Kolovoz 13, 2019 11:38

Čvor na štitnjači

Poštovani,
od 2008. pratim čvor na štitnjači. Nakon posljednjeg ultrazvuka i punkcije nalaz je glasio: DR je veličine 5.3×1.6×1.9 cm, diskretno hipoehogene, nehomogene strukture s nešto sitnih hipoehogenijih polja. U gornjoj polovini vidi se dobro vaskularizirani hipoehogeni čvor, jasno ograničen, sadrži i kalcifikate, a veličine je 2.5×1.3×1.4 cm. Istmus je debljine 0.1 cm.
LR je veličine 4.8×1.2×1.2 cm, diskretno hipoehogenije nehomogenije strukture s nešto hipoehogenijih polja bez čvorova. Zaključak: štitnjača je uredne veličine difuzno promijenjene strukture tkiva, što može odgovarati difuznoj bolesti, a u DR nalazi se i dobro vaskularizirani čvor koji je punktiran iz dva mjesta za citološku analizu. U odnosu na prethodne nalaze, čvor nije u porastu.
Citološki nalaz/materijal: 1. u punktatu nađene srednje velike nakupine i tračci tireocita, manjim dijelom u formi acinusa, gole jezgre, nešto nježnog koloida i stanice krvi. 2 U punktatu nađene stanice krvi.
Mišljenje: 1. Tkivo štitnjače, ne može se isključiti folikularni tumor.
Hormoni štitnjače uredni, antiTPO 41.17 (<5.61).
Statička scintigrafija s Tc99m pertehnetatom: aplicirana aktivnost: 3 mCi i.v. Nehomogenim nakupljanjem radiofarmaka prikazao se desni režanj štitnjače s područjem boljeg nakupljanja aktivnosti u gornjoj polovici režnja, a lijevi režanj štitnjače blijedo i nehomogeno prikazan. Predložena mi je desnostrana lobektomija uz intraop. PH nalaz koji će diktirati ev. širi opseg zahvata.
Molila bih Vas za mišljenje. Hvala!

Irena Matić-Trputec dr.med.

Obzirom na opsežnu dijagnostičku obradu tijekom desetak godina, pretpostavljam da ste stekli povjerenje u liječnika koji vas je kontrolirao. Možda vas je zatekao zaključak posljednjeg nalaza i ako imate bilo kakve dvojbe, potražite drugo mišljenje endokrinologa. Kako biste postigli optimalni rezultat liječenja, budite posve sigurni u liječnički procjenu i odaberite opciju koja je vama najprihvatljivija. Terapijska opcija donosi se na osnovi nalaza laboratorijskih i drugih dijagnostičkim pretraga u skladu s općim fizičkim i psihičkim zdravljem pacijenta. Svako dobro!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)