Siječanj 22, 2020 10:30

Esherihia Colli

Pozdrav,

planiram trudnoću, no na brisevima koje sam radila nadena je Esherihija Coli. Pitanje je da li mogu i dalje raditi na trudnoći ili ne smijem dok ne riješim Esherihiju? Pijem već treću dozu antibiotika i ništa se nije popravilo, brisevi su i dalje pozitivni na Esherihiju. Pa me zanima smijemo li raditi i dalje na trudnoći i utječe li ona na plodnost?
Hvala unaprijed na odgovoru.

Prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

Poštovana,

ako već planirate trudnoću, a dokazana je genitalna upala i u tijeku je liječenje iste, ipak se preporuča najprije izliječiti upalu, što se dokazuje urednim kontrolnim brisom. No, ako zatrudnite dok traje liječenje genitalne upale, odnosno dok upala nije izliječena, liječenje se može nastaviti i u trudnoći - lijekovi kojima se liječi upala uzrokovana enterokokom sigurni su i za primjenu u trudnoći (tj. oni to se uobičajeno preporučaju; trebalo bi znati koja je terapija Vama ordinirana). Međutim, nitko ne može garantirati kako zbog genitalne upale trudnoća u daljnjem tijeku (ako bi se već i dogodila za vrijeme upale) ne bi bila kompromitirana i zapravo ugrožena.

Pročitajte u Ginekološkoj kolumni o spolno prenosivim infekcijama i trudnoći, sigurno ćete naći još neke korisne informacije.

Srdačan pozdrav,

prim.dr.sc. V. Stepanić

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)