Siječanj 22, 2020 10:36

Anksioznost

Poštovani,

više ne znam kome da se obratim pa Vas molim za mišljenje i savjet. Već nekoliko mjeseci imam problem s preskakanjem srca, posebno u večernjim satima, tj. kada legnem u krevet. S kardiološke strane je sve uredno. Postala sam opterećena s osluškivanjem srca i ''očekivanjem napadaja'' preskakanja.
Isto tako, svaki tjedan osjećam neke druge simptome, primjerice jedan tjedan me bolio trbuh pa za nekoliko dana prestalo, zatim sam osjećala ''probadanje'' u prsima, pa u ramenima... navečer popijem Helex 0,5 ali on mi ne pomaže da se naspavam, čak mi još više pogoršava doživljaj preskakanja srca kada se tijelo ''ohladi''. Cijeli život imala sam normalno povišenu temperaturu oko 37 do 37,3 i tako sam odlično funkcionirala. Već nekoliko mjeseci temperatura mi je ''snižena'' bude ispod 36,5, što za mene nije normalno stanje. Počela sam strahovati od noći i spavanja jer imam osjećaj da mi se jako spusti temperatura i tlak i uz to imam stalnu anksioznost. Je li moguće da su svi simptomi na psihičkoj bazi, tj. može li se fizičko preskakanje srca izazvati razmišljanjem i očekivanjem ''napada''? Imala sam zadnjih godinu dana puno stresnih situacija, ali za njihova trajanja nisam imala tegobe. Sada, kada se sve smirilo, sam počela ovo doživljavati što mi je sumnjivo. Imam 27 godina i ne pušim, ne pijem alkohol, normalne sam težine i trudim se što više fizički aktivirati. Kako mi Helex ne pomaže pri smirivanju ''anksioznosti i straha'' uvečer, molim vas preporuku za neki drugi lijek, možda Praxiten? Isto tako me zanima stvara li se ovisnost ako nekoliko mjeseci pijem jedan, a zatim drugi lijek ove vrste, tj. ''poništava'' li se tolerancija ili ona uvijek ostane? Prije sam pila Oksazepam 15 do 20 mg i mislim da mi je bolje odgovarao. Napominjem da ne pijem visoke doze lijeka. Maximalno 1 mg Helexa na dan, a kutija mi traje po 2-3 mjeseca, što znači da ne pijem baš svaki dan.
Zahvaljujem se,
Lp

Dr.sc. Tihana Jendričko dr.med.

Poštovana, 

navedene smetnje mogu biti i vjerojatno jesu psihogene prirode. 

U svojim odgovorima uvijek ističem da ovim putem ne dajem preporuke o uzimanju lijekova, osobito ne tako da Vi to sami kombinirate. Propisivanje lijekova zahtijeva ozbiljan pristup i mogu se odrediti tek nakon kliničkog pregleda liječnika/psihijatra. 

U tom smislu svakako preporučam da se javite na psihijatrijski pregled kako bi se odredila diferentnija terapija (ne samo anksiolitik), a bilo bi preporučljivo i uključivanje u psihoterapiju. 

Srdačan pozdrav!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)