Hematomi na nozi

Poštovani, pojavio mi se hematom na nozi, a istom nije prethodio udarac. Pojavio se jedan veći hematom na listu sa dva manja u blizini. Također, na kvadricepsu su se pojavila dva sitna hematoma. Radi se o lijevoj nozi. Hematomi nisu bolni, jedino Taj veći na dodir, ali zanemarivog intenziteta boli.

Nije bilo težih fizičkih napora. Na moru sam na odmoru. Već nekoliko tjedana imam neugodan osjećaj u uhu te pritisak ili bol u glavi, za koje je ustanovljeno da je uzrok slaba prohodnost eustahijeve tube. Također imao sam operaciju prije 3 mjeseca varikokele. U srednjim dvadesetima sam primjerene težine za visinu.

Zanima me koji je uzrok iznenade pojave nekoliko hematoma od kojih je jedan velik a ostali manji. Što učiniti? O čemu se može raditi te da li imam razloga za brigu?

12.8.2019

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Poštovani,

hematomi su krvni podljevi nastali uslijed puknuća krvnih žila i izlijevanja krvi u potkožno tkivo ili mišić. Manja potkožna krvarenja obično nisu opasna i spontano prolaze nakon određenog vremena. Uzroci su brojni od udarca, traume, istegnuća mišića i ligamenata, pritiska na kožu i potkožno tkivo – djelovanje mehaničke ili prirodne sile (sudaranje, udaranje, nagnječenje itd.), bolesti krvi i poremećaji zgrušavanja, neke npr. zarazne bolesti koje smanjuju broj trombocita i dr. Ako se hematomi vidljivo ne povećavaju, tada nema razloga za paniku. Možete si pomoći uzimanjem 1 grama vitamina C na dan te preparata cinka (tablete), naizmjenično hladno-toplim oblozima i nanošenjem heparinske masti. Ako se hematomi povećavaju u veličini i brojčano, svakako se javite liječniku. Lijep pozdrav.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.