Siječanj 22, 2020 10:38

Citološki nalaz

Poštovani,

imam česte upale mjehura i učestalo peckanje, urinokultura strerilna, brisevi sterilni, a ja imam pritisak na mokrenje. Imala sam krvi kod mokrenja i rtg je pokazao ureolit 1 mm. Cit.nalaz; u obojanim sedimentima pokoji eritrocit, nešto neutrofilnih granulocita, nešto stanica pločastog epitela i mikroorganizama, pokoja stanica prijelaznog epitela i fagocit. Molim Vas pojašnjenje nalaza i što mi je činiti. Imam 52, u menopauzi sam 2 godine.
Lp

Prim.dr.sc. Ante Reljić dr.med., spec.urolog

Citološki pregled urina se radi zbog prisutnosti krvi u mokraći, a sa ciljem detekcije malignih stanica odnoso otkrivanja tumora mokraćnog mjehura ili (mnogo rjeđe) mokraćovoda. Ako imate ureterolit (vel. 1 mm), on je mogući uzrok pojave krvi u urinu, a vjerojatnosti je preko 95% da ćete ga sami izmokriti.

Po pitanju interpretacije citološkog nalaza: MALIGNE STANICE nisu nađene. Budući da makrohematuriju (krvav urin viđen prostim okom) ne spominjete, apsolutne indikacije za cistoskopiju nema. Inače, uz postojanje kamenaca mokraćnog sustava, citološki pregled je dosta nepouzdan, ali i to iz razloga bojazni i lažno pozitivnog nalaza. To kod Vas nije slučaj.

Srdačno, sve najbolje.

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)