Veljača 14, 2020 10:05

Planiranje trudnoće

Poštovani,

trebala bih Vaš savjet. Naime, nakon što sam godinu dana pila kontracepcijske pilule, prestala sam ih piti prošle godine u 8. mjesecu zbog planiranja trudnoće. Od tada svaki mjesec pratim plodne dane, odnosno ovulaciju pomoću trakica za ovulaciju, ali još uvijek bez uspjeha.
Koliko znamo, zaručnik i ja nemamo nikakvih zdravstvenih problema i relativno smo mladi (on 28, ja 27 godina).
Znam da je ponekad potrebno i više od godine dana da bi došlo do trudnoće, ali ipak ovo me pomalo brine. Zanima me imate li kakav savjet, je li možda potrebno obaviti neke dodatne pretrage ili otići na pregled?
Planiramo trudnoću već duže vrijeme i htjeli bismo da se uskoro ostvari tako da je svaki savjet dobrodošao.

Hvala i lijep pozdrav

Prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

Poštovana,

kada žena generativne dobi, koja ima redovite i uredne spolne odnose ne može ostvariti spontano trudnoću tijekom otprilike 6 mjeseci, tada se treba započeti s obradom neplodnosti, koja, osim što uključuje dosta toga, uključuje i oba spolna partnera. U idealnim okolnostima (kada nema "praznog hoda" iz bilo kakvih razloga, primjerice, neka viroza Vas može usporiti, odustnost ginekologa i slično), dijagnostička obrada traje nekoliko mjeseci pa se zbog toga nemojte obeshrabriti.

Predlažem da za početak pročitate serijal tekstova s tematikom neplodnosti u Ginekološkoj kolumni, kako hi stekli dojam što bi se sve trebalo i kada napraviti. Potom se naručite na pregled kod nadležnog ginekologa, kako bi se započelo s dijagnostikom. Ako ste jako motivirani za tretiranje ovog problema, bilo bi idealno postupak dijagnostike započeti sada, kako bi do ljeta veći dio bio obavljen. Odnosno, možda bi se vrlo brzo detektirao problem i započelo liječenje, ili bi pak bilo jasnije o čemu se radi, a liječenje bi se ostavilo za iza ljeta.

Srdačan pozdrav,

prim.dr.sc. V. Stepanić

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)