Srpanj 15, 2019 16:26

Gubitak menstruacije

Poštovani,

Kako sam smršavila u skoro 2 god 30 kg... Izgubila san menstruaciju...bila sam na pregledu i šta se tiče hormona, štitnjače, jajnika sve je u redu.. Dala mi duphaston i pila ga 6 mj... U to vrijeme dobivala normalno... Pila ih do polovice 2 mj i nakon toga nemam menstrusciju.. Bila sam na pregledu... Sve opet ok sl ds se jednostsvno sve uspavalo... Dala mi duphaston.. 16-26...pošto planiram trudnoću..31 god imsm... Rekla mi ako ne dobijem odmah nek računam kao prvi dan ciklusa...e sad prije sam dobivala prvi ili dr dan odmah...danas mi je zadnja tableta i šta ako ne dobijem sad da brojim prvi dan ciklusa odmah dan nakon zadnje tablete ili? To me buni

Prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

Poštovana,

Vaša situacija je malo kompleksnija, a, dopustit ćete, pitanje nije sasvim razumljivo.

Načelno, kod ovako drastičnog gubitka kilograma (koliko sada imate kilograma, koliko ste visoki, odnosno koliki Vam je BMI, koliko imate godina, na koji ste način smršavili - dijetom (kakvom), operacijom, ...) dolazi, između ostaloga i do poremećaja menstruacijskog ciklusa. Dijagnostički se treba više toga napraviti, između ostaloga ginekološki ultrazvučni pregled te status spolnih i hormona štitnjače, a terapijski je pristup tek raznolik i ovisi o više čimbenika, primjerice životnoj dobi žene, želji za trudnoćom itd.

Što se tiče lijeka koji Vam je preporučen, načelno je ideja dobra. Postoji više shema za uzimanje ovoga lijeka, a o tome ovisi i kada se očekuje menstruacija.

Zaključno, prema ovome što ste Vi napisali, dobro Vas se tretira, a jasnije upute o Vašoj konkretnoj situaciji trebate dobiti od ginekologa koji je pregled obavio i koji je preporučio terapiju.

Uvijek je opcija i traženje tzv. drugog mišljenja, no u tu svrhu trebate osobno doći kod drugog ginekologa, sa svom relevatnom medicinskom dokumentacijom, te računati na ponovni pregled i razgovor s Vama. Jeidno se tako može dati drugo mišljenje u konkretnom slučaju.

Srdačan pozdrav,

prim.dr.sc.V. Stepanić

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)