Siječanj 22, 2020 10:50

Smetnje

Imam 46 godina. Unazad cca tjedan dana, javio se osjećaj punoće/zategnutosti/utrnulosti desne strane lice… kao da mi nešto smeta iznutra. Nema vanjske promjene osjeta dodirom, nema asimetrije lica, spuštenog kuta.
Takve smetnje sam imala prije dvije godine s lijeve strane, a prije godine dana s desne strane. Dakle, povremeno se javljaju te smetnje i uvijek sam u panici. Dvaput sam bila zbog tih smetnji na hitnoj i sve je bilo u redu i neurologica mi je rekla da nemam brige s neurološke strane, da je u pitanju vratna kralježnica i pojačana anksioznost.
Radila sam MR mozga u 2 navrata (2017. i 2018.) (taj put zbog glavobolja koje su trajale 10-ak dana) i nalaz je oba puta bio uredan, osim vrlo diskretne lezije koja je prvo bila 3, pa potom 2,5 mm lijevo parijetalno subkortikalno nespecifična hiperintenzivna promjena na FLAIR-u).
Radila sam krajem 2018. i MR angiografija - nalaz uredan.
Krvna slika besprijekorna, tlak uredan, ne pušim, bila tad i kod oftamologa, pregled fundusa oka, očnog živca, sve ok.
Vratna kralježnica je međutim loša. Stalno osjećam napetost u vratu i ramenu, s lijeve strane je ograničenost pokreta.
MR vratne kralježnice: Uredna je visina i intenzitet signala trupova kralježaka. Izravnanje fiziološke lordoze. U segmentu C3/C4 vidi se dorzolateralna lijevostrana protruzija iv diska koja komprimira lijevi lateralni recesus i izlazište korijena spinalnog živca C4. U segmentu c4/5 vidi se dorzomedijalna i dorzolateralna desnostrana protruzija iv diska koja komprimira duralnu vreću bez neuralnog impingementa. U segmentima C5/6/7 vidi se dorzolateralna desnostrana dijelom formainalna protruzija iv diskova koje komprimiraju duralne vreće, desne lateralne recesuse i izlazeći korijen C6. Medula spinalis je uredne veličine i homogena intenziteta signala, nema fokalnih lezija niti hidrosiringomijelije. Uredan kraniocervikalni prijelaz.

Zaključak: Multisegmentarne protruzije iv diskova i radikularne konflikte C4 lijevo i C6 desno.
I EMNG je pokazao lakše i srednje teške radikularne lezije.
bila sam na pregledu kod neurokirurga koji je utvrdio da mi najviše problema radi osteofit u segmentu C3-C4.
2018. sam radila i CD karotidnih arterija i TCD i sve je bilo uredno.
ORL- devijacija septuma
EEG, BAER, EMNG lica.- rađeno prije godinu i pol – uredan nalaz

Kako sam i inače anksiozna, ovaj osjećaj punoće/zategnutosti/utrnulosti desne strane lice mi još dodatno pojačava istu jer me strah moždanog udara.
Imam li brige, može li taj osjećaj trajati danima pa se onda desiti moždani udar ili se on dešava naglo i bez upozorenja?
Moj otac je u 53-oj godini imao moždani koji je preživio, ali imao je visok tlak, šećer, višak kg i pušio je 3 kutije cigareta dnevno.
Da li moje stanje vratne kralježnice (prvenstveno osteofit u segmentu C3-C4) može stvarati osjećaj punoće/zategnutosti/utrnulost ilica i kao neki pritisak.
Mišljenja neurologa su različita, a tako sam naišla i čitajući na internetu... neki smatraju da ne može izazvati nikakve senzacije na licu, na drugom mjestu čitam da promjene na vratnim kralješcima C1,C2 I C3 mogu izazvati trnjenje lica).
Još jednom isprike na dugačkom mailu.
Srdačan pozdrav,

Ivan Sunara dr.med.

Poštovana,

zahvaljujem na Vašem upitu. 

Koliko vidim iz vaših nalaza, dobro ste obrađeni i sve su pretrage učinjene. 

Mislim da ne morate imati strah za moždani udar, možda bi vam bilo najbolje uzimati neki lijek za anksioznost prvo pa bih se možda i ostali simptomi povukli. 

Lijepi pozdrav. 

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)