Veljača 13, 2020 11:01

Darivanje krvi

Poštovani,

prije nekog vremena darovao sam krv ujutro nakon što sam večer prije uzeo lijek protiv bolova. Lijek protiv bolova sadržavao je 250 mg paracetamola i 10 mg kodeina.
Rekao sam liječniku da sam ga uzeo, ali rekao sam da sam ga uzeo 3 dana ranije jer nisam htio biti odbijen i pomislio sam da će zbog razrjeđivanja tvari u krvi i toga da je prošlo tri ili čak četiri vremena poluraspada, količina lijeka u krvi biti zanemariva - znam da to nisam trebao učiniti, ali tako se mojom glupošću dogodilo.
Muško sam, imam 25 godina (183 cm/93 kg). Shodno tome, mislio sam da, budući da imam oko 5700 ml krvi, a darivanje krvi je samo 450 ml, da će se ta tvar dovoljno razrijediti u mom tijelu. Liječnik je zapisao da u mojoj krvi još uvijek može biti paracetamola i pustio me da darujem.
Sada sam stvarno zabrinut da je zbog moje gluposti i bezobzirnosti krv mogla nekoga povrijediti.
Brine me kodein, tj. da bi količina kodeina koja je još bila prisutna u mojoj krvi, koliko god mala bila, mogla utjecati na funkciju trombocita u mojoj krvi i da su ti trombociti možda nekome nekako naštetili. Zabrinut sam jer sam pročitao da kodein ima učinak sličan Aspirinu što se tiče trombocita.
Jesam li zaista nekome mogao ozbiljno naškoditi? Iako kodein može imati ovaj učinak na trombocite, doza je zaista mala - 10 mg, puno manja od prosječne doze aspirina koji ima takav učinak na trombocite.
Kao što sam već rekao, savršeno sam svjestan da to nikada nisam trebao učiniti, ali tako je bilo. Naravno da sam naučio lekciju i da više nikada neću učiniti takvo što.

Unaprijed hvala

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,

bili ste upoznati s tim da liječniku prije darivanja krvi trebate spomenuti sve lijekove koje koristite. Obzirom da ste uzeli jednu dozu analgetika, vjerojatno ne postoji realni rizik da bi vaša krv nekome naštetila.

U vašem slučaju je postojao još jedan razlog zbog kojeg tog dana niste bili idealan darivatelj, jer su bolovi večer prije mogli biti simptom neke sistemske bolesti, infekcije u fazi inkubacije ili drugo. Jedan od principa kada želimo nekome pomoći govori o tome da ne smijemo štetiti, jer u pretjeranoj namjeri da nekome pomognemo i pri tome činimo više od onog što je potrebno (ili što je u tom trenutku sigurno i za darivatelja i za primatelja), možemo, nažalost, naštetiti.

Jasno vam je da se na vaše pitanje ne može dati decidirani odgovor, ali je vrlo vjerojatno da nije bilo štete. Kao što ste i sami rekli, naučili ste lekciju. Svako dobro!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)