Srpanj 12, 2019 12:15

ŠTITNJAČA

Poštovani. Molila bih Vas za Vaše mišljenje. Nedavno sam samoinicijativno vadila krv. Doktorica je rekla sve je uredu osim da mi je željezo 2.0 i za to mi je propisala tablete za željezo 100 mg. Zatim, kaže da mi štitnjača radi sporo, tj. da imam hipotireozu jer mi je TSH 7.2 te me uputila na ultrazvuk štitnjače. Ultrazvuk nije pokazao nikakva oštećenja niti čvorove. Ona je rekla da iako nije dokazano ultrazvukom i nalazom krvi da se najvjerovatnije radi o Hašimotu. Propisala mi je 25 mg Levotiroksina. Za mjesec dana idem ponovo vaditi krv. Mene zanima da li je to stanje moje hipotireoze trajno. Da li ću zaista piti tablete doživotno. Da li su se te vrijednosti hormona poremetile samo zato jer mi fali željeza i radim puno? Ako popravim prehranu i smanjim stres, da li ce ti hormoni se unormalizirati? Ili zaista moram zauvijek piti Levotiroksin. I zanima me što sve može biti uzrok da sam dobila hipotireozu? Hvala

Irena Matić-Trputec dr.med.

Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju, između ostalog, u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg). Anti-TPO je protutijelo usmjereno na blokiranje (uništenje) Tireoidne PerOksidaze (TPO) enzima neophodnog za proizvodnju (sintezu) hormona štitnjače, dok je anti-Tg protutijelo usmjereno na tireoglobulin (sastavni dio stanica štitnjače). Direktna posljedica ovakvih imunoloških reakcija je razaranje pogođene stanice štitnjače na čijem mjestu nastaje ožiljak, a dugoročno ovaj proces dovodi do uništenja cijele štitnjače i obično vrlo sporog i klinički teško prepoznatljivog razvoja hipotireoze (slabijeg rada štitnjače). Protutijela ili antitijela u najširem značenju ove riječi su molekule (imunoglobulini) koji cirkuliraju ljudskim tijelom i štite ga od raznih uzročnika bolesti. Nažalost u nekim bolestima dolazi do krive informacije odnosno ljudski obrambeni sustav ima krivu informaciju u prepoznavanju dijelova vlastitog tijela te ih uništava (odbacuje), kao što odbacuje organ od drugog čovjeka kada se isti presadi. Takve bolesti zovemo autoimunim bolestima. Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javljaju u odnosu na druge autoimune bolesti. Važan je i podatak je li netko u vašoj obitelji imao poremećaj rada štitnjače. što bi također mogao biti kriterij više za sumnju na postojanje ovog poremećaja kod vas. Obzirom na navedeno, važno je da kod sljedeće kontrole, osim TSH, kontrolirate i T3 i T4, slobodni T3 i T4, kao i navedena antitijela. Dva osnovna hormona štitnjače su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Njihovu proizvodnju regulira hormon hipofize tireotropin (TSH).  Ukoliko se smanji produkcija T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad. Ako štitnjača to ne može učiniti, razina TSH sve više raste što može dovesti do poremećaja rada štitnjače i promjena koje će postati vidljive na UZV pregledu. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitnjače izazivaju velike promjene u razini TSH, stoga je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače.

Što se tiče dugoročne prognoze i potrebe uzimanja hormona štitnjače, prvo je potrebno da ustanovite pravu dijagnozu i potvrdite eventualno postojanje poremećaja rada štitnjače. U skladu s nađenim bit će vam preporučena daljnja dijagnostička obrada i eventualno potrebna terapija. Hormonska terapija štitnjače podliježe određenim promjenama i čestim potrebama prilagođavanje doze trenutnom stanju funkcije štitnjače, kao i utjecaju drugih čimbenika na zdravlje, prvenstveno razine stresa. Ukoliko vam je moguće, pokušajte smanjiti razinu stresa, usvojite neke od tehnika relaksacije, posvetite vrijeme sebi, primjerenim tjelesnim aktivnostima, zdravoj prehrani i slično. Svako dobro!

 

 

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)