Studeni 06, 2019 13:46

Kašalj

Zdravo. Imam 25 g, 174 cm, 70 kg. Nepušač sam. Unazad 3-4 mjeseca kašljem (suvi kašalj, ponekad iskašljem sluz, ali ne često), imam osjećaj kao da mi sluz curi niz grlo, a često imam i neku knedlu u grlu od koje mi je teško disati. Ponekad dobijem napad kašlja, tad po sat vremena ne mogu da prestanem kašljati, teško mi je pričati i disati. U brisu nosa pronađeni eozinofili, ali IgE pokazuje da nema alergije. RTG sinusa i pluća je dobar, spirometrija dobra, bris nosa na gljivice i bakterije negativan, hormoni štitnjače TSH i T4 u granicama, a T3 malo preko granice. Pila sam 10 dana tablete Flonidan, ali nije bilo bolje, zatim sam pila antibiotik, nakon antibiotika su mi propisali Avamis sprej i Xados 20 mg tablete koje sam pila 10 dana, ali budući da mi nije bilo bolje, rekli su mi da još mjesec dana pijem Xados i umjesto Avamis spreja koristim sprej za nos Mometazon 50 mcg i Sinomarin Adults. Evo, već 2sedmice otkako sam ponovo počela piti Xados, ali ništa mi nije bolje. Molila bi za vaše mišljenje ili dijagnozu. Unaprijed hvala. Pozdrav.

Irena Matić-Trputec dr.med.

Citološki bris nosa na eozinofile je jednostavna pretraga kojom se, ako je riječ o pozitivnom krvnom nalazu na eozinofile, u sluznici nosa potvrđuje podrijetlo upale (rinitis). Eozinofili su jedni od pet glavnih tipova obrambenih bijelih krvnih stanica. Povišen broj eozinofila može biti prisutan u krvotoku ili se može pojaviti na mjestu infekcije ili upale tkiva. Bris nosa na eozinofile je potreban kada postoje simptomi poput kihanja, začepljenja nosa i curenje vodenastog sekreta iz nosa, crvenila nosa i očiju. Lijekovi koje spominjete koriste se u simptomatskoj terapiji alergijskih stanja. Obzirom da ne osjećate poboljšanje, niti je postignut napredak u liječenju, vjerojatno se ne radi o alergijskom tipu poremećaja.

Drugi podatak na koji bi trebalo obratiti pažnju je povišena razina T3. Pojačan rad štitnjače te povišena razina T4 uzrokuje i povišenu razinu T3 u krvi. Povišena razina T3 može se također naći i u nekim drugim bolestima. Posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će procijeniti potrebu dodatne dijagnostike funkcije štitnjače, a ako i dalje ne bude poboljšanja, možda možete konzultirati i specijalistu imunologa. Suhi kašalj je najčešće posljedica virusnih ili bakterijskih infekcija, ali može biti simptom i nekih plućnih pa i sistemskih bolesti.

U ovom času možda bi mogli ublažiti tegobe različitim mjerama kućne njege, kao što su čajevi, ljekovite pare, ovlaživači zraka i slično. Razmislite jeste li nešto mijenjali u svojoj okolini što bi možda unazad 3-4 mjeseca moglo utjecati na smetnje disanja. Svako dobro!

 

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)