Kolovoz 09, 2019 09:36

HPV

Dobar dan, poštovani-a.
Imam problem sa HPV-om. Imala sam kondilome, koje sam odstranila radio talasima, interesuje me da li se oni posle toga vraćaju i kako da se rešim virusa iz organizma? Mažem preventivno "papiloma" biljnu kremu, ali sam primetila da imam sitne kondilome sa unutrašnje strane usana gde su mi otklonjeni. Da li postoji lek za njih ili za imunitet koji bih mogla da pijem da bih se rešila kondiloma ili ne i da li ima razloga za brigu? Inače ne znam kako sam ga dobila jer stalnog partnera imam, molim za savet i odgovor.
Unapred hvala.

Prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

Poštovana,

može li se zaključiti kako su kondilomi na području vanjskog spolovila? Može li se zaključiti kako su uzeti obrisi s tako promijenjenog područja vanjskog spolovila za virusološku i mikrobiološku analizu? Može li se zaključiti kako je virusološka analiza pokazala prisustvo HPV-a?

Bez dobre anamneze ne može se dati jasan odgovor. Načelno, u slučaju pojave kondiloma na području vanjskog spolovila, isti se najsigurnije odstrane elektrokoagulacijom ili krioterapijom, koju napravi ginekolog ili dermatolog. Prevencija je u smislu pridržavanja uputa o odgovornom spolnom ponašanju, primjerenoj higijeni intimnog područja itd.

Svako dobro,

prim.dr.sc. V. Stepanić

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)