Srpanj 15, 2019 14:25

Akne i kontracepcija

Postovani,


Imam upit vezano za kontracepcijske pilule. Naime, imam 25 godina i zaista velikih problema s aknama vec 6 godina. Isprobala sam sve moguce kreme, cajeve, antibiotike i slicno, ali nista nije dalo rezultata. Svi nalazi krvi su uredu, pa sam time iskljucila probleme s jetrom, bubrezima, stitnjacom i ostalo. Zadnji ginekoloski pregled obavila sam prije 9 mjeseci i tad je sve bilo ok, ali ginekologica mi je dala uputnice da izvadim nalaz spolnih hormona kako bi iskljucili da problem proizlazi od toga.

Izvadila sam nalaze, ispostavilo se da imam visok prolaktin sto sam na kraju dovela u normalu. Po rijecima moje ginekologice, svi ostali hormoni su uredni.


Buduci da ja svoj problem s aknama nikako ne mogu rijesiti, htjela bi pokusati s kontracepcijskim pilulama. Moje pitanje je da li je to potrebno s obzirom na moje nalaze i mislite li da bi to moglo rijesiti moj problem.


Napomena da sam hormone vadila drugi dan ciklusa.

FSH 6.2
LH 10.6
E2 117
Progesteron 1.03

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

Poštovana,

dobro razmišljate, voljela bih da je Vaše razmišljanje djelomično i posljedica čitanja ove, ginekološke kolumne (tekstova o dermatološkim problemima u ginekološkoj ordinaciji i slično).

Nakon detaljne dijagnostičke obrade, u liječenju tvrdokornih oblika akni primjenjuju se antibiotici (različiti i u raznim formulacijama, najčešće dugotrajnije) i točno određeni oralni hormonski kontraceptivi (također dugotrajno, godinama; najčešće do planiranja trudnoće). Iza toga, ili tijekom liječenja (prema procjeni ginekologa i dermatologa), u tretiranju bolesti (jer akne su bolest) dolaze u obzir i neki kozmetički postupci.

Za konkretno razmišljanje o postupanju u Vašoj situaciji potrebno je doći sa svom dosadašnjom medicinskom dokumentacijom kod ginekologa. Očekujte detaljan razgovor, pregled, te prema procjeni i dodatne pretrage.

Ako tako želite, možete se i kod mene naručiti.

Svako dobro,

prim.dr.sc. V. Stepanić

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)