koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu te dolaze u debelo crijevo gdje stvaraju plinove i privlače vodu.

Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju FODMAPs povećavaju simptome IBS, dok prehrambene restrikcije FODMAPs potpomažu bolju kontrolu simptoma.

 

Bitno je upamtiti da FODMAPs nisu razlog IBS-a, ali njihovom regulacijom u prehrani dajete priliku ka redukciji IBS simptoma.

Prehrana s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva. Ključna strategija u liječenju funkcionalnih gastrointestinalnih simptoma je izbor hrane, odnosno izbjegavanje hrane koja može pogoršati navedene simptome.

FODMAP dijeta razvijena je s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilno crijevo, nadutost i bolovi u trbuhu. Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane.

Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Naime, smatra se da su kratkolančani ugljikohidrati, male osmotski aktivne molekule koje se slabo apsorbiraju i brzo fermentiraju, odgovorni za crijevne simptome poput nadutosti, vjetrova, abdominalne boli i promjena u načinu pražnjenja crijeva.

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)